Annonce
Vejle

Sikrere veje og velfærd: Opposition lagde i kakkelovnen før budgetmøder

Uden for Vejle Rådhus hersker kaos i disse dage. Blandt andet er skulpturerne gjort klar til at blive transporteret i depot. Indenfor i byrådssalen forbereder politikerne sig på at diskutere økonomien for 2020. Foto: Kaare Johansen
Socialdemokratiet og SF bebudere, at der kommer en længere ønskeseddel, når politikerne tager fat på næste års budget.

Vejle: Ønsker: 63 - kroner: nul. Ønsker: 82 - projekt: 1.

Socialdemokraten Alex Vejby Nielsen gjorde regnebrættet op i byrådssalen onsdag eftermiddag. Som medlem af teknisk udvalg havde han været med til at godkende årets bevillinger til Vejle Kommunes trafiksikkerhedsplan. Men han var ikke stolt:

- Siden 2008 er det lykkedes at nedbringe antallet af alvorligt tilskadekomne og dræbte i kommunens trafik fra 96 til 41 om året. Men vi risikerer at tabe den gode udvikling, hvis vi ikke finder flere penge til dette område. Det håber vi kan rettes op i budgetforhandlingerne, sagde det socialdemokratiske byrådsmedlem.

De 63 ønsker, der ikke var fundet skattekroner til, handlede om cykelstier. Det ene ud af 82 projekter handlede om at sikre skoleveje:

- Det er jo ikke alle forslag, der er lige relevante. Men det er dog projekter, som borgerne har peget på. Og vi vil jo gerne have flere på cyklen til skole, lød det fra Alex Vejby.

Jeg håber på større ambitioner på dette område, når vi kommer til budgettet for 2020.

Alex Vejby Nielsen (S) - om trafiksikkerhed

Snebold-effekt

Med sin bemærkning om budgettet førte han "faklen" videre fra gruppeformændene fra henholdsvis sit eget parti og SF. Både Søren Peschardt (S) og Lone Myrhøj (SF) havde tidligere på mødet gjort opmærksom på, at der var velfærdsønsker, når byrådet i de kommende uger kaster sig over næste års budget.

Under behandlingen af halvårsregnskabet for 2019 gjorde de opmærksom på de millioner, der mangler på børne- og familieudvalgets plus voksenudvalgets budget:

- Vi havde håbet, at vi kunne gøre noget ved den sneboldeffekt, vi oplever på de to områder i forbindelse med halvårsregnskabet - men der var ikke vilje til at gå på kompromis med vores økonomistyrings-principper, selvom det vil gå ud over borgerne, lød det fra Søren Peschardt.

SFs Lone Myrhøj efterlyste konkrete tal for, hvor tæt Vejle Kommune er på det serviceloft, som staten har lagt over, hvor mange kroner kommunen må bruge på service:

- Hvis vi får de tal, vil det i det mindste betyde, at vi er enige om udgangspunktet for de kommende forhandlinger, sagde gruppeformanden.

Arnløv: Brugt på prestige

Der var ikke umiddelbart modsvar fra det borgerlige flertal i byrådet. Men når det gjaldt Alex Vejby Nielsens indlæg om cykelstier, havde den konservative gruppeformand, Dan Arnløv Jørgensen, en replik:

- Hvis I kigger ud ad vinduet og ned på det hærværksramte rådhustorv, vil I også se en ødelagt supercykelsti - et projekt, I har spildt mange penge på. Her valgte I prestige i stedet for at bruge anlægskronerne på andre mindre projekter, lød det fra Dan Arnløv, der har talt imod det godt 30 millioner kroner dyre supercykelsti-projekt fra starten.

Alex Vejby var dog ikke enig i, at supercykelstien var et prestigeprojekt:

- Der er også brug for cykelstier i Vejles midtby, konstaterede han i en debat, hvor også SF's Morten Kristensen bebudede, at der vil komme ønsker på trafiksikkerhedsfronten fra hans parti.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce