Annonce
Danmark

Skole jagter de lange aftaler

Medarbejderne på uddannelsesinstitutionen Tradium i Randers går efter at skaffe de unge en ordinær praktik, så de står med svendebrevet efter læretid hos en arbejdsgiver. Men med reglerne har mestre og andre mulighed for at vælge fleksibiliteten i et kort ophold. Arkivfoto
Virksomhederne vælger korte aftaler, fordi de kan, forklarer områdedirektør på erhvervsskolen Tradium i Randers. Men arbejdsgiverne taler ikke sammen om praktikforløb, og ansvaret for elevens læring ligger hos den sidste mester i rækken.

Medarbejderne på erhvervsskolen Tradium i Randers prøver altid at sikre de unge en ordinær praktikaftale, så han eller hun kan få sit svendebrev efter læretid hos en enkelt arbejdsgiver. Men også her får den unge ofte en kort praktikaftale, som betyder flere arbejdsgivere under uddannelsen.

- Det er en svær diskussion. Så længe loven giver mulighed for ordinære aftaler, korte aftaler og delaftaler, kan vi som skole ikke gøre andet end at rette ind. Vi har en prioriteret rækkefølge og forsøger altid at få lavet en ordinær aftale. Men virksomhederne sidder med den lange ende, når vi skal parre en virksomhed med en elev, fortæller Bent Oppelstrup, områdedirektør hos Tradium.

Arbejdsgivere ser på kemi

Skolen har 109 erhvervsuddannelser, og de kommende mekanikere, frisører og tømrere er sikret at kunne gennemføre deres uddannelse gennem skolepraktikken, som fylder omkring 10 procent i aftalerne. I dag fylder de ordinære aftaler lidt over 50 procent på tømreruddannelserne mod 94 procent i 2008, hvor kun to procent var i skolepraktik.

- Vi starter med det, som vi ser som den bedste løsning: En ordinær aftale, hvor man til sidst står med et svendebevis. Skolepraktik er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men den er sat i verden som en nødløsning. Vi vil stadig gerne have de unge ud i virksomhederne, selv om vi ikke kan få en hel aftale. Det lykkes også nogle gange at få en restlære, hvis de matcher, forklarer Bent Oppelstrup.

Danmarks Evalueringsinstitut konkluderer i den første rapport herhjemme om korte praktikaftaler, at de fungerer som en form for udvidet prøvetid mellem elev og virksomhed uanset, at begge parter har tre måneder til at opsige samarbejdet. Ifølge Bent Oppelstrup er arbejdsgiverne generelt begyndt at se mere på kemi, og her er en kort aftale nemmere at arbejde med. Men størrelsen på virksomheden betyder også noget.

- Vi har virksomheder, der som udgangspunkt ville tegne en ordinær aftale, men er for usikre. Mange håndværksmestre er til den konservative side, og de har ikke ordrer fire år frem. De bestemmer som virksomhedsejere og afskærer sig ikke fra noget, når de kan få fleksibilitet, forklarer Bent Oppelstrup.

Annonce

Den unge har ansvaret

Områdedirektøren afviser, at Tradium spekulerer i det beløb på knap 7500 kroner, som hver praktikaftale udløser fra Undervisningsministeriet.

- Det har vi aldrig excelleret i. Vi går altid efter en ordinær aftale som det første, og en kort aftale mere til den samme virksomhed tjener vi ikke på. Kun når man skifter virksomhed, og det vil vi helst ikke. Vi vil bare gerne parre en elev med en virksomhed én gang, siger Bent Oppelstrup.

Danmarks Evalueringsinstititut fremhæver, at det med korte aftaler ofte er op til de unge at sikre sig et forløb med en stigende sværhedsgrad i opgaverne, fordi arbejdsgiverne med korte praktikaftaler ikke nødvendigvis taler sammen og koordinerer den praktiske uddannelse. Dermed hænger ansvaret for de unges uddannelse på den sidste virksomhed af dem, som har haft vedkommende i praktik.

- Virksomhederne har ikke nogen formel kontakt med hinanden, når jeg laver en kort aftale, og jeg ved ikke nødvendigvis, hvor en elev har været, og hvad han har lavet. I sidste ende er det virksomheden, som laver en restlære eller fører eleven op til svendeprøve, som skriver under på, at man har kørt disciplinerne igennem, konkluderer Bent Oppelstrup.

Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Kunne de da ikke vente: Kommunen lukker populær turistmagnet midt i højsæsonen

Vejle For abonnenter

René blev tvunget i arbejde med revnet pulsåre: Nu vil han have statsministeren til at ændre loven

Sport

Satset overhaling koster Leon Madsen topplacering

Hedensted For abonnenter

Grøfteslåning, frø og insekthotel: Kommunen vil have borgerne til at skabe mere biodiversitet

Alarm 112 For abonnenter

Flere danskere har dårlige oplevelser med politiet: Så mange klager om kritisabel adfærd er der registret i Sydøstjylland det seneste år

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Danmark

Omfattende feriehjælp til fattige familier: - En kæmpe håndsrækning, det er min første ferie sammen med alle børnene

Erhverv

'Ny' skrot-virksomhed ser dagens lys på havnen i Vejle: Støber 4000 kvadratmeter beton til ny indsamlingsplads

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Vejle

Smittefordobling på en uge: Vejle i top 15 over kommuner med højest incidenstal

Give For abonnenter

Købmand klar med flere millioner til istandsættelse af butikken: Familien skal da være købmænd her i mindst 80 år til

Vejle

Hvornår opstår partiet der står for sund fornuft

Annonce