Annonce
Egtved

Shelter-sæsonen hos Kirstinelyst tegner godt

Der har været stor interesse for at overnatte i de fine shelters ved Kirstineslyst siden indvielsen i 2013. 2019 tegner til at blive endnu et godt år. Arkivfoto: Naturstyrelsen
Siden Naturrum Kiristinelyst blev opført med tilstødende shelters, har interessen for at overnatte i naturen været temmelig konstant. Afbrændingsforbud sidste sommer betød dog lidt færre gæster.

Randbøl: På kanten af Randbøl Hede ligger Naturrum Kirstinelyst. Hertil hører fem shelters, som hvert år siden åbningen i 2013 er blevet brugt flittigt.

For nylig kunne Naturstyrelsen fortælle, at antallet af overnatninger i styrelsens shelters og på teltpladser sidste år slog ny rekord - over 177.500 overnattende gæster valgte en nat i det fri på en af Naturstyrelsens pladser.

Rekordhøjt blev det dog ikke ved Kirstinelyst. Her var der i 2018 knap 3600 bookinger mod knap 3900 året før.

- Der er formentlig flere faktorer, der spiller ind. Blandt andet vejrliget sidste år, som var så godt, at folk måske foretrak at komme ud til vandet fremfor ind i landet, som ved Randbøl, siger Gert Hougaard Rasmussen, specialkonsulent ved Naturstyrelsen.

Det varme, tørre sommervejr medførte stribevis af naturbrande på landsplan, ikke mindst den store hedebrand på Randbøl Hede i maj 2018. I kølvandet deraf blev der udstedt afbrændingsforbud, der flere steder varede i næsten to måneder.

- Min vurdering er, uden jeg kan konkludere noget med sikkerhed, at afbrændingsforbuddet er hovedårsagen til, at besøgstallet sidste år ikke var højere. Vi fik i hvert fald en del henvendelser fra folk, der ville høre, om afbrændingsforbuddet stadig var gældende, for hvis de ikke kunne varme mad over bål, ville de hellere noget andet. Nogle af dem, der havde booket sig ind i sommerperioden, meldte også fra på grund af afbrændingsforbuddet, fortæller han.

Annonce

Så mange har brugt shelterne ved Kirstinelyst

Hvis man vil benytte shelterne ved Kirstinelyst, skal man booke det på forhånd. Så mange bookninger fik stedet via Naturstyrelsen;

2015: 3781

2016: 3202

2017: 3891

2018: 3573

Foreløbige bookinger i 2019: 2287

Kilde: Naturstyrelsen

Holder et godt niveau

Men selvom besøgstallet hos Kirstinelyst altså ikke fulgte den stigende tendens som på landsplan, så er Gert Hougaard Rasmussen stadig rigtig godt tilfreds.

- Antallet af bookinger har været nogenlunde samme niveau, siden stedet åbnede i 2013. Der er lidt udsving fra år til år, men generelt set holder det et fint, højt niveau, som vi er godt tilfredse med. Andre steder ser vi ind imellem, at steder har en nyhedsværdi og hurtigt peaker, hvorefter niveauet falder. Det synes jeg ikke, vi oplever her. Stedet har vist, at det har sin eksistensberettigelse, siger han.

Gert Hougaard Rasmussen glæder sig især over, at antallet af besøgende holdes oppe til trods for meget begrænset markedsføring og ingen fornyelse.

- Stedet bliver delt fra mund til øre. Folk er glade for at komme her, fordi det er et dejligt sted - ikke mindst hos folk, der vil sove i shelter for første gang, fordi der på pladsen er opvarmede toiletter og rindende vand. Så kan man prøve det af her, inden man måske vover sig ud i noget vildere næste gang, fortæller specialkonsulenten.

2019 tegner godt

Selvom kalenderen kun viser starten af maj måned lige nu, er der allerede godt gang i bookingen af de fem sheltere ved Kirstinelyst. Foreløbig har knap 2300 booket en overnatning.

- Jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til besøgstallet det her år, når vi allerede i starten af maj måned har over 2000 bookinger. Der skal nok løbende komme flere til, når vi nærmer os sommeren, gætter Gert Hougaard Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Vejle

Folk er alt fra bange og vrede til lettede: Kommunen præsenterer podcast med coronaoplevelser

Annonce