Annonce
Vejle

Skelet af ung kvinde fundet i Kirkegade: Vejarbejdere afløst af arkæologer

Arkæolog Dorthe Horn Christensen er selvfølgelig glad for skelettet, som hun har fundet. Men faktisk er munkestenen og resterne af en gammel belægning og måske kirkemurens fundament mindst lige så spændende. Foto: Morten Pape

Udskiftningen af vand- og kloakrør i Kirkegade måtte indstilles, da der blev fundet først et skinneben og senere hvad der tyder på er et helt komplet skelet af en kvinde fra Vejles middelalder. Det er uvist om fundet kommer til at forlænge afspærringen af den befærdede gade.

Vejle: Skelettet af en ung kvinde dukkede onsdag før middagstid op i en udgravning i Kirkegade, hvor vejfolk er i fuld gang med at udskifte vand- og kloakrør.

- Jeg må indrømme, at det allerførste jeg sagde var "Fuck" og derefter lagde jeg fotos op på Instagram, fortæller arkæolog Dorthe Horn Christensen fra Vejle Museerne.

Arkæologen var til stede for at følge arbejdet, men det var først ventet, at der ville dukke spændende ting op, når folkene fra entreprenørfirmaet Østergaard A/S var kommet tættere på Sct. Nicolai Kirke.

De arkæologiske fund dukkede allerede op i udgravningen få meter fra Dæmningen.

Efter fundet skyndte jeg mig at ringe til museumschefen, og han kom hurtigt.

Dorthe Horn Christensen

Skelettet i Kirkegade

Foreløbig kan man kun se det nederste af en lårbensknogle, skinnebenet og et par tæer i jordlaget i udgravningen i Kirkegade.Når arkæolog Dorthe Horn Christensen alligevel tør skyde på, at der er tale om et helt skelet af en kvinde skyldes det flere ting.

For det første knoglernes dimensioner. Længde og spinkelheden tyder på, at der er tale om en kvinde på omkring 160 centimeter.

For det andet tyder den måde benet ligger strakt ud på, at der er tale at om et intakt skelet, som er lagt ned i jorden i ét stykke.

Det er endnu for tidligt at fritgrave fundet, fordi det ligger under et gammelt rør, som først skal fjernes, før man kan grave ned til knoglerne og se, om arkæologen har ret i sine antagelser.

Vejlfolkene var ikke nået mange meter op ad Kirkegade, før arkæolog Dorthe Christensen, som fulgte arbejdet fandt spændende ting. Her viser hun det skinneben, som var det første knoglefund. Foto: Morten Pape

Det mest spændende er sten

- Faktisk er det mest spændende, jeg har fundet, nogle sten. Det allerførste tegn på middelalderen er en munkesten, altså en brændt, rød teglsten. Da jeg stødte på den og samtidig fandt tegn på et helt fundament af sten, tænkte jeg, at vi måske har fundet fundamentet under kirkegårdsmuren, fortæller Dorthe Horn Christensen.

Gamle kort viser, at muren rundt omkring Sct. Nicolai Kirke lå tæt på åen, som løb, hvor Dæmningen i dag ligger.

- Foruden fundamentet har jeg fundet tegn på en brolægning, tilføjer arkæologen og peger på en række pigsten, altså små runde marksten, som tydeligvis ligger tæt som en belægning på en sti eller vej.

Efter fundet af munkestenen og de tilstødende kampesten i fundamentet, søgte Dorthe Horn Christensen videre med sin graveske og børste. Det var derpå, at den første knogle - en knækket skinnebensknogle - dukkede op.

Her ses knæet med skinnebenet nærmeste kameraet på det skelet, som Dorthe Horn Christensen nu glæder sig til at fritlægge. Foto: Morten Pape

Knogler kan fortælle historie

- Men hvad er egentlig så spændende ved nogle gamle knogler på en gammel kirkegård?

- De gamle skeletter kan fortælle rigtig meget om, hvordan datidens vejlensere levede. Det enkelte skelet kan fortælle noget om, personens levevilkår og særligt noget om dødsårsagen, hvis der er tegn på infektioner, såsom skinnebenssår eller ting som slidgigt og andre sygdomme, der efterlader spor på knoglerne, fortæller arkæologen.

- Hvis vi finder mange skeletter, giver det os et bredere billede af, hvordan befolkningen havde det i Vejles fortid. Desuden giver det os mulighed for at sammenligne med fund fra andre byer, eksempelvis Horsens, fortæller Dorthe Horn Christensen.

Arkæologen har været med til at udgrave masser af skeletfund i Horsens, så hun kender alt til skeletters betydning for eftertiden.

Fundet blev gjort i Kirkegade nogle meter under jordoverfladen. Vejfolkene var ikke nået ret meget længere end hjørnet af teknisk forvaltnings bygning på Kirketorv, før der var bid for arkæologerne. Foto: Morten Pape

Arbejdet fortsætter

Foreløbig er det alt for tidligt at sige, hvorvidt arbejdet med at anlægge supercykelsti og udskifte kloakrør bliver forsinket af skeletfundet.

- I morgen og de næste dage skal vi forsøge at danne os et overblik over, hvor langt fundet strækker sig. Vi graver en såkaldt søgegrøft, og når den er færdig, vil vi kunne sige mere om, hvor stort et område, vi er interesseret i, fortæller Dorthe Horn Christensen.

Imens hun graver, er arbejdsfolkene flyttet over i den modsatte side af Kirkegade. Her kan de sagtens arbejde, mens arkæologerne bliver færdige med at danne sig et overblik.

Foruden munkesten, belægning og gamle skeletdele har Dorthe Horn Christensen fundet en smuk lille bronze-nål. Foto: Morten Pape
Her ses den lille bronzenål, som måske har været brugt til at holde et stykke klæde sammen om et af de fundne skeletter. I middelalderen begravede man ofte folk uden kister, kun svøbt i klæde eller helt nøgne. Filosofien var, at den døde skulle møde Gud, sådan som han eller hun var skabt. Foto: Morten Pape
Her stikker det skinneben, som Dorthe Horn Christensen afdækkede, som det første, op af fundposen. Foto: Morten Pape
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB vandt igen - og den bedste var på midten

Annonce