Annonce
Hedensted

SF'er dropper post i fredningsnævn på grund af inhabilitet

Jan Tidemann (i midten) har været nødt til at trække sig fra en post i Fredningsnævnet, fordi han kunne komme i situationer, hvor han var inhabil. arkivfoto

Jan Tidemann er både medlem af SF og den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening. Derfor kan han ikke sidde i Fredningsnævn Midtjylland Øst, som han ellers var udpeget til.

Hedensted: En gammel retssag fra 1986 får nu Jan Tidemann, der af byrådet var udpeget til at sidde i Fredningsnævnet, til at trække sig fra den post.

Jan Tidemann stillede op til kommunalvalget for SF, og i forbindelse med konstitueringsaftalen blev det bestemt, at SF skulle repræsentere Hedensted Kommune i Fredningsnævn Midtjylland Øst.

Den post fik Jan Tidemann, fordi han interesserer sig for natur og er medlem af den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening.

Fredningsnævnet er den myndighed, der tager sig af sager om eksisterende fredninger, eksempelvis den ved Daugård Strand, og eventuelle nye fredninger.

- Efter jeg takkede ja til posten, kom jeg til at tænke på, hvilken betydning det havde, at jeg også var med i Danmarks Naturfredningsforening, fortæller Jan Tidemann.

Fredningsnævn

Fredningsnævn er uafhængige domstolslignende organer, der kan gennemføre fredninger og tage stilling til ansøgninger om dispensationer fra fredninger.Der er 13 fredningsnævn fordelt med to fredningsnævn i Region Nordjylland og i region Midtjylland samt tre fredningsnævn i hver af de øvrige regioner.

Fredningsnævnene består af en formand, der er dommer, samt et medlem udpeget af ministeren og et medlem valgt af kommunalbestyrelsen i den kommune, hvori det pågældende areal er beliggende.

Fredningsnævnet behandler eksempelvis sager om Daugård-fredning i Hedensted Kommune.

Inhabil

DN afgiver nemlig ofte høringssvar i forbindelse med ændringer i fredninger eller andre natursager. Jan Tidemann kunne derfor både være med til at afgive et høringssvar for DN og være med til at behandle sagen i Fredningsnævnet. Jan Tidemann fik derfor DN til at undersøge sagen. Sagen røg videre til Fredningsnævnets overdommer, som fandt en gammel retssag fra 1986. Af den fremgår det, at et medlem af fredningsnævnet var blevet erklæret inhabil, fordi vedkommende også var naturfredningsmedlem.

- Jeg vil ikke risikere, at nogen påstår, at jeg er inhabil, så derfor har jeg valgt at trække mig fra posten, forklarer Jan Tidemann.

Han vil kun i helt særlige tilfælde være inhabil. Hvis eksempelvis et nyt naturområde skal fredes, vil DN give et høringssvar, og samtidigt vil Jan Tidemann skulle behandle sagen i fredningsnævnet.

- Så vil jeg være inhabil, siger Jan Tidemann, der er lidt ærgerlig over at måtte vige pladsen.

- Jeg har jo ingen personlig interesse i de sager, og landmænd kan jo eksempelvis godt sidde i teknisk udvalg og tage stilling til om andre landmænd må nedlægge hegn.

Partifællen Mads-Peder Winther Søby overtager pladsen. Mette Borg (SF) er suppleant.

Annonce
Erhverv For abonnenter

19 måneder var nok: Nystartet vognmand sælger sin virksomhed efter et år med voldsom vækst

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Navne For abonnenter

Lyt eller læs: Ritta var ikke som folk flest - heller ikke i døden: Vennerne skrev farvel på kisten, og hun fik sin aske i en rød VB-urne

Vejle

Vejle er omdannet til en labyrint for fodgængere: - Vi har måske været for optimistiske med gravetilladelserne, siger afdelingsleder

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

20 unge mennesker affyrede fyrværkeri og kanonslag: Politiet kaldt ud til banegård fredag aften

Erhverv

Chris begyndte med tre brugte biler på en grusplads: Nu sælger han biler for millioner af kroner

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Mere end 30 mister jobbet: Virksomhed lukker efter 45 år

Leder For abonnenter

Molbo-historie koster 1,5 millioner skattekroner: Først skulle valget til ældrerådet ikke holdes, men så greb byrådet ind, så nu er der 21 ældre at vælge imellem

Vejle Boldklub For abonnenter

Fantastisk Grytebust, et slagkraftigt angreb og 4-4-2: Det lærte vi af VB's knusende pokalsejr

Annonce