Annonce
Egtved

Plejecenter har fået nye beboere: Shetlandsponyerne er rykket ind

Hilde Garden (tv.) og Erna Kristensen nyder at hygge med shetlandsponyerne Pippi Langstrømpe (den sorte) og Paw. Det giver livet et ekstra krydderi. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Kække og kærlige shetlandsponyer har hen over sommeren bragt glæde og nærvær til Plejecenter Hejlskovs beboere.

Egtved: - Det er da min hest, lyder det fra Erna Kristensen.

Hun er beboer på Plejecenter Hejlskov i Egtved, og så er hun en af de, der nyder godt af selskabet med Pippi Langstrømpe og Paw, som er to shetlandsponyer, der for en tid er flyttet ind på plejecentrets grønne områder.

På de grønne arealer, der er mellem husene ved plejecentret, er der etableret tre indhegninger. Her huserer i denne tid de to frække og kærlige shetlandsponyer, Pippi Langstrømpe og Paw. Førstnævnte er en hoppe og den anden en vallak. Et umage par, der helt tydeligt viser stor interesse for alle de mennesker, de kan komme i nærheden af. Endnu tydeligere er det, at de især går lige i hjertet på de af beboerne på stedet, som lider af demens. Der skabes en forbindelse, som er svær at sætte ord på, men som kan mærkes. Hestene er hensynsfulde og kontaktskabende.

Annonce

Shetlandsponyerne på Hejlskov

I løbet af sommeren har forskellige shetlandsponyer på skift, i par, været beboere på Plejecenter Hejlskov.

Senest var det Pippi Langstrømpe og Paw.

På de grønne arealer mellem plejecentrets mange huse er der tre indhegninger, hvor ponyerne bliver flyttet rundt, alt efter hvor meget de har afgræsset.

Om der også til næste år flytter shetlandsponyer ind på Plejecenter Hejlskov, vides endnu ikke.

Et ekstra krydderi på dagen

De to søde ældre kvinder, Erna Kristensen og Hilde Garden, er beboere på Plejecenter Hejlskov. De har taget overtøjet på og er kommet udenfor. Udover alt det gode, der er ved en mundfuld frisk luft og bevæge sig lidt, er det et ekstra krydderi på dagen at kunne mærke hestenes bløde muler, lade fingrene glide over pelsen og ikke mindst fodre dem med en gulerod eller to.

Især Erna Kristensen viser stor glæde ved samværet med Pippi Langstrømpe og Paw. Der bliver krammet til den store guldmedalje, og der bliver sendt et hav af luftkys.

- Jamen, de er jo så søde, siger Erna Kristensen, der fortæller, at der var heste på gården, hvor hun engang boede.

Man kan se på hende, at hun virker til at være meget fortrolig med, hvordan man håndterer en hest ved den måde, hun holder grimen på, og ved den måde hun trækker Pippi Langstrømpe hen over græsset. Samtidig ser hun stolt ud over at udføre denne vigtige opgave og retter ryggen. Og så er der masser af glæde og glimt i hendes øjne.

Hilde Garden kommer oprindeligt fra Tyskland, men har boet i Danmark gennem mange, mange år. Også hun har haft et liv, hvor heste har været en del af hverdagen. Faktisk lyder det som om, de har fyldt meget. Hilde Garden har en mere stilfærdig tilgang til hestene. Men smilet er der, og der bliver rakt ud for at kærtegne.

Et frisk initiativ

Det er forhenværende leder af Plejecenter Hejlskov Anna Marie Dahl, der står bag initiativet med hestene på plejecentret. Og hestene er nogle, som hun selv og hendes mand ejer. Henover sommeren har det ikke blot været Pippi Langstrømpe og Paw, der har været gæstelogerende, men flere par shetlandsponyer, også tilhørende Anne Marie Dahl, har på skift været der.

- Anna Marie Dahl er altid fyldt med gode idéer og initiativer, og hun kommer løbende med forslag til ting der kan gøres, fortæller Vivi Madsen, der gennem flere år har været plejehjemsassistent på Plejecenter Hejlskov og kender hende som både forhenværende leder og nu som frivillig ven af stedet.

Vivi Madsen lægger tydelig mærke til, at Anna Marie Dahls initiativ bringer glæde til de ældre.

- Der har også været en fast beboer, som havde ansvaret for fodringen, selvfølgelig med hjælp fra os. Men det er jo altid godt at kunne få lov til at have ansvar for nogle opgaver, konstaterer hun.

Frække og kærlige - dét er de helt bestemt. Og så elsker de at få en blomme at gumle på. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Forkælede udbryderkonger

- Ponyerne bliver tit fodret med for eksempel gulerødder, blommer og æbler - dem er de helt vilde med. De nærmest smasker, når de spiser dem, og blommestenene er de eksperter i at spytte ud, forklarer plejecentrets pedel, Peter Rasmussen.

Han har lige måtte hjælpe med at indfange Pippi Langstrømpe og Paw, der var meget hurtige til at smutte ud af deres indhegning, efter at have haft en hyggelig stund med Erna Kristensen og Hilde Garden. Rundt om alle arealerne ved plejecentrets huse er der også hegnet af, så helt væk kan de to frække ponyer ikke løbe, hvilket de ganske sikkert heller ikke har interesse i, for de har det vist som blommen i et æg her hos de ældre og alle de mennesker, der omgiver dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Humac politianmeldt for at skjule oplysninger

112

24-årig kørte rundt i heroinrus

Egtved

Se billederne: Vejlevej er spærret - det vil koste op mod en million kroner at få den fikset

Vejle For abonnenter

11-årig fik foden i klemme i Bryggens rullefortov: Centret blev advaret om fejl to måneder inden ulykken

Annonce