Annonce
Vejle

Sikær om Posthusgrunden: Hvem har borgmesteren en aftale med?

Gennem årene har der været flere byggeprojekter i spil på Posthusgrunden. Her er det Vejle Kommunes egen skitse til, hvordan posthus- og godsbanegrunden kunne udvikles. Illustrationen er fra 2009, og her kan man ane, at både det nuværende posthus og godsbanebygningen bevares. illustration: Vejle Kommune
Martin Sikær (S) undrer sig over troværdigheds-spørgsmålet. Men borgmester Jens Ejner Christensen (V) afviser, at kommunen har udstedt løfter til NPV, der står bag det omdiskuterede byggeprojekt på Gammelhavn.
Annonce

Vejle: Troværdigheden er på spil, når et byrådsflertal vil ændre en mere end to år gammel lokalplan for Posthusgrunden.

Det er borgmester Jens Ejner Christensens (V) holdning oven på Planklagenævnets underkendelse af plangrundlaget for bolig- og butiksprojektet på Gammelhavn.

Men flere kritikere har svært ved at se, hvad det er for en troværdighed, der er på spil, og hvorfor.

En af dem er det socialdemokratiske byrådsmedlem Martin Sikær Kristensen.

- Enten ved borgmesteren noget, som jeg ikke ved, eller også har han ikke helt forstået sagen. Han er citeret for at sige, at det er et spørgsmål om troværdighed. Jeg tolker det derhen, at borgmesteren mener, at vi er ved at løbe fra en aftale. Men der er ingen aftale. Der er ikke givet nogen byggetilladelse. Den er end ikke søgt. Til gengæld lå der en lokalplan, som nu er underkendt, siger Martin Sikær.

Folk tror, at vi har indgået en kontrakt med NPV. Men det eneste, vi som kommune har gjort, er at levere en lokalplan. Ingen har eksklusiv ret til lokalplanen for området.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester

Annonce

To alternativer

Byrådet er nu i en situation, hvor man enten kan rette manglerne i kommuneplanen og få lokalplanen godkendt. Eller man kan lave en helt ny, hvilket der nu tegner sig et politisk flertal for. Det gælder blandt andre Socialdemokratiet, der oprindeligt stemte for den lokalplan, partiet nu vil ændre.

- Den underkendte lokalplan er blevet til i en anden tid og godkendt ud fra nogle forudsætninger, som har ændret sig markant. Så hvis man skal tale om troværdighed i denne sag, må det være et spørgsmål om at handle efter de oplysninger, der er til rådighed. Jeg synes, at der hurtigst muligt skal vedtages en ny lokalplan, der skal bringe bebyggelsesprocenten ned på niveau med resten af midtbyen og dropper lukningen af Sønderbrogade, siger Martin Sikær og tilføjer:

- Hvis det betyder, at NPV står med en anvisningsaftale med de tre etater om overtagelse af grundene, må vi som kommune overtage de forpligtigelser. Hvis det ønskes af NPV og etaterne.

Annonce

Absolut ingen aftaler

På borgmesterkontoret afviser Jens Ejner Christensen, at han eller forvaltningen har indgået aftaler med eller har lovet NPV noget i forbindelse med Posthusgrunden-projektet.

- Vi har absolut ingen aftaler med nogen som helst. Når jeg taler om troværdighed, handler det om, at når vi har vedtaget en lokalplan, skal man også kunne stole på den, siger borgmesteren.

Han har fået flere henvendelser fra borgere og erhvervsfolk, som har den opfattelse, at kommunen har indgået "ægteskab" med det nordsjællandske udviklingsselskab omkring projektet ved Gammelhavn.

- Folk tror, at vi har indgået en kontrakt med NPV. Men det eneste, vi som kommune har gjort, er at levere en lokalplan. Ingen har eksklusiv ret til lokalplanen for området, og jeg modtager i disse dage flere forslag til planer og projektet for grunden, siger Jens Ejner Christensen.

Sådan ser NPV's Gammelhavn-projekt ud fra hjørnet af Gammelhavn og Borgvold. Til højre den nuværende fem etager høje bebyggelse, hvor beboerne langt fra er begejstrede for at få et syv etager højt byggeri på den modsatte side af gaden som genbo. Illustration: NPV
Annonce

Alle er i lige god ret

Han har blandt andet modtaget en mail, hvor afsenderen ærgrer sig over, at "I har lovet området væk til anden side." Sådan deler flere opfattelsen af, at kommunen og NPV har en aftale.

- Vi har ingen aftaler. Alle er i lige god ret til at finde investorer, der vil kaste penge i et projekt og handle med grundejerne ved Gammelhavn. Det kan alle gøre, lige fra tømreren i Grejs til Monberg & Thorsen (entreprenørfirma, red.), og der kan i teorien sidde nogle og arbejde på noget, vi ikke kender. De kan indgå en handel med grundejerne for næsen af NPV, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce