Annonce
Vejle

Sikær skyder på byrådsflertallet: Skolerne er blevet snydt

Byrådsmedlem Martin Sikær (S) mener, at partierne bag sidste års budgetforlig løber fra løfterne om et historisk skoleløft. Arkivfoto
Byrådsmedlem Martin Sikær (S) er stærkt utilfreds med, at det lovede historiske løft af folkeskolen indtil videre ikke har udmøntet sig i de lærer- og pædagogansættelser, der var stillet i udsigt.

Vejle: Trods planer om en bevilling på 9,9 millioner til et løft af folkeskolerne - øremærket til lærer- og pædagogansættelser på kommunens skoler - er der reelt set ikke blevet ansat mere personale forud for skoleåret 2019/20.

Det står klart på baggrund af en undersøgelse, Vejle Kommunes forvaltning har foretaget.

Bevillingen blev oprindelig bestemt som en del af sidste års budgetforlig - og konstitueringsaftalen indgået af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

I mellemtiden har politikerne uden for forligskredsen undret sig over, hvor de nye lærere blev af.

- Man løber både fra budgetaftalen og konstitueringsaftalen. Her står der klart beskrevet, at der skal ansættes flere lærere og pædagoger i folkeskolen og afsættes lige så mange penge til det, som virksomhederne sparer på dækningsafgift. Beløbene skulle være det samme: 40 millioner over fire år. Men det er ikke det, der er sket, siger byrådsmedlem Martin Sikær (S).

Afgiftsnedsættelsen på erhvervsejendommene i Vejle kompenseres ellers af staten med 75 procent det første år. Men ifølge forvaltningens undersøgelse skyldes nedskrivningen blandt andet, at antallet af elever Vejles folkeskoler siden sidste år er faldet med 250.

- Demografien i Vejle var allerede kendt, da både budget- og konstitueringsaftalen blev lavet. Det virker som en søgt undskyldning. Det er et seriøst problem, for det var jo en anden aftale, man lavede med borgerne, siger Martin Sikær.

Annonce

Demografien i Vejle var allerede kendt, da både budget- og konstitueringsaftalen blev lavet. Det virker som en søgt undskyldning. Det er et seriøst problem, for det var jo en anden aftale, man lavede med borgerne.

Martin Sikær (S), byrådsmedlem

Virkeligheden er en anden i politik

I forlængelse af kommunalvalget i 2017 lød de fra partierne bag budgetforliget, at der med folkeskole-bevillingen ville blive til 80 nye lærere i kommunen.

Det er det langt fra blevet til, selvom lærernormeringen generelt er blevet bedre fordelt over de små 30 folkeskoler.

- Jeg tror, man glemmer, at der havde stået et gevaldigt minus på skolernes lønbudget, hvis ikke der havde været et flertal i byrådet, der havde lavet tilførslen, siger formanden for børne- og familieudvalget, Torben Elsig-Pedersen (R).

Ved den første nedskrivning af beløbet lød forklaringen fra konstitueringspartierne, at der ikke var uddannede folk nok at ansætte. Men det retfærdiggør ikke at bruge pengene andetsteds, lyder det fra Martin Sikær, der regner det for en tynd forklaring.

- Det er at snyde på vægten. Jeg er med på, at det er et spørgsmål om at prioritere, men man skal ikke gå ud og love et historisk løft til 40 millioner, for så at trække så voldsomt i land, siger Martin Sikær, der også har givet sin utilfredshed til udtryk i byrådssalen.

Torben Elsig-Pedersen mener dog, at Martin Sikærs kritik er ude af trit med virkeligheden i politik.

- Det er interessant, at Martin Sikær interesserer sig så meget for et budgetforlig, hans parti valgte at stå uden for. Der er ikke noget nyt i den måde, pengene bliver brugt på. Selvom der kommer penge ind med et politisk forlig, er der er der ikke noget mærkeligt i, at der opstår en situation, hvor der skal penge den anden vej - som når elevtallet falder. Sådan har det også været alle de år, hvor Socialdemokratiet havde formandsposten i udvalget, siger den radikale formand for børne- og familieudvalget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ikast-Brande

Navnet er: Artium

Annonce