Annonce
Vejle

Sikær bliver fuldtidspolitiker: Disse valgløfter står øverst på hans dagsorden som ny formand for to milliarder dyrt område

Martin Sikær (S) har længe kunnet skimte formandsposten i Vejle Byråds børne- og familieudvalg. Da kalenderen vendte til 2022, overtog han posten fra den radikale Torben Elsig-Pedersen. Arkivfoto: Mette Mørk
Fra 1. januar hedder formanden for børne- og familieudvalget Martin Sikær (S). Undervejs i valgkampen gav han mange løfter på skoleområdet. Nu starter kampen for at indfri så mange som muligt.

Vejle: Fra valgkamp til virkelighed.

Sådan ser 49-årige Martin Sikærs kalender ud - nu hvor vi har passeret 1. januar 2022.

I går overtog han nemlig det politiske ansvar for et budget på to milliarder kroner. I spidsen for Vejle Byråds børne- og familieudvalg får den tidligere skolelærer afgørende indflydelse på børnepasning og skolegang for kommunens børn og unge.

Annonce

Indtil for få uger siden kunne man opleve ham i kampen for at blive Vejle Kommunes næste borgmester. Den drøm brast, da håbet om en alliance med blandt andet Konservative gik i vasken.

- Men jeg har besluttet, at jeg holder fast i beslutningen om,at blive fuldtidspolitiker, siger Martin Sikær.

Martin Sikær, formand for børne- og familieudvalget

 • 49 år
 • Formand for børne- og familieudvalget. Medlem af  økonomiudvalget. 2. viceborgmester. Formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe.
 • I byrådet siden 1. januar 2010.
 • Indtil maj 2020 sit partis repræsentant i børne- og familieudvalget. Her trådte han ud for at hellige sig opgaven som borgmesterkandidat og gruppeformand.
 • Født og opvokset i Vejle. Uddannet skolelærer og indtil 2006 ansat på Kirstine Seligmanns Skole, hvor han besluttede sig for at hellige sig driften af sin café i Den Smidtske Gaard.
 • Gift med Tina, der er skolelærer. Sammen har de pigerne Maj, Mie og Le. 

Det løfte gav han i forbindelse med valgkampen. Dengang satsede han stadig på, at han skulle droppe sit daglige arbejde som ejer af Conrad Café-komplekset til fordel for borgmesterjobbet.

- Nu bliver det så som udvalgsformand. Men der er også nok at tage fat på - og jeg har fået en aftale med cafeen om, at jeg bliver aflønnet som konsulent .- så jeg kan klare overgangen økonomisk, lyder det fra cafe-ejeren.

Børne- og familieområdet

Børne- og familieudvalgets ansvar fordeler sig på tre hovedområder: 

 1. Uddannelse & Læring: Folkeskoler, skolefritidsordninger, fritidsklubber og ungdomsklubber, elevbefordring, specialundervisning, bidrag til privat- og efterskoler, pædagogisk læringscentre, Ungdommens Uddannelsesvejledning, Ungdomsskolen, Center for specialundervisning for voksne (CSV), Skole, Social- og Politisamarbejde (SSP), Videnscenter for Integration (VIFIN), internationale projekter samt sprogundervisningstilbud til udlændinge. 26 folkeskoler og 1 specialskole. 10.516 elever.
 2. Dagtilbudsafdelingen: Dagpleje, daginstitutioner, private institutioner, privat børnepasning, fripladser og søskende tilskud samt særlige dagtilbud og åbne pædagogiske tilbud. Børn i pasningstilbud: 0-2 årige: 2289.  3-5-årige: 3324.
 3. Familie- og Forebyggelse: Plejefamilier og opholdssteder, forebyggende foranstaltninger, døgninstitutioner, udgifter til sikrede afdelinger, Tværfaglig center for børn og unge, samt den kommunale sundhedstjeneste/sundhedspleje. Antal anbragte børn: 289

Børne- og familieområdets samlede andel af kommunens budget: 2,02 milliarder kroner 

Hvis han har planer om at indfri sine valgløfter - og det har han - bliver der også brug for penge i den sammenhæng. I valgkampen kunne man høre ham tale for blandt andet to-voksen-ordning i de mindste klasser og ny skole i Vejle midtby.

