Annonce
Vejle

Skohandler: Jeg kæmper for hele midtbyen

59-årige Helle Madsen har arbejdet i butik gennem 40 år og har de seneste 17 år været selvstændig skohandler. Hun forsøger nu for anden gang at stikke en kæp i hjulet for et omfattende byggeri på Posthusgrunden og det plangrundlag, som lige nu tillader op til 30.000 kvadratmeter flere butikker ved Gammelhavn. Det er en kamp, hun tager for hele gågaden og ikke kun for egen butiks skyld, understreger hun. Foto: Mette Mørk
Helle Madsen har for anden gang klaget over plangrundlaget for Posthusgrunden. Denne gang står hun alene, men hun kæmper for hele gågadens overlevelse, fortæller skohandleren.

Vejle: Helle Madsen er en fighter.

Det må man være som selvstændig butiksindehaver i disse år, hvor butikkernes omsætning især er presset af en stigende nethandel.

I Vejle kæmper det lokale butiksliv også en anden kamp, nemlig kampen med at få bremset den store udvidelse af gågadens butiksmiljø, som den tre år gamle lokalplan for Posthusgrunden lægger op til.

Selvom udviklingsselskabet NPV har beskåret sit projekt fra 29.000 til 10.000 detailkvadratmeter, giver lokalplanen fortsat mulighed for op mod 30.000 kvadratmeter nye butikker ved Gammelhavn.

Det er den udvidelse, skohandleren i Søndergade fortsætter sin kamp imod.

- Jeg vil gerne stikke en kæp i hjulet på det store projekt. Politikerne skal virkelig tænke sig godt om, for der er ingen vej tilbage, når først aftalen er skrevet under, siger Helle Madsen.

Det nytter ikke noget, at der er en Helle M, hvis ikke de andre butikker er der. Så ender vi som Kolding, hvor hele midtbyen er støvsuget for butikker på grund af Kolding Storcenter.

Helle Madsen

Tre har ophørsudsalg

Det var også indehaveren af butikken Helle M, der stod som afsender på den oprindelige klage, som Planklagenævnet i første omgang gav delvist medhold og siden afslog. Dengang var to andre af byens butiksindehavere og en lokalhistoriker medklagere, men denne gang står skohandleren alene som afsender.

- Jeg klager igen, fordi jeg er bange for min butiks eksistens. I min gade (Søndergade, red.) har lige nu tre butikker ophørsudsalg. I en by som Aarhus, hvor Magasin har stor magt, er omkring 10 skobutikker lukket de senere år, og kædebutikkerne tager mere og mere over. Derfor handler det her ikke kun om min butik, men om hele midtbyen, siger Helle Madsen.

Men hvorfor orker du at fortsætte kampen mod NPV's projekt?

- Jeg orker, fordi jeg er og altid har været vejlenser, og jeg skal blive her og håber at have min butik 10 år mere. Jeg snakker med byens borgere hver eneste dag, og du fatter ikke hvor mange, der kommer og siger: Hvor er det godt, at du kæmper for det. Det giver mig energi til at tænke hvorfor ikke. Kunderne synes ikke, at der er noget værre end en affolket gågade med et storcenter i den ene ende, siger Helle Madsen.

Annonce

Et stort socialkontor

Hun har drevet Helle M de seneste 17 år. De første mange år i Vissingsgade og de seneste år i Søndergade, og dermed er hun blandt den voksende skare, der har valgt den sydlige del af byens gågademiljø til på bekostning af den modsatte ende.

- Vi forretningsdrivende deltager i møder med kommunen om midtbyen, og senest stillede en af deltagerne forslag om at have trafik i Vestergade og halvvejs op i Nørregade, hvor butikkerne lukker. Det her er alvorligt, og for mig handler det ikke kun om lille Helle M. Det handler om vores alles midtby, siger den 59-årige skohandler.

- Jeg er ikke sur på nogen. Jeg forsvarer bare mit territorium, og jeg tror ikke, politikerne ville lytte til mig, hvis ikke jeg lavede klagen, tilføjer hun.

Helle Madsen har arbejdet i butik i knap 40 år og kender om nogen midtbyen, som hun bor i, nærmere bestemt i et byhus i Linnemannsgade.

- Jeg elsker min by, og jeg elsker at se byen vågne om morgenen, når der dufter af kaffe, og folk stiller gadevarerne ud. Der er så god stemning i midtbyen, og der er også et socialt element i at holde liv i den. Der kommer så mange mennesker her og taler med os, så strøget er ét stort socialkontor, siger Helle Madsen.

Annonce

Ender som Kolding

Det er den sammenhængs- og tiltrækningskraft, som set gennem skohandlerens briller risikerer at gå tabt, hvis gågaden på sigt tømmes for butikker.

- Jeg er bange for fremtiden og for mine kolleger, for det nytter ikke noget, at der er en Helle M, hvis ikke de andre butikker er der. Så ender vi som Kolding, hvor hele midtbyen er støvsuget for butikker på grund af Kolding Storcenter. Hvis de laver et byggeri med mange nye butikslokaler på Posthusgrunden, flytter de bare rundt med butikkerne. Derfor klager jeg igen, så politikerne kan vågne op og lytte til byens butiksejere, understreger hun.

Et politisk flertal i byrådet har allerede besluttet, at der skal sættes en ny lokalplanproces igang for Posthusgrunden, og samtidig er borgmesteren sendt i byen for at handle med de tre ejere af det samlede areal ved Gammelhavn.

Annonce

Kan gøre noget sjovt

Det glæder Helle Madsen, som håber, at den centralt placerede grund ved en af byens mest befærdede indfaldsveje, bliver brugt til andet end butikker og boliger.

- Politikerne siger, at de ikke kan sige nej til de mange penge, det giver, når der kommer nye borgere og boliger og en investor kommer med en stor pose penge. Men der er så mange andre steder i byen, hvor man bygger boliger. Det her er den sidste byggegrund i midtbyen, som man kan gøre noget sjovt med. Her kunne man placere et flot bibliotek, som de har i Aarhus. Man kunne bevare godsbanebygningen og lave en park, der kunne samle byen, siger butiksejeren og tilføjer:

- Vi er ikke studieby, men har lidt ældre borgere. Hvorfor ikke appellere til dem og lave et kulturhus eller et væksthus, hvor man kan komme og drikke en kop kaffe og læse avisen?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Annonce