Annonce
Jelling

Skat eller skrot? Populær danefæ-udstilling vender tilbage

Ved åbningen af sidste års danefæ-udstilling kunne borgmester Jens Ejner Christensen byde velkommen til både Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, og kulturminister Mette Bock. I år er det Erik Als, vicedirektør for museer og slotte på Nationalmuseet, som åbner udstillingen i Jelling. Arkivfoto: Søren Gylling.

Den årlige danefæ-udstilling kommer for andet år i træk til at foregå på Kongernes Jelling. Med titlen "Skat eller skrot" er det blandt andet en hyldest til de amatørarkæologer, der ufortrødent jagter den store skat.

Jelling: Det var noget af et scoop, da Kongernes Jelling i 2018 fik lov at afholde den årlige danefæ-udstilling for første gang nogensinde. Noget, som traditionelt har foregået på Nationalmuseet i København.

Målt på antallet af besøgende var udstillingen en succes, da den var med til at udbygge besøgsrekorden på Kongernes Jelling. Ja, faktisk gik det så godt, at årets danefæ-udstilling vender tilbage til Jelling med nyt tema og nye fortidsfund.

Det sker lørdag 26. januar til en særlig danefædag, hvor amatørarkæologer er inviteret indenfor til åbningen af udstillingen, som har fået titlen "Skat eller skrot".

- Udover skatte og andre flotte genstande finder amatørarkæologerne en masse skrot med deres detektorer. Det kan være alt lige fra ølkapsler til øldåser, søm, sølvpapir eller gamle kondomæsker i metal. Sådan nogle ting giver et udslag, når de går med deres metaldetektorer. Og det, man tror, er en særlig skat, er måske bare et stykke sølvpapir, siger Morten Teilmann-Jørgensen, formidlingsansvarlig på Kongernes Jelling.

- Derfor er det en anerkendelse til dem, der bliver ved med at lede og går efter den store skat. Selv om det mange gange er en nitte, kommer den rigtige ting frem en gang i mellem, hvis man er tålmodig, siger han

Her er nogle af fundene, der blev vist frem i sidste års udstilling. Øverst til venstre ses hængesmykker, hvor halvædelsten er indfattet i guld. De er omkring 1100 år gamle. Arkivfoto: Mette Mørk

Skrotmusik

Ligesom sidste år er den første åbningsdag et lukket arrangement for amatørarkæologer, der har tilmeldt sig. Her står Erik Als, der er vicedirektør for museer og slotte på Nationalmuseet, for åbningen, mens der i løbet af dagen er oplæg fra museumsinspektører og seniorforskere fra Nationalmuseet, som fortæller om nogle af mest de spektakulære fund.

- Der var stor rift om at komme med, og allerede efter to minutter og seks sekunder var alle billetterne revet væk, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

Om søndagen foregår den mere folkelige åbning fra klokken 10.30 med forskellige aktiviteter, hvor gæsterne kan opleve en dag med guldmønter, gamle øldåser, en rusten hestesko og elever fra Kolding Musikskole, der spiller på skrot.

Annonce
Vejle For abonnenter

Kunne de da ikke vente: Kommunen lukker populær turistmagnet midt i højsæsonen

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittefordobling på en uge: Vejle i top 15 over kommuner med højest incidenstal

Vejle For abonnenter

René blev tvunget i arbejde med revnet pulsåre: Nu vil han have statsministeren til at ændre loven

Sport

Satset overhaling koster Leon Madsen topplacering

Hedensted For abonnenter

Grøfteslåning, frø og insekthotel: Kommunen vil have borgerne til at skabe mere biodiversitet

Alarm 112 For abonnenter

Flere danskere har dårlige oplevelser med politiet: Så mange klager om kritisabel adfærd er der registret i Sydøstjylland det seneste år

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Jelling For abonnenter

Toppen af poppen i dansk ballet besøger Jelling: Søskendepar optræder for første gang sammen

Erhverv

'Ny' skrot-virksomhed ser dagens lys på havnen i Vejle: Støber 4000 kvadratmeter beton til ny indsamlingsplads

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Vejle

Hvornår opstår partiet der står for sund fornuft

Give For abonnenter

Købmand klar med flere millioner til istandsættelse af butikken: Familien skal da være købmænd her i mindst 80 år til

Alarm 112

En bilist ramte gående i fodgængerfelt - en anden kørte ind i en parkeret bil

Annonce