Annonce
112

Skolerne fik 9,9 millioner kroner ekstra - men der kom ikke flere lærere: Her er forklaringen

9,9 millioner kroner. Så meget gav Vejle Byråd ekstra til skoleområdet i sit budgetforlig sidste år. Nu viser det sig, at der alligevel er færre ansatte på skolerne, selv om det modsatte var hensigten. Forklaringen er især færre børn. Arkivfoto: Torben Glyum
Folkeskolerne i Vejle Kommune fik et løft. Men det gav ikke flere lærere i skolerne. Forklaringen er færre børn.
Annonce

Vejle: Vejle Byråds beslutning om at give skoleområdet et løft har ikke fået den tilsigtede virkning. Budgetforliget er nemlig blevet overhalet indenom af udviklingen i børnetallet på folkeskolerne.

Det er den korte udgave af en undersøgelse, som kommunens forvaltning har foretaget efter, at nogle politikere har undret sig over, at de ekstra millioner ikke kan ses i form af et øget antal af lærere og pædagoger på kommunens folkeskoler. Det var ellers tanken med at tilføre området 9,9 millioner kroner ekstra.

Forklaringen på, at flere kroner ikke bliver til flere ansatte, er, at antallet af elever i folkeskolerne i Vejle Kommune er faldet med 250 elever. Det slår automatisk igennem på skolernes lønbudget.

De sparede lønkroner anvendes til at finansiere vækst i fri- og privatskoler samt en del af de flere børn i dagtilbud.

Fra notatet

Annonce

Flere penge til friskoler

De 250 færre elever betyder en reduktion på 10,2 millioner kroner. Desuden er der en post, der hedder "andel af effektivisering", som koster skolerne 2,4 millioner kroner.

Vejet op mod de 9,9 millioner kroner er der - trods ekstrabevillingen - 2,7 millioner kroner mindre til rådighed i skoleåret 2019-20 end året før. Det fremgår af notatet, at de sparede lønkroner anvendes til at finansiere vækst i fri- og privatskoler samt en del af de flere børn i dagtilbud.

Annonce

Underskud på inklusion

Der er dog også to andre fakta, der mindsker antallet af stillinger på skoleområdet.

Det ene er, at skolerne har et budget til brug til inklusion af elever. Hvis skolen vælger at placere eleverne i tilbud uden for skolen, trækkes betalingen for eleven af "inklusionsbudgettet". Med de senere års tendens til flere elever i specialtilbud har skolerne ikke længere overskud på inklusionskontoen, men derimod et underskud. Derfor bruges nogle af de tildelte ressourcer til at dække dette hul frem for at ansætte flere folk.

Desuden er nogle skoler trykket af underskud fra tidligere år, der skal afvikles. Samlet for folkeskolerne er underskuddet i underkanten af seks millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Vejle

Stort rykind på musicalskolen i Vejle

Annonce