Annonce
Erhverv

Selvkørende trucks og robotteknologi omdanner kyllingekød til færdigpakkede nuggets på rekordtid: - Vi vil gerne bruge vores medarbejdere til det, de er bedst til

Med hjælp fra robotter og en selvkørende truck kan Danpo producere hurtigere og billigere. - Med det her projekt har vi bygget råhuset til, at vi er klar til yderligere vækst og til at lave en ny linje, siger fabrikschef Rene Tryk. Foto: Bila
Ny teknologi på Danpos fabrik i Farre skaber en hurtigere og billigere produktion, og det er nødvendigt for at kunne forblive konkurrencedygtig. Samtidig styrker det produkternes kvalitet og arbejdsmiljøet, mener fabrikschef.

Farre: Uge efter uge produceres der i omegnen af 1000 tons kyllingeprodukter i form af blandt andet panerede nuggets på Danpos fabrik i Farre.

Produkterne sælges til restaurationsbranchen og detailhandel, og for at kunne producere så store mængder til en konkurrencedygtig pris, arbejder Danpo hele tiden med at optimere processen fra fersk kyllingekød til færdigpakkede produkter. Det seneste initiativ på den front er et nyopført, fuldautomatiseret pakkeri, der sikrer, at processen bliver gennemført så hurtigt, billigt og sikkert som muligt.

- Fødevareindustrien i Danmark er lønmæssigt en tung industri i forhold til andre lande, så vi automatiserer alt, hvad vi kan i hele vores virksomhed. Det sikrer vores konkurrenceevne, men også kvaliteten og arbejdsmiljøet, siger Rene Tryk, der er fabrikschef, i en pressemeddelelse.

Annonce

Vi vil gerne bruge vores medarbejdere til det, de er bedst til. Derfor prioriterer vi at bruge medarbejdere især til at observere og kontrollere kvalitet.

Rene Tryk, fabrikschef Danpo

Nemmere rengøring

Danpos fjerde og nyeste produktionslinje er 20 procent mere effektiv end de øvrige linjer, og desuden betyder teknologiske hjælpemidler, at to ud af tre medarbejdere kan bruge deres tid på at løse mere komplekse opgaver andre steder i fabrikken.

Produktionslinjen, der er bygget i samarbejde med virksomheden Bila, indeholder blandt andet en palleteringsrobot og en selvkørende truck. Begge dele er medvirkende til, at processen fra fersk kyllingekød til paneret, friteret, nedfrosset og færdigpakket kyllingenugget kun tager en time og et kvarter.

Udover at sikre en hurtig proces kan anlægget bruges i 96 procent af tiden. I gennemsnit er der altså kun behov for, at det er ude af drift i fire procent af tiden. Det skyldes især, at det er hurtigere og billigere at rengøre, end Danpos øvrige produktionslinjer.

- Vi vil gerne bruge vores medarbejdere til det, de er bedst til. Derfor prioriterer vi at bruge medarbejdere især til at observere og kontrollere kvalitet. Til gengæld har vi mindre og mindre direkte fysisk kontakt med produkterne og ingen tunge løft, siger Rene Tryk.

Danpo leverer produkter til både restaurationer og detailbranchen. Foto: Bila
Annonce

Omsætter for milliarder

Den selvkørende truck er hurtigere, end hvis det var mennesker, der skulle styre den rundt på fabrikken, fortæller proceschef Søren Tuborg Bendtsen.

- Vi forhindrer logistikproblemer ved at bruge en selvkørende truck, en AGV, som skaber en bedre adgang til linjen og anlægget. Faste pallepladser og faste rullebaner ville låse kørevejene, mens AGV’en skaber et fremtidssikret flow og forebygger ophobninger i pakkeriet.

- Der er også rigtig meget spildtid i, at mennesker kører rundt i en truck og sætter noget ud i et frysehus, når en robot lige så godt kan gøre det. Det er minimalt, hvad AGV’en bruger af plads i forhold til at manøvrere rundt, og AGV’en kører også selv hen i sin lader og tanker strøm mellem sine opgaver, siger Søren Tuborg Bendtsen.

Desuden viser statistikker fra fremstillingsindustrien, at den selvkørende truck ikke på samme måder som mennesker risikerer at være til fare i tilfælde af blinde vinkler eller uopmærksomhed.

- Det fungerer rigtig godt i dagligdagen at have AGV’en kørende, for den gør meget af vores arbejde meget nemmere. At sidde bag rattet i en truck dagen lang gavner ikke et menneske rent ergonomisk. Vi mennesker er bygget til at bruge hjernen til noget mere interessant som at udføre kvalitetskontrolopgaver, fortæller afdelingsleder Morten Kold.

Danpo er ejet af den nordiske koncern Scandi Standard, der slagter og forædler fjerkræ i Danmark, Sverige, Norge og Irland. Udover fabrikken i Give består Danpo også af et slagteri i Aars.

Samlet set havde Danpo en omsætning på 2,1 milliarder kroner sidste år.

Danpo producerer hver uge 950 tons kyllingeprodukter. Foto: BilaAnnonce
VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Billund

Skal de ældre nu trille helt op i nordvestbyen?

Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

ENTREPRENEUR OF THE YEAR

Årets regionsvindere er fundet: Her er Danmarks bedste til vækst

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Annonce