Annonce
Erhverv

Bredside fra skohandler: Vejles politikere jagter skærme - de skulle hellere redde byens butiksliv

Niels Flemming Hansen har de samme såkaldte hitrates i Holst Sko, som for et og tre år siden. Det vil sige, at andelen af kunder, der forlader butikken med varer i hånden, er uændret. Problemet for skohandleren og strøgets øvrige butikker er, at trafikken på gågaden er faldet markant, og dermed kommer der færre kunder i de lokale butikker. Det truer eksistensen for midtbyens handelsliv, fortæller Niels Flemming Hansen. Arkivfoto: Mette Mørk
Mange butikker på Vejles gågade kæmper, ifølge Niels Flemming Hansen, for eksistensen. Derfor ryster han på hovedet over lokalpolitikere, der vil regulere regler for vinduesskærme i stedet for at give handelslivet en håndsrækning.

Vejle: Niels Flemming Hansen, lokal skohandler og konservativt folketingsmedlem, ryster på hovedet over det seneste politiske indgreb på Vejles strøg.

Teknisk udvalg, der tidligere har forbudt sidegadeskilte på strøget, har besluttet at tillade butikkernes brug af LED-skærme i vinduerne ud mod gågaden. Men der følger en stribe restriktioner med.

Politikerne vil blandt andet bestemme, hvilket indhold skærmene skal have, og hvor langsomt skærmene må skifte billede. 11 løftede pegefingre følger med tilladelsen - samt en understregning af, at alle skal søge om tilladelse til at bruge skærmene.

Det kræver lokalplanen for midtbyen.

Men spørger man Niels Flemming Hansen har han ikke søgt tilladelse til den digitale skærm, som Holst Sko har haft hængende i udstillingsvinduet de seneste fire år. Han anede ikke, at det var et krav, og at hans skærm dermed reelt er ulovlig.

- Hvis jeg skal til at lave en ansøgning for at bevare den skærm, kan de komme og fjerne den. Jeg tjener ingen penge på skærmen, som ikke giver os nogen form for værdi, siger Niels Flemming Hansen.

Hvis du laver en rundspørge rundt i Vejles detailhandel, vil du får de svar, at Vejle gågade er under et massivt pres. Flere butikker lukker, og byens bedste beliggenhed er ikke udlejet. Det er ikke gode tegn for vores handelsby.

Niels Flemming Hansen, skohandler og konservativt folketingmedlem

Frasiger sig muligheden

Den øverste tredjedel af skærmen, som tilhører firmaet City Info, er afsat til reklame for butikkens sko, mens Vejle Kommune er blandt annoncørerne på resten af skærmen. Men teknisk udvalg har netop besluttet, at det kun er butikkernes egne produkter, skærmene må oplyse om.

- Det stiller jeg mig uforstående over for. Vi har vist lidt god vilje over for Vejle Kommune, som kan få lov til at reklamere på skærmen med de ting, kommunen har gang i. Derfor synes jeg, det er tåbeligt, at man som kommune nu frasiger sig muligheden for at kommunikere med egne borgere om, hvad der sker i ens egen kommune, siger skohandleren.

Som butiksejer er han generelt imod, at andre skal bestemme, hvad han må, indenfor rammerne af hans egen butik. Og skærmene hænger netop ikke ude på butikkens facade, men inde bag vinduesglasset.

Annonce

Politikere går i for små sko

Det er hans egen partifælle i byrådet, Kim Hesel, der har udråbt sig selv som bysherif og har været bannerfører for at rydde op i skilte og skærme i midtbyen. Han og de øvrige politikere forsøger at bekæmpe en "tivolisering" af strøget, som de kalder det.

- Jeg ved godt, at jeg undsiger Kim Hesel. Men jeg synes, det er at gå i for små sko, at man vil regulere i, hvad der må være i et butiksvindue. Vores gågade er så meget i knæ, at de lokale politikere meget hellere skulle kigge på, hvad man kan gøre for at trække flere folk ned i gågaden, siger folketingspolitikeren.

Siden august har han som butiksejer oplevet en markant nedgang i trafikken på gågaden, og han beskriver en hverdag på gågaden, hvor mange af byens handlende står i en svær tid. En tilstand, som en anden af byens skohandlere, Helle Madsen i Søndergade, også beskrev i avisen for to uger siden.

- Jeg kan fortælle om tilbagegange i Vejle, der er er helt vilde. Der er langt mindre trafik, og det gælder stort set alle gågader i Danmark, men Vejle er hårdere ramt i procentuel tilbagegang. Så før teknisk udvalg og andre taler om en tivolisering, fordi otte butikker har en skærm i vinduet, var det bedre at tale om, hvordan vi får flere folk i gågaden, konstaterer Niels Flemming Hansen.

I mindst fire år har Holst Sko haft en reklameskærm for City Info hængede i vinduet. Det viser sig nu, at skærmen er ulovlig, fordi skærmfirmaet ikke har søgt den nødvendige tilladelse. Men i stedet for at regulere, hvad der må hænge i butikkerns vinduer, opfordrer Niels Flemming Hansen de lokale politikere til at skabe mere liv og dermed mere trafik på byens gågade. Foto: Torben Juhler
Annonce

Butikker under et massivt pres

Han sidder selv i City Vejles bestyrelse og roser cityforeningen for at skabe aktiviteter i midtbyen, men det er ikke nok i denne tid, hvor flere svigter midtbyen, og tre tøjbutikker p.t. kører med ophørsudsalg alene i Søndergade.

- Hvis du laver en rundspørge rundt i Vejles detailhandel, vil du får de svar, at Vejle gågade er under et massivt pres. Flere butikker lukker, og byens bedste beliggenhed (det tidligere BR-lejemål på Rådhustorvet, red.) er ikke udlejet. Det er ikke gode tegn for vores handelsby, siger Niels Flemming Hansen.

Han forudser flere lukninger, hvis den netop overståede black friday ikke blev et hit som håbet, og hvis julehandlen og januar-udsalget også svigter.

- Hvis du ikke har været i stand til at skære i dit varelager, kommer du til at stå med butikker, der har voldsomt store varelagre, og som allerede nu har købt ind til foråret. Så ved vi godt, hvad der sker: De butikker får monsterstore problemer de næste 12 måneder, og så får vi flere lukninger. Jeg ved faktuelt, at flere ryster på hånden næste gang, der skal afregnes moms, siger skohandleren, der har skåret ned i lagerbeholdningen hos Holst Sko.

Annonce

Gågaden skal være mere levende

Skokæden har selv en webshop tilknyttet, og Niels Flemming Hansen vil ikke give den stigende nethandel hele skylden for krisen på gågaden.

- Jeg tror, der er mere i det end nethandlen. Vi er kommet ind i en negativ spiral, og jeg ved ikke, hvad der skal til for at komme ud af den. Men jeg tror, at vi skal have en mere levende gågade for at øge trafikken, og hvis du kigger på gågaden i Vejle, er der ikke sket noget nyt længe, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Give

Sundhedschef er tryg ved smitteudvikling i coronaramt område: - Indbyggerne har taget det alvorligt

Annonce