Annonce
Hedensted

Skoler og børnehaver skal aflevere millioner tilbage: Partier kæmper imod

Udvalget for læring vil blandt andet bruge pengene til forbedringen af kommunens legepladser. Arkivfoto: Michael Svenningsen
En strid om ord kan få betydning for fordelingen af 5,9 mio. kr., som læringsudvalget i Hedensted Kommune ønsker at bruge på blandt andet de forfaldne, kommunale legepladser.

Hedensted: Er det rimeligt, at skoler og daginstitutioner skal aflevere 5,9 mio. kr. fra uforbrugte midler til den fælles kommunale kasse?

Det diskussion skal nu vendes i byrådet, efter Venstre og Liberal Alliance forleden i udvalget for politisk koordination og økonomi tog forbehold for godkendelsen af årsregnskabet.

Baggrunden skal findes i en strid om, hvorvidt beløbet oprindeligt kommer fra en central demografipulje, eller om der er tale om et opsparet overskud.

Annonce

Er det førstnævnte - som et snævert flertal i udvalget for politisk koordination og økonomi mente på sit seneste møde - tilfalder beløbet nemlig pr. automatik fælleskassen. I modsat fald kan området beholde pengene.

Borgmester Kasper Glyngø (S) er af den overbevisning, at beløbet er sat af fra centrale puljer for at følge en forventet børneudvikling, der er udeblevet.

Men den køber Ole Vind (V), der - udover at være gruppeformand og borgmesterkandidat for Venstre - er formand for læringsudvalget, ikke.

- Der er tale om rene opsparingspenge fra blandt andet stillinger, der ikke er genbesat. Samtidig er det penge fra en ny skolepolitik, som vi ikke har kunne sætte i gang under corona, men som skal gennemføres senere - og det er nu penge, man alligevel vælger at tage fra os, siger Ole Vind.

Han uddyber, at der senest var enighed blandt politikerne i udvalget for læring om at bruge en del af beløbet som en ekstra bevilling til at bringe de kommunale legepladser op til standard.

- Og så er jeg da spændt på at se, om de, der tidligere har givet deres holdning til kende i læringsudvalget, nu også vil stå ved den i byrådet, siger han.

Bagdør til skolelukninger?

Holdningen deles af Lars Bro (LA). Fjerner man den gulerod, de enkelte områder har til at spare op til fremtidige ønsker, kan han se et mindre økonomisk ragnarok for sig, hvor man for alt i verden forsøger at tømme sin egen kasse hvert år.

Og selvom flertalsgruppen gentagne gange har understreget, at skolelukninger ikke kan komme på tale, frygter han, at den forsøger at åbne en bagdør til netop det.

- Man kan sige, at det er en meget teknisk strid om ord, men selvom jeg ikke har noget konkret at hænge min hat på, er det er mit klare indtryk, at flertalsgruppen har et horn i siden på læring. Og min fornemmelse siger mig, at det er en omvej, der på sigt skal retfærdiggøre en skolelukning, siger Lars Bro.

I byrådet er Venstre og Liberal Alliance en mand i undertal, hvorfor der blot er behov for, at enten Hanne Grangaard (S) eller Torsten Sonne Petersen (SF) holder fast i sin oprindelige beslutning fra læringsudvalget 12. april, for at området kan beholde pengene.

Under alle omstændigheder er der enighed om, at et beløb på 10,9 mio. kr. er omfattet af demografipuljen og således skal afleveres tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Cecilie overlevede dødsulykke: - Det er lige før, at jeg ikke kan huske, hvordan det er at være glad

Annonce