Annonce
Vejle

Skoler og institutioner åbner igen: Her er kravene, som skal opfyldes

Elevtallet på blandt andet Hældagerskolen har været lavt, siden coronakrisen brød ud, men i næste uge stiger elevtallet markant, når alle de yngste klasser begynder igen. Arkivfoto: Mette Mørk
Ansatte i den kommunale tandpleje skal lære børn af vaske hænder, og køkkenpersonalet i Vejle Kommunes institutioner kan komme til at vaske legetøj i stedet for at lave mad.
Annonce

Vejle: Vejle Kommune kender nu de krav, som skal opfyldes, når skoler og institutioner midt i næste uge åbner efter den lange corona-pause.

Tirsdag aften modtog kommunen retningslinjerne i forhold til for eksempel rengøring, hygiejne, adfærd og den fysiske plads.

Der skal gøres rent to gange dagligt, børnene skal vaske hænder mindst én gang hver anden time, og borde skal placeres med minimum to meters mellemrum.

- Der er ikke noget i retningslinjerne, som overrasker os, siger Claus Svold, børne- og ungedirektør i Vejle Kommune.

Allerede på pressemødet mandag aften fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) i brede vendinger om den hverdag, som venter børn og personale, mens de mere præcise retningslinjer kom cirka ét døgn senere.

Nu er Vejle Kommune i fuld gang med at få skoler og institutioner klar til onsdag 15. april.

- Vi har for eksempel været i kontakt med de rengøringsfirmaer, vi bruger, og de er klar til at geare op, selvom de fik besked med meget kort varsel, siger Claus Svold.

Et udpluk af reglerne

Her er et udpluk af regler og retningslinjer i Vejledning for gradvis, kontrolleret genåbning af dagtilbud, som er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen.

- Ansatte, børn og ledsagende voksne skal vaske hænder ved ankomst til institutionen.

- Børn og ansatte skal vaske hænder minimum hver anden time.

- Det skal sikres, at forældre eller ledsagende voksne ikke samler sig ved indgangene til institutionen.

- Undgå tæt og langvarig kontakt, håndtryk og kram med personer som du ikke bor i husstand med.

- Toiletter rengøres mindst to gange dagligt.

- Legetøj skal vaskes minimum to gange dagligt, og der må ikke medbringes legetøj hjemmefra.

- Sengetøj skal vaskes dagligt ved 80°C., og så vidt muligt benyttes børnenes personlige sengetøj.

- Tablets skal gerne aftørres flere gange dagligt og mellem brug.

- Større forsamlinger skal undgås, for eksempel morgensang.

- Børn skal så vidt muligt blive på den samme stue/i de samme grupper og med den samme voksne.

- Aktiviteter skal planlægges, så de foregår uden for, med mindre dette ikke er muligt, grundet for eksempel vejret.

- Sidder børnene ved borde, skal de så vidt muligt placeres så der er to meter imellem dem.

- Alle skal være særligt opmærksomme på hygiejne ved tilberedning og anretning af mad.

- Maden må ikke deles, og al mad skal portionanrettes. Der må ikke være buffet.

Annonce

Travl påske er i vente

Claus Svold lægger ikke skjul på, at der venter mange i Vejle Kommune en endog meget travl påske. Der er cirka 80 skoler og institutioner, cirka 1500 ansatte og i underkanten af 11.000 børn, som på én eller anden måde er involveret i det, som gerne skal stå klar om en uges tid.

Og internt i Vejle Kommune kommer de forskellige hjørner til at hjælpe hinanden.

Kommunens tandpleje ligger i øjeblikket næsten helt stille, da den kun udfører akutte behandlinger, og planen er, at det personale, som ikke er optaget af de akutte behandlinger, skal lære børnene at vaske hænder.

- Vi har 70-80 ansatte i tandplejen, men der er kun brug for 8-10 stykker til de akutte behandlinger. Resten skal tage rundt og lære børnene, hvordan man vasker hænder på den helt rigtige måde, siger Claus Svold.

Også i visse institutioner venter der personalet andre opgaver end de normale.

- Vi overvejer, om børnene selv skal have mad med. Hvis de har det, er det lettere for os at sørge for, at de ikke får blandet deres mad sammen, siger Claus Svold og fortsætter:

- Så kunne man godt forestille sig, at personalet i vores køkkener i stedet kunne være med til at vaske legetøjet.

Der står nemlig i retningslinjerne, at legetøj, tablets og så videre skal gøres grundigt rent flere gange i løbet af dagen.

Annonce

En ny og anderledes skoledag

Der venter med andre ord en markant anderledes og ny hverdag, når børn og personale kommer tilbage.

I skolerne betyder det, at en større del af undervisningen kommer til at foregå ude i det fri, og der bliver næppe skiftet lærer i normalt omfang.

- Vi vil forsøge at undgå, at den enkelte lærer kommer i kontakt med 80-100 forskellige elever i løbet af en dag. Derfor kan man sagtens forstille sig, at lærer kommer til at undervise i fag, de normalt ikke underviser så meget i, siger Claus Svold.

Loven om nødundervisning, som blev vedtaget, da coronakrisen satte ind, gælder fortsat, og den giver frihed til, at der ændres i skoledagens længde og i sammensætningen af fagene.

- Derfor er der ingen tvivl om, at alle kommer til at opleve en anderledes skolegang, end de er vant til, siger Claus Svold.

Det er eleverne fra 0. til 5. klasse, som i næste uge atter skal i skole, mens eleverne i de større klasser fortsat modtager nødundervisning, og det gør de frem til minimum 10. maj.

Annonce

Syge skal blive hjemme

I løbet af påsken skal Vejle Kommune desuden skaffe sig et overblik over situationen blandt de ansatte i forhold til sygdom.

Der er nemlig skærpede krav til de personer, som skal gå på arbejde.

- Ved bare det mindste tegn på sygdom, skal vores ansatte blive hjemme. Tidligere gik mange nok på arbejde, hvis de var lidt små-snottede, men den går ikke - de skal blive hjemme, siger Claus Svold.

Samtidig skal ingen, som deler husstand med en person, som helbredsmæssigt er ekstra i farezonen for smitte med coronavirus, møde på arbejde.

- Når vi får et overblik, kan det blive nødvendigt for os at indkalde ekstra vikarer, siger Claus Svold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det omstridte Waturu nedjusterer forventningerne: Negativ omtale får skylden

Annonce