Annonce
Jelling

Sjælden flagning: Forening er på én gang mest synlig og mest uformel

Sydhøjen i Jelling søndag klokken 11, en blæsende dag, hvor der blev slidt på splitflagene, som hejses med tilladelse på skrift fra selveste kong Christian den Niende. Ret meget mere vind, så var de mindre stormflag kommet op. Det er FDF, der løser det praktisk for foreningen Flagstængernes Venner. Foto: Leif Baun

Det er hårdt at være et splitflag på toppen af Sydhøjen

Jelling: Jelling har noget, ikke ret mange byer har: Splitflag i et parkområde. Forleden kastede det et girokort af sig i nogle af de lokale postkasser.

Flagene over de to oldtidshøje - Sydhøjen og Nordhøjen - føres med skriftlig tilladelse fra 1903, underskrevet af kong Christian den Niende. Flagene kan ses videnom, når de er hejst cirka 55 dage om året, nemlig på flagdagene og søndage i sommerhalvåret samt lørdage i turistsæsonen. Masser af mennesker, blandt andet de mange turister ser dem. Men langt færre kender foreningen bag flagningen. Den er tilmed ganske uformel. Dens tre mand store bestyrelse indkalder kun til generalforsamling, når den synes, der er behov for det. Og det har den ikke syntes i mange år!

- Det er måske ikke helt rigtigt, men i mange år kom der kun én person ud over bestyrelsen, men han er også holdt op, konstaterer formanden for Flagstængernes Venner, Uffe Byager. Dén forening er det, der står bag flagningen på højene. Ikke kommunen, menighedsrådet eller turistforeningen.

Annonce

Flagstængernes Venner betaler FDF for at passe flagningen på højene. Når man støtter Flagstængernes Venner, så støtter man faktisk også FDF.

Bent Nielsen

Hårdt at være splitflag

Hvis nogle tror, at Jellings splitflag er falmede, så er det snarere, fordi de er tyndslidte. Spidserne blev fornyet for tre år siden, fordi nye flag koster omkring 4000 kroner pr. styk. Feltet, der bærer guldbogstaverne FM (betyder fredet minde, red.), er dobbelt, fordi bogstaverne skal stå på begge sider af flaget. Det er også med til at få farven på resten af flaget til at se "tyndere" ud.Flagstængerne af glasfiber er lidt under 18 meter høje. Ældre tiders flagstænger af træ var 19 meter høje.

Charmefremstød

Forleden var Bent Nielsen ude at løbe. Det gør den "gamle" orienteringsløber selvfølgelig fra tid til anden, men når der ligger et girokort fra Flagstængernes Venner i ens postkasse ved man, at han også har taget en tur den dag. Han kalder det et charmefremstød for foreningen.

- Jeg uddeler 100 girokort om året. Erfaringen er, at mellem 8 og 11 af modtagerne bliver medlemmer. Det er også nødvendigt, for der falder jo også nogle fra, konstaterer han.

Han har et system, hvor han deler kortene ud på enkelte veje, sådan at han i løbet af 12 år har været hele byen rundt. Så man kan ikke beskylde foreningen for at spamme postkasserne. Omkring 160 er medlemmer.

Foreningens vigtigste udgift er 10.000 kroner til FDF for at hejse og sænke flaget på flagdagene.

- Så når man støtter flagstængernes Venner, støtter man faktisk også FDF, siger Bent Nielsen om arrangementet. Den eneste anden udgift, han bogfører, er gebyret for, at medlemmerne kan betale via betalingsservice.

Det er en større opgave, end man lige tror. Man skal have en stige med for at kunne nå flagsnoren. Og de to flag er tunge og store. De kan dække det meste af et stuegulv. De måler 3,5 meter i højden og 6,35 meter fra flagstang til spids. Foreningen råder også over stormflag, der bruges i kraftig blæst for at skåne flag og stænger.

- Flagene lever et hårdt liv, især det på Sydhøjen. Gruppen af træer ved højen (Rundpladsen, red.) skaber tilsyneladende en turbulens, der rusker mere i flagene end på Nordhøjen, siger Uffe Byager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne anbefaler at udbetale indefrosne feriepenge under coronakrisen

Vejle For abonnenter

Dengang blev skilsmissebørn sendt på børnehjem: Anne Marie levede hele sin barndom på Brummersvej

Annonce