Annonce
Børkop

Skoleskak: I sidste ende skal kongen jo væltes

Ernst Bindzus og Tobias Lassen tog et parti lynskak. Der er 47 år mellem de to, men skak er ligeglad med alder. Men ikke ligeglad med erfaring, og den erfarne Ernst vandt over det unge talent. Fotoi: Jørgen Flindt
Knap 160 børn deltog i skoleskak på Englystskolen. Men de var ikke de eneste, for skak-erfaringen var mødt op for at hjælpe. Og det tilbud tog et stort talent straks imod.

Børkop: Tobias Lassen sidder og spiller et slag hyggelig lynskak mod Ernst Bindzus. Det går stærkt, og de to mænd snakker lidt undervejs.

- Jeg tror, du er god ved mig lige nu, siger Tobias Lassen, men det er Ernst nu ikke helt. Han vinder, hvilket trods alt er forventeligt. Ernst er 61 år og har spillet skak i en skakklub i 35 år, mens den Tobias er 14 år og har spillet skoleskak nogle få år.

Ernst Bindzus er sammen med Jørgen Aaskov med til skoleskak for tredje gang. Ikke som deltagere, det er trods alt en del år siden, de selv gik i skole. Men de er med for at lære fra sig. Derfor spiller de to skak-kyndige seniorer en række dyster mod de unge mennesker, som deltager i skolemesterskabet i skak på Englystskolen.

Tobias Lassen har gennem de tre år spillet mange lyn-skak partier mod seniorerne fra skakklubben.

- Jeg har vist ikke prøvet at vinde over Ernst, men det er heller ikke vigtigt, for jeg får lov til at øve mig mod en, der er bedre end mig, siger Tobias Lassen.

- Og jeg får lov til at dele ud af mine erfaringer. Det er meget brugbart for os begge, siger Ernst Bindzus.

Skoleskak hitter

I de senere år er skoleskak blevet meget populært, hvilket betyder, at der nu er flere medlemmer af Dansk Skoleskak, end der er voksne aktive skakspillere.

På Englystskolen bruges skak i matematiktimerne. Det er med til at lære eleverne både at holde fokus, tænke strategisk og tænke flere træk frem.

En gang om året holdes DM i skoleskak. Fredagens stævne var det interne skolemesterskab, hvor eleverne kunne kvalificere sig til DM.

Skak hitter i Børkop

Skoleskak og Englystskolen er to ord, der efterhånden hænger uløseligt sammen. 160 deltagere i det interne mesterskab i skoleskak er rekord. Aldrig før har så mange deltaget.

- Det er jo så glædeligt at se, hvor udbredt skak er på skolen. Det er klart flere end sidste år, og det virker til, at det kun bliver mere og mere populært. Det er jo sød musik i ørene for en skakklub, siger Jørgen Aaskov.

Skak er en del af undervisningen i matematik, og det er også der, at Tobias for lidt over tre år siden blev grebet af spillet med de sorte eller hvide brikker.

- Jeg har nok en matematisk hjerne, og jeg blev straks grebet af spillet, og jeg kan huske, at jeg ret hurtigt kunne vinde over alle. Også min lærer. Jeg brugte rigtig meget tid på at lære alt, jeg kunne om skak. Se videoer og læse om skak og den slags, siger Tobias Lassen.

Annonce

Har aldrig tabt på skolen

Han har skruet ned for mængden af træning med skakbrikkerne. Der er også et ungdomsliv, der trækker, men lysten til det ældgamle spil er stadig stor.

- Jeg er egentlig kun med her i dag for at kvalificere mig til DM. Jeg har aldrig tabt til nogen her på skolen, og gør det egentlig heller ikke ved DM. Indtil videre har jeg kun tabt en gang der, og det var mod ham, der blev dansk mester, siger Tobias Lassen.

Han skal møde en anden elev fra 9. klasse, Joakim, og den kamp vinder Tobias hurtigt. Det unge talent vender tilbage til bordet, hvor Ernst sidder klar til endnu en dyst. Der er 47 år mellem de to kombattanter, men skak er skak. I sidste ende skal kongen væltes.

160 elever deltog i årets skolemesterskab i skak på Englystskolen. Foto: Jørgen Flindt
René og Frederik fra 2. klasse dystede mod hinanden. Foto: Jørgen Flindt
Tobias (tv) og Joakim dystede. Tobias vandt, men det var forventet. Han er blandt landets allerbedste til skoleskak, og han har endnu ikke tabt en kamp på Englystskolen. Foto: Jørgen Flindt
De unge spillere prøvede gerne kræfter mod erfaringen. Der var mødt spillere op fra de lokale skakklubber. De lærte fra sig og tog gerne et spil mod de unge. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Børkop For abonnenter

Christina og Louise er jævnaldrende frisører: Og derfor er deres nye salon atypisk

Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Intet i statistikkerne peger på en sejr over Viborg, men derfor tror Banke og Møllenberg på det

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Navne

To Vejle-kokke kæmper om samme titel: Felix går fra at være tv-vært til at bedømme gourmet-retter med østers

Annonce