De nye formænd

 • Så er vi landet i 2022 - og en række af Vejle Byråds faste udvalg har fået nye formænd og -kvinder.
 • I den kommende tid taler Vejle Amts Folkeblad med de nye forpersoner og fortæller om de udfordringer, de står over for, og de løfter, de giver eller har givet vælgerne.
 • Martin Sikær (S) er første gæst i formands-boksen.

Nu er han rykket tættere på magten. Og hvad vil han så bruge sin nye indflydelse til? Her er en række eksempler.

Som øverste chef på Conrad lader jeg køkkenet bestemme, hvad der skal på menuen. Det har de mere forstand på end mig. Sådan skal det også være i forhold til de enkelte skoler og skoleforvaltningen.

Martin Sikær (S), ny formand for børne- og familieudvalget

1 To voksne i de små klasser

De mindste elever fra 0. til og med 2. klasse skal som udgangspunkt have to voksne i klassen.

Det løfte burde Martin Sikær få rimeligt let ved at indfri. Blandt andet på det store vælgermøde i DGI Huset var der stort set enighed blandt partiernes spidskandidater om, at det tilbud skal indføres. To-voksen-ordningen blev dog ikke del af den bindende politiske aftale på valgnatten, sådan som Martin Sikær ellers havde foretrukket det.

To voksne i de små klasser koster penge - et forsigtigt overslag lyder på 60 millioner kroner om året. Men som Martin Sikær ser det, kan man måske indføre det gradvist ved at starte i 0.-klasserne og så lade ordningen følge de nye årgange op i skolen til og med 2. klasse.

2 Ny skole i Vejle midtby

En Rosborg Skole og et farvel til den tidligere Damhavens Skole. Sådan ser den nye udvalgsformand fremtiden for skolestrukturen i det centrale Vejle - en tanke, der heller ikke er fjern for flertallet i det nye byråd. 

Martin Sikær har gennem længere tid talt for at lukke den del af Vejle Midtbyskole, der holder til på Damhaven og fungerer som skole for midtbyens mindste børn.  I stedet skal der bygges en ny skole i den kommende Ny Rosborg-bydel omkring Vestre Engvej. 

Den tidligere Langelinies Skole, der i dag huser de ældste børn på Vejle Midtbyskole, skal i stedet være fælles skole for Østbyen. 

3 Udbygning af Hældagerskolen og renovering af landsbyskole

Hældagerskolen i Bredballe er fyldt til bristepunktet, og om et par år vokser den ud af rammerne. Det har skolebestyrelsen gjort opmærksom på, og som ny formand har Martin Sikær tænkt sig at lytte.

Han tænker, at skolen skal udbygges til fire spor i løbet af de kommende år og håber, at en byggeproces kan speedes op. Efter hans vurdering burde et sådan byggeri kunne gennemføres på  højst 18 måneder trods krav om EU-udbud og så videre.

Hældagerskolen skal - som han ser det - blandt andet kunne optage en pæn del af eleverne fra det nye boligområde Tirsbæk Bakker. Her er Engum Skole også inde i billedet. Den skal renoveres og udbygges: Men står det til Martin Sikær fortsat som en landsbyskole - ikke som en stor skole.

4 Slut med fælles ledelse

Fælles skoleledelse for flere folkeskoler. Det princip vil den nye formand have udfaset. 

I valgkampen har Martin Sikær kaldt idéen om fælles ledelse den største fejl, han som lokalpolitiker har været med til at begå på skoleområdet. 

Nu vil han arbejde for, at sikre lokal ledelse på hver af kommunens 26 folkeskoler. Som han udtrykker det, har man jo heller ikke i det private erhvervsliv fælles direktører.

Det er nødvendigt, at lederen er til stede på den enkelte skole til hverdag.

- Og "tæt-på-ledelse" er jo også noget, vi arbejder med, når det for eksempel gælder ældreområdet, konstaterer Martin Sikær.

5 Frihed til skolerne

Står det til Martin Sikær, skal det fremover være skolerne, der kontakter skoleforvaltningen i Skolegade for at søge sparring i stedet for, at en lang række direktiver og forslag flyder den modsatte vej.

Skolerne skal sættes mere fri - og rent faktisk er den nye formand også indstillet på at give skolerne valgfrihed i forhold til den to-voksen-ordning, der skal gennemføres. Hvis en skole har andre måder at få det til at fungere bedre på, skal skolen selv have mulighed for at prioritere, mener han.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Kurator frygtede, at Olaf Haahr fjernede værdier fra hjemmet: Vejles benzin-konge blev video-overvåget efter konkurs

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce