Annonce
Vejle

Selv ofrene kan være tilfredse: De Sørens tegninger er populære

Her har tegneren fået Vejlefjordbroen og de geografiske stednavne Bredballe og Trekantområdet til at gå op i en højere enhed tilbage i 1990'erne. Tegning: Arne Sørensen. Foto: Vejle Stadsarkiv

Avisens tegner, Arne Sørensen, har tegnet Vejles historie gennem næsten 40 år. På Vejle Stadsarkiv kan man se 55 tegninger med baggrundshistorier.

Annonce

Vejle: Lørdag åbnede på Vejle Stadsarkiv en udstilling af et lille udvalg af de tusinder af avistegninger, som bladtegner Arne Sørensen har beriget Vejle Amts Folkeblads læsere med gennem årtier under signaturen Søren.

Det skete med en tale af avisens chefredaktør Mogens Gregers Madsen, der blandt andet sagde:

- Jeg husker stadig, da en tegning fra Arne gik verden rundt. Det var dengang, der var ballade med OL i Moskva i 1980 på grund af russernes krig i Afghanistan. Det kogte Arne ned til en helt enkel tegning af en kampvogn - eller tank - på larvefødder, hvor hjulene udgjordes af de fem olympiske ringe.

Han kaldte det en gevinst for en avis at have egen bladtegner, der kan forvandle mange artikelsætninger til et hurtigt opfattet billede. Hele talen kan læses i klummen "Vejle på Langs".

Jeg har altid haft det sådan, at hvis man som politiker ikke dukkede op i tegninger eller revynumre en gang i mellem, så havde man nok ikke været synlig nok.

Arne Sigtenbjerggaard
Til venstre bladtegner Arne Sørensen, der hædres med en udstilling på Vejle Stadsarkiv, hvor der er plukket blandt flere tusind af hans tegninger af begivenheder i Vejle. Til højre et af hans "ofre", fhv. borgmester Arne Sigtenbjerggaard. Foto: Leif Baun
Annonce

Tilfreds offer

En bladtegner har selvfølgelig en skarp streg, som også rammer lokale, især politikere. Nogle er blevet gnavne, andre så glade, at de ligefrem har ønsket at eje originaltegningen. En af dem er tidligere borgmester Arne Sigtenbjerggaard, der har cirka fem af Sørens tegninger hængende derhjemme. Han levede fint med at blive fremstillet som komikerparret Gøg og Gokke, da han var viceborgmester og Leif Skov borgmester.

- Gøg var jo den kloge af dem. Jeg har altid haft det sådan, at hvis man som politiker ikke dukkede op i tegninger eller revynumre en gang i mellem, så havde man nok ikke været synlig nok. Jeg er glad for nogle af dem, især den, hvor jeg står på kommunekassen og nægter at finde penge til et byggeri. Jeg overtog en tom kommunekasse og nu er den fyldt. Derimod var jeg ked af en tegning, hvor jeg spillede guitar med Vejle Mølle i baggrunden og teksten "Vejle Mølle maler helt ad h.. til. For jeg syntes jo, der skete meget godt i Vejle, sagde Arne Sigtenbjerggaard, der var en af gæsterne ved udstillingsåbningen.

Arne Sørensens tegninger i Vejle Amts Folkeblad har et stort publikum, hvoraf en del mødte manden bag stregen ved udstillingen lørdag i den gamle amtsmandsbolig i Vedelsgade. Foto: Torben Glyum
Annonce

Tegninger kan meget

Opgaven med at udvælge 55 af omkring 4000 tegninger til udstillingen har ligget hos arkivar Maria Mejer. Hun har været hele samlingen igennem flere gange. Nu er de så også blevet scannet og lagt i orden efter en logik, som andre end tegneren selv kan finde rundt i.

- Jeg har valgt tegninger, der belyser Vejles historie i tiden efter cirka 1970. Jeg har valgt de sigende tegninger. Et eksempel er den, hvor borgmester Flemming Christensen siger: "Lad de små børn komme til mig". Det er i tiden med kommunesammenlægningen, og han er tegnet i præstekjole. Den er sigende om hans opførsel som borgmester på det tidspunkt. Et andet eksempel er kampen mellem amtskommune og kommune i Bilkasagen. Her viser tegneren ofte politikerne som børn, og dermed siger han noget om både situationen og stemningen, forklarer Maria Mejer.

Men selv om man siger, at tegningerne kan gøre en historie på mange ord meget enkel, så er der ifølge Maria Mejer også noget, nogle af tegningerne ikke kan. Især ikke, hvis de ses uden for avissiderne:

- Man skal kende sammenhængen for at kunne forstå tegningerne. Jeg er 28 år, og jeg har måtte spørge om mange sager, der er sket tilbage i tiden, og som tegningerne er kommentarer til, siger arkivaren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce