Annonce
Fredericia

Skolelærer: Ungdommens Hus har været med til at forme mig

Sanne Kaiser var i sin tid en af de mange aktive unge, der pressede på for at få skabt Ungdommens Hus. Og hun holder stadig meget af miljøet, hvor hun underviser en 10.klasse i kreativitet og billedkunst. Foto: Peter Friis Autzen

Unge lærer om respekt, åbent sind samt glæden - og udfordringerne - ved at skabe noget selv. Og det er noget, man tager med sig i resten af livet, mener en af husets tidligste brugere.

Fredericia: Sanne Kaiser er 36 år, mor til to og skolelærer på Fredericias 10.klasse-skole. Og så er hun formet af Ungdommens Hus.

Hun har huset i blodet. Så meget, at hun hver uge tager en skoleklasse med på huset, hvor hun underviser i billedkunst og styring af eget arbejde. Og hun glæder sig til det kommende åbent hus-arrangement, hvor hun håber at møde mange ikke-brugere, der vil opleve husets særlige stemning og imødekommenhed.

- Jeg blev engang ringet op af en elevs mor, som var bekymret over, at jeg tog hendes barn med til "et sted, hvor de ryger hash - for det gør de jo sådan nogle steder", som hun sagde. Sådanne fordomme har jeg oplevet mange gange. Men da jeg viste hende og hendes barn rundt her på huset, fik de et helt andet indtryk af husets værdier. I øvrigt ryges her ikke hash, siger Sanne Kaiser.

Annonce

Jeg kan mærke noget i mig, som ikke havde været der uden Ungdommens Hus.

Sanne Kaiser
Et lille blik i atelieret: Wonder Woman som perleplade. Foto: Peter Friis Autzen

Var med til at starte huset

I slutningen af 90'erne var Sanne Kaiser aktiv i Rød Ungdom. I hendes miljø var der et stærkt ønske om, at Fredericia skulle have sit eget ungdomshus i den gamle, forladte godsbanegård.

- Jeg kan huske møder i ruinen, hvor vi sad på brædder og kasser. Det var vildt fedt at opleve, at byens politikere rent faktisk lyttede til os. Og at vi endte med at få huset. Det var en fed fornemmelse, mindes hun.

Huset blev straks en smeltedigel af kreative og aktive unge. Mange tog initiativer og skabte fællesskaber og events.

- Ungdommens Hus blev et sted, hvor vi oplevede, hvor udfordrende det er at samarbejde om arrangementer. Der er altid nogen, der skal stå i døren, og der er altid nogen, der skal rydde op. Intet kommer af sig selv. Det havde vi ikke tænkt så meget over, men det lærte vi her. Samtidig havde huset en rummelighed, som prægede os, siger Sanne Kaiser og åbner døren ud til husets store terrasse.

- Jeg kan i dén grad mærke noget i mig, som ikke ville være der, hvis ikke det var for Ungdommens Hus, siger hun.

Der er masser af kreativitet i Sanne Kaisers klasse - og på Ungdommnes Hus i det hele taget. Foto: Peter Friis Autzen

Kom frisk

Da husets første generation af unge blev ældre og flyttede udenbys for at studere, skulle nye grupper slå rødder i huset.

Sådanne generationsskifter har der været flere af siden, og det er ikke hver gang gået lige glat, vurderer Sanne Kaiser. Lige nu kunne hun godt tænke sig, at flere unge brugte huset.

- Rigtig, rigtig mange ville have glæde af at være med i fællesskaberne her i huset. At skabe noget. I virkeligheden. I stedet for at sidde med mobilen eller computeren derhjemme. Men jeg ved godt, at det kan være svært at skubbe unge ud over den kant. Men jeg synes, at de skulle give det en chance. Jeg er i hvert fald glad for den betydning, huset har haft for mig. Og jeg håber, at mine egne børn en dag bliver brugere her, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce