Annonce
Ikast-Brande

Show for unge: Ingen er perfekt

Jesper Grønkjær havde overskud til at få sit publikum med på at posere. Foto: Mikael Lund
Multikunstneren Jesper Grønkjær fangede de unge tilhøreres opmærksomhed.
Annonce

Brande: "Når vi kigger udad, må vi også kigge indad”, ”Du er go’ nok som du er”, ”Det er ok at være anderledes” og ”Når vi griner, falder facaden”. Umiddelbart kunne det godt lyde temmelig klicheagtigt eller som nogle lidt letkøbte pointer, men når de bliver leveret, ikke kun i et hæsblæsende tempo, men tilsat egne erfaringer og møder med levende mennesker af kød og blod kloden rundt, bliver tingene sat i perspektiv, og udsagnene begynder pludselig af give mening.

Afsender af budskabet var tryllekunstner, foredragsholder og forfatter – nå, skidt, lad og bare kalde ham multikunstner – Jesper Grønkjær, der torsdag formåede at holde eleverne fra 7. og 8. årgang på Uhre Friskole og Præstelundskolens interesse fanget i halvanden time.

Med en cocktail af tryllekunstner og beretninger fra sine rejser til mere eller mindre eksotiske lande fik han blandt andet fortalt de mange unge mennesker, at vi i bund og grund har det supergodt i Danmark – også selvom Facebook engang imellem måske er lidt langsomt. Andre steder i verden kan problemerne være af en helt anden karakter som f.eks. krig, vold, tortur, sult eller undertrykkelse, men derfor er det alligevel ok at blive ked af det, når man mangler en bestemt Legoklods – hvis man vel og mærke er 6 år, men bestemt ikke når man er voksen.

Annonce

OK at være anderledes

Jesper Grønkjær prikkede også lidt til vores nationale selvforståelse, da han udfordrede tankegangen ”vi ved, hvad der er rigtigt og forkert – andre folk skal være ligesom os”.

– Det er ok at være anderledes, fastslog tryllekunstneren og mindede om, at man engang imellem også skal huske at grine af sig selv og ikke tro på det glansbillede, mange tegner af sig selv på Instagram og andre sociale platforme – det er de færreste, der er perfekte.

- Det er ikke virkeligheden, kun en del af det, fastslog han.

Grundlæggende tror han heller ikke på, at der er nogen, der er født onde.

– Der er forskel på at være ond og at være kriminel, lød en anden af hans pointer, som han illustrerede med et besøg i ”verdens farligste land”, Honduras, hvor der bliver begået 20 mord – i døgnet! Her havde han både møde ”Den unge morder”, en unge bandeleder med 30 mord på samvittigheden, og ”Hundjævelen”, der havde fået lovens strengeste straf – 17 års fængsel – for at have slået mere end 300 mennesker ihjel. Efter at have afsonet 6 år var hun blevet løsladt – for god opførsel, såmænd – og havde uddannet sig til skolelærer.

Han havde mødt begge personer, og begge havde han opfattet som søde og rare, ja faktisk helt normale mennesker. Forskellen fra de fleste danske børn var deres opvækst med vold, misbrug, narko og kriminalitet – ting der havde gjort dem til det, de var blevet.

Beretningen om et besøg i et af verdens fattigste og samtidig mest lukkede lande, Nordkorea, var ligesom et besøg hos et primitivt stammefolk i Afrika med til at sætte tingene i relief. I Nordkorea er der ingen adgang til internettet, og staten styrer udbetalingen af ”løn” til borgerne, som undertrykkes og udsættes for tortur og mishandling, hvis de sætter sig op imod styret, så mere ufrit kan de næppe blive – alligevel er det ifølge Jesper Grønkjær nabolandet Sydkorea, der har verdens højeste selvmordsrate.

Fælles for besøgene, uanset om det var på ”Dødens Aveny” i Honduras, bushen i Afrika eller et nordkoreansk gymnasium, var, at humor og smil nedbryder grænser.

– Når vi griner, falder facaden, påpegede Jesper Grønkjær, der også mindede om, at:

- Hver gang vi gør et eller andet, så påvirker det et andet menneske.

Besøget i Brande Hallerne var første del af et stort, fælles SSP-arrangement med overskriften ”det gode ungeliv”.

Efter Jesper Grønkjærs input blev eleverne sendt ud i mindre workshops for at møde forskellige fagpersoner som f.eks. politiet, sundhedsplejen, præsterne, Center for rusmidler og ungdomsskolen, som på hver deres måde skulle bidrage til at få eleverne til at reflektere over det gode ungeliv.

Skoledagen blev rundet af med et oplæg fra direktør Torben Larsen fra Give Steel om de forventninger, virksomheden har til de unge mennesker, når de er færdige med skolen og skal have et rigtigt job eller en læreplads.

Om aftenen var elevernes forældre inviteret til foredrag på Præstelundskolen med Lars Jensen, der er tidligere misbruger, og en debat omkring, hvordan man i Brande, Uhre og Blåhøj kan skabe eller bibeholde nogle gode rammer for de unge og for forældrefællesskaberne.

Det var Lions, der – præcis som for to år siden – havde hentet Jesper Grønkjær til Brande, og ligesom dengang sluttede han sin optræden af med et helt specielt ”ballontrick”, da han rullede et kondom ned over hovedet og pustede det op med næsen, indtil det blev sprængt med et, nå ja, knald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Vejle

Se de nyeste smittetal her: Nu er Vejle kommet under en nærmest magisk grænse

Annonce