Annonce
Trekantområdet

Sig mig: Skal volden bare gro et vildt skæg efter barbering?

Fredericia Vold set fra luften i december 2020. Foto: Søren Gylling
Det er med vilje, at de ryddede bastioner ikke har fået den sidste finish endnu. Til foråret sker der noget.
Annonce

Fredericia: Nu er det koldt og goldt, men i sommer og i det tidlige efterår groede det lystigt på de dele af Fredericia Vold, der blev ryddet for træer og buske. Hvorfor det?

Jo, det græs, der blev sået på det meste af de 42.000 kvadratmeter, som Fredericia Kommune og Museerne i Fredericia lod Hede Danmark barbere, skal sætte sig.

Til april og maj indgår de fritlagte bastioner Danmarks og Kongens - samt Ravelinen uden for Kongens Port og andre studsede arealer i områder - så i den normale drift af Fredericia Vold.

Det oplyser voldmester og kulturarvsinspektør ved Museerne i Fredericia, Mikael Holdgaard Nielsen:

- Det er med vilje, at bastionerne har ligget hen efter rydningen, så græsfrøene kunne sætte sig. Men det er rigtigt, at der er groet til med blandt andet ahorn, brombær og mange urter.

Annonce

Skal formidles bedre

- Når græsset vokser op, vil vi slå det to gange om året med voldklipperen og med buskrydder på de mest stejle steder, fortæller Mikael Holdgaard Nielsen.

Sådan så det ud, efter at flere bastioner på Fredericia Vold blev ryddet i foråret 2020. Man ønsker en del af fæstningsanlægget ført tilbage til sit kamplare udtryk anno 1600-tallet. Næste forår har nysået græs sat sig, og så klippes de cirka 42.000 kvadratmeter to gange om året. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Det er politisk og fagligt besluttet, at voldområderne skal føres tilbage til deres bare og kampklare udtryk som ved anlæggelsen af fæstningsanlægget i 1600-tallet. Den del af historien mangler man at kunne se på volden, og der skal da også formidles bedre i området. For eksempel med nye skilte.


Det er med vilje, at bastionerne har ligget hen efter rydningen, så græsfrøene kunne sætte sig.

Voldmester Mikael H. Nielsen


Samtidig med rydningen tidligere på året blev voldgraven nedenfor renset for dynd.

Rydningen hænger sammen med de kommende års revitalisering af Fredericia Vold, som A.P. Møller Fonden betaler med en donation på 35 millioner kroner.

Godt græsmiks

Det græs, der nu er blandet med vand og sprøjtet godt og grundigt ud over de ryddede bastioner og Ravelinen, hedder mow saver eller voldgræs.

Det er en blanding af lavtvoksende, robuste græsser med stærkt rodnet, der ifølge producenten reducerer behovet for klipning ganske meget.

Voldgræs er et miks af arterne rødsvinget, rajgræs og engrapsgræs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Delvis genåbning af efterskoler: Storebror pakker tasken, mens lillesøster må blive hjemme

Annonce