Annonce
Erhverv

Siemens Gamesa kommer ud med nyt milliardunderskud

Siemens Gamesa har produceret mange vindmøller, men i øjeblikket giver det underskud. Arkivfoto: Siemens Gamesa
Den store vindmøllekoncern har et minus på 11 milliarder kroner.

Brande: Vindmøllevirksomheden Siemens Gamesa's omsætning og ordrebeholdning fortsætter med at vokse, men driften giver stadig et drønende underskud. På to år har den spansk-tyske virksomhed således tabt næsten 11 milliarder kroner.

Forrige års regnskab (2019-20) udviste et underskud på 918 mio. euro (næsten syv milliarder kroner) og en tilbagegang i omsætningen på syv procent, men også en historisk høj ordreindgang og ordrebeholdning.

Da årsregnskabet blev præsenteret i starten af november sidste år, forventede Siemens Gamesa en omsætning på mellem 10,2 og 11,2 mia. euro (76-83,5 mia. kroner) i 2021 og en EBIT-margin før særlige poster (resultat af den primære drift) på mellem tre til fem procent, og mens det lige præcis er lykkedes at leve omsætningsmålet, halter det fortsat med indtjeningen.

Annonce

Før omstrukturerings- og integrationsomkostninger i forbindelse med fusionen af de to vindmøllevirksomheder udviser årsregnskabet for 2020-21 et underskud på 96 millioner euro (715 millioner kroner), men når disse omkostninger medregnes, lander EBIT (resultatet før skat og finansieringsudgifter) på et minus på 522 millioner euro (knap 3,9 milliarder kroner).

Stigende råvarepriser og transportomkostninger får sammen med højere udviklingsomkostninger til den nye 5.X-platform hovedparten af skylden for underskuddet.

Ordreindgangen det seneste år har været på 12,2 milliarder euro (knap 91 milliarder kroner), hvilket er cirka 2,5 milliarder euro mindre end året før. Alligevel var ordrebeholdningen ved udgangen af september vokset yderligere til svimlende 32,5 milliarder euro (242 milliarder kroner). Over halvdelen – 16,8 milliarder euro – udgøres af servicekontrakter, mens den resterende del af ordrebeholdningen fordeler sig med 39,5 procent landvindmøller og 60,5 procent havvindmøller.

Forventer plus i 2022

- Vi opererer i et meget vanskeligt miljø med udfordrende kortsigtet markedsdynamik og ringe udsigt til en normalisering af forsyningskæden, og vi vil fortsætte vores bestræbelser på at bringe virksomheden tilbage til bæredygtig rentabilitet. De nuværende vanskeligheder bør dog ikke overskygge den lyse fremtid for vindenergi, der er drevet af dens rolle i at gøre vores planet CO2-neutral, udtaler Siemens Gamesas øverste direktør Andreas Nauen i forbindelse med offentliggørelse af årsregnskabet. Han fortsætter:

- Som samfund har vi ansvaret for at bremse klimakrisen nu. Vi er nødt til at presse på for at få nogle rammebetingelser, der kan sætte yderligere fart på udbredelsen af vedvarende energi. Her er vind en effektiv teknologisk løsning, siger han videre.

Forventningen for indeværende regnskabsår, som man tog hul på 1. oktober, er, at det lykkes at få vendt de seneste års milliardunderskud til et overskud i form af en EBIT-margin på mellem en til fire procent.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ødelagt pullert gav fri adgang for ulovlig trafik, og Gunhild følte, at hendes seng stod på en motorvej: Derfor tog det månedsvis at få det fikset

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Stephanie frygter, at hendes morfar sidder fast eller glider i pløret: Nu er der kommet nyt grus på den udskældte plads ved testcentret

Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Billund

20-årige Chris bygger rækkehuse sammen med sin far: De er i gang med at bygge 34 nye i Billund

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Erhverv

Derfor er Vejle-restauratør glad trods udsigten til nye stramninger:  'Det er et lille indgreb'

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Vejle

Tirsdagens uhyggeligt høje smittetal er overgået: Smitten stiger med raketfart i flere vejlensiske sogne - og ét stort sogn står for hver 10. smittede

Annonce