x
Annonce
Vejle

Shoppingcenter forsvinder: Én butik lukker - de andre afventer

Boax Ejendomme har haft svært ved at leje førstesalen ud, og i dag er blot tre af de mange butikslokaler lejet ud. Det er hovedårsagen til, at Mary's nu bygges om til en åben sidegade med lejligheder og altaner på førstesalen. Foto: Mette Mørk

Avisen tog en runde blandt butikkerne i Mary's, der i 2019 bygges om fra center til sidegade til strøget. Alle forstår behovet, og de fleste afventer ombygningen.

Vejle: Fra årsskiftet rykker håndværkerne ind i shoppingcentret Mary's for at bygge det om til en åben sidegade til Vejles strøg.

Der venter en lang byggeperiode, hvor centrets glastag skal afmonteres, trapper og gangarealer på 1. salen skal fjernes, og butikslejemålene skal bygges om og udvides ud mod gaden, som derved bliver smallere.

Langt de fleste butikslejemål på 1. sal skal bygges om til lejligheder i det omfattende projekt, som centerets ejer, Boax Ejendomme, ikke ønsker at afsløre prisen på.

Går man en tur blandt centrets tilbageværende butikker, og dem er der stadigvæk 15 af, har langt hovedparten en afventende holdning til fremtiden.

Bortset fra bagermester og indehaver af Møllebageren Søren Schmidt, der har opsagt sit lejemål og lukker bagerbutikken 1. marts.

Annonce

De er tilbage i Mary's efter 10 år

10 år. Det blev levetiden for shoppingcenteret Marys, hvis første etape blev indviet 2. februar 2008.15 butikker, spisesteder og foreninger er i dag tilbage i det shoppingcenter, som bliver bygget om til en åben sidegade og igen får navnet Paladspassagen.

De eksisterende lejere i centeret er:

Legetøjsbutikken Buddy, de to mobil-værksteder Covermm og Touchrep, garnbutikken Dalsgaard Garn, oplysningsforbundet FOF, Frugt- & Blomsterland, de to frisørsaloner Kunstklipperiet og Frisør Hos Peter, H&M, restauranterne Marcello's og Neptun, Møllebageren, e-cigaretbutikken Smoke-It, Vejle Asian Food samt Suriya Thai Massage.

Bagermester Søren Schmidt har opsagt sit lejemål og lukker Møllebageren i Mary's 1. marts. Det vil ramme mange af de pensionister, som fast benytter butikken og caféområdet i gangarealet. Foto: Mette Mørk

Duer ikke med byggerod

- Jeg har valgt at lukke, fordi centret skal bygges om. Ingen kan drive en forretning i byggerod. Det er muligt, at vi åbner igen, når byggeriet er færdigt. Men det er ikke endeligt afgjort, og det bliver muligvis med et andet koncept. Men først vil jeg se, hvordan det kommer til at se ud hernede, siger bagermesteren, der har sit bageri og sin butik på Søndermarken.

Han er bange for, at det bliver for vindblæst og koldt, når taget forsvinder. Og han beklager, at de mange pensionister, der benytter hans butik og café, mister deres faste mødested. Salget af kaffe og sandwich er stort, mens der ikke langes mange brød over disken i en butik, som gennem fire år aldrig har givet overskud.

- Jeg kan godt forstå, at ejerne vælger at bygge om, når de ikke kan leje førstesalen ud. Men hvis vi vender tilbage, bliver det til en butik med en lukket dør, hvor du skal tage et aktivt valg for at gå ind. Det er noget helt andet i dag, hvor vi har en åben butik, siger Søren Schmidt.

Annemette og Kenneth Sørensen, der sammen driver Kunstklipperiet på 1. salen, overvejer at flytte ned i stueetagen. De har forståelse for ombygningsplanerne og er ligesom mange af de øvrige lejere afventende. Foto: Mette Mørk

Overvejer at flytte ned

På den omtalte førstesal er Kunstklipperiet blandt de få tilbageværende lejere. Salonen og butikken har hjemme i den del af centret, der bevarer sit glastag, og her er indehaverne, ægteparret Annemette og Kenneth Sørensen, afventende.

- Vi har mulighed for at rykke nedenunder og ud i det åbne, men vi har ikke taget stilling endnu. Det er ikke nemt at flytte en frisørsalon, fordi der er så mange installationer. Vi ved ikke ret meget om, hvordan det nye bliver, for byggetilladelserne er først kommet på plads nu, fortæller Kenneth Sørensen.

Parret er tilfredse med tilværelsen i centeret, hvor de har gode vilkår, og de har forståelse for ombygningen.

- Det kan vi sagtens forstå. Du kan ikke have et center, der kører med underskud i mange år, og jeg synes, at idéen med at ændre centret er god, siger Kenneth Sørensen.

Legetøjskæden Buddy flyttede fra gågaden og ind i Mary's i februar 2017, og nu overvejer ledelsen den fremtidige placering i Vejle. Foto: Mette Mørk

Foretrækker gade frem for center

Fra salonen kan han kigge direkte ned til Birthe og Lars Aastrup, der driver Restaurant Neptun i stueplan i den del af centret, som fortsat skal være overdækket.

Det er vigtigt for parret, at restauranten ligger i et væksthus fremfor ud til en åben gade, og Lars Aastrup foretrækker at ligge for enden af en sidegade til strøget fremfor i et center som i dag.

- Det kommer selvfølgelig an på, om der ligger butikker hele vejen op ad sidegaden. Men vi håber, det lykkes at leje alle butikker ud, for i dag er det lidt den gængse opfattelse blandt folk, at der altid er tomt i Mary's, siger restauratøren.

Tomt er der lige nu overfor restauranten i det store lejemål, Frøs Sparekasse forlod i starten af juli. Det seneste år har centeret blandt andet også taget afsked med tøjbutikken Charlot and Me, Jensens Fisk, optiker Louis Nielsen, Vinmanden og en genbrugsbutik på 1. sal.

- Vi har overvejet vores fremtid her, men vi er nået til den konklusion, at Neptun bliver. Med de tegninger, vi har set, ser det hyggeligt ud, siger restauratøren.

Restauratør Lars Aastrup ser det som en fordel for Restaurant Neptun, at restauranten kommer til at ligge for enden af en sidegade til gågaden fremfor et halvtomt center. Han er godt tilfreds med, at udlejer bevarer glastaget over torveområdet ved Bygningen. Foto: Mette Mørk

Lukket ud for tidligt

Han forstår godt, at Boax Ejendomme reagerer på tomgangen i centret, men ærgrer sig over, at snakken har kørt i månedvis om, at en stor ændring i centret var på vej.

- Det blev nok lukket ud på et alt for tidligt tidspunkt. Det havde været bedre at vente, indtil tegninger og tilladelser var på plads, siger Lars Aastrup, der er formand og kasserer i den centerforening, der snart nedlægges og muligvis omdannes til en gadeforening.

Den kan en af centerets nye butikker, legetøjsbutikken Buddy, blive medlem af, men bestyrer Claus Bejerholm Jensen er uafklaret med hensyn til butikkens fremtid.

- Jeg tror ikke, det gør nogen forskel for os, at taget forsvinder. Men vi er spændte på, hvordan det kommer til at gå, for byggeriet kan ikke undgå at give gener. Centeret bliver mindre og mindre attraktivt for kunderne, jo færre butikker der er her, og det er uvist, hvordan det bliver i fremtiden. Men vi har ikke truffet nogen beslutninger endnu, siger bestyreren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Når Danmark står sammen hver for sig

Danmark

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce