Annonce
Hedensted

Seniorer laver hjerne-fitness: - Bare rolig, det er ikke mening, I skal kunne finde ud af det

Det lyder enkelt at kaste en bold rundt i en rundkreds, men spillet kan blive ganske kompliceret, når man skal huske forskellige ruter og ting, der skal siges, alt efter hvilken farve bolden har. Foto: Morten Pape
Idrætsforeninger landet over er begyndt at tilbyde såkaldt smart-training, hvor det i højere grad er hjernen, du træner, end musklerne. 25 seniorer prøvede forleden kræfter med "motionsformen" som en del af et forløb gennem Hedensted Bibliotekerne.
Annonce

Hedensted: Der var ikke noget at sige til, at folk tog sig til hovederne, grinte og måske endda så en lille smule opgivende ud, da 25 seniorer forleden prøvede kræfter med såkaldt smart-training ved Hedensted Søerne.

I rundkredse på otte personer fik deltagerne bl.a. til opgave at kaste tre bolde rundt på tre faste ruter i kredsen. Ved første bold skulle deltagerne sige sit eget navn, når bolden blev kastet. Ved anden bold skulle navnet på den person, man kastede, til siges højt, og ved tredje bold skulle navnet på den person, som den næste skulle kaste til, siges.

Smart-training er træning af hjernen via fysiske øvelser, som udfordrer og stimulerer hukommelse og koncentration samtidig med træning af koordination, balance og motorik. Foto: Morten Pape

En øvelse, der blandt andet styrker hukommelsen og koordinationen, og som det til manges lettelse slet ikke er meningen, man skal kunne finde ud af.

Det slog instruktør Mette Hjuler fra DGI i hvert fald fast, inden hun udfordrede seniorerne med endnu en række hjernevridende opgaver.

- Smart-training skal være svært, ellers udvikler man sig ikke af det. Konceptet er udviklet for et par år siden. For at følge det fuldt ud, skal man gå til det en time om ugen, men mange bruger også bare elementer af det, om det er i skolen eller som ice-breaker til et møde, fortalte Mette Hjuler, der også understregede, at motionsformen er for alle aldre.

Annonce

Holder hjernen frisk

Hun var inviteret til Hedensted af Hedensted Bibliotekerne, der har lavet et syv ugers forløb for seniorer under overskriften "Hold Hjernen Frisk". Et projekt, der bl.a. er støttet af DGI og Nordea-fonden.

Hold Hjernen frisk

Er et aktivitets- og formidlingsprojekt, der igangsætter nytænkende aktiviteter målrettet seniorer på blandt andet biblioteker.

DGI, Slots- og Kulturstyrelsen, Dansekapellet og Sangens Hus står bag projektet, der økonomisk er støttet af Nordea-fonden.

Målet for projektet er, at flere seniorer kan leve et aktivt liv i længere tid.

Aktiviteterne er delt op i fire spor:

  • Naturtræning, der kobler fysiske og mentale aktiviteter under åben himmel
  • SMART Training, fitness for hjernen, der ikke stiller krav til deltagernes fysik
  • Kulturen i bevægelse – bevægelse i kulturen. Aktiviteter med fokus på det sociale og det mentale
  • Sang, musik og dans

Hver tirsdag i syv uger mødes de samme 25 seniorer til et par timers aktivitet. Udover smart-training har seniorerne bl.a. været til foredrag om det gode seniorliv, "gået en bog" og været på udflugt til Træskohage Fyr.

På programmet er også en gåtur i Juelsminde med Jens Kjær fra Glud Museum som guide, en tur i skolekøkkenet, hvor der skal laves hjernerigtig mad, dans og fællessang.

- Det er et projekt, der har kørt i flere år, men det er første gang, vi er en del af det i Hedensted. Det handler overordnet om, at vi har en masse aktive seniorer, der skal have et langt seniorliv, og derfor er det vigtigt at holde hjernen frisk og bevare nysgerrigheden, fortæller Louise Westermann Mathisen fra Hedensted Bibliotekerne.

Annonce

Populært

Hun har været overvældet af den store interesse for tilbuddet og måtte, allerede inden hun nåede at sætte en annonce i avisen, melde, at alle 25 pladser på holdet var bookede.

Blandt deltagerne var 75-årige Inge Christensen fra Hedensted og 84-årige Elly Pedersen fra Løsning.

- Jeg synes, det lød spændende at komme ud at prøve lidt forskelligt. Særligt her ovenpå corona, hvor vi virkelig trænger til at komme ud, fortalte Elly Pedersen blandt andet.

84-årige Elly Pedersen fra Løsning havde tilmeldt sig "Hold Hjernen frisk"-forløbet, fordi hun trængte til at komme ud ovenpå coronakrisen. Foto: Morten Pape
Blandt smart-trainings opgaven var også at læse en tekst op bestående af en række farver. Udfordringen lå i at ordet gult f.eks. var skrevet med rød skrift.  Foto: Morten Pape
DGI-konsulent Mette Hjuler lavede en række smart-trainingsopgaver sammen med de 25 deltagere. Foto: Morten Pape


Jeg synes, det lød spændende at komme ud at prøve lidt forskelligt. Særligt her ovenpå corona, hvor vi virkelig trænger til at komme ud.

Elly Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give For abonnenter

Sygepleje-elev under den spanske syge: Jeg stod alene med den døde mand - og alle de andre patienter

Annonce