Annonce
Give

Skovfoged: Indholdet af plast på skovvejene er acceptabelt

Der er alt for meget plast og metal i det genknus, der er kørt på vejene, mener Gert og Annie Nørgaard, Gadbjerg. Foto: Børge Larsen
Skovfoged Jørgen Møller Nissen har været i Refstrup Skov og ikke fundet noget alarmerende på vejene. Og vejene vil blive gjort helt i stand, når skovarbejdet er færdigt.
Annonce

Gadbjerg: Det er noget meget fint genknus, der er kørt på vejene i Refstrup Skov. Plastindholdet i materialet er på et acceptabelt niveau.

Det siger skovfoged Jørgen Møller Nissen fra Statsskovdistrikt Trekantsområdet. Han har været ude at besigtige skovvejene, efter VAF 9. maj skrev om et ægtepar, der havde fået deres skovtur ødelagt af, hvad de beskrev som store forekomster af plastmateriale i vejfyldet.

- Det kan ikke helt undgås, at der er plast i det genknus, der bruges som til køreunderlag på skovvejene. Men vi er som statsinstitution naturligvis meget påpasselige med, at vi ikke overtræder reglerne, siger Jørgen Møller Nissen.

Statsskovene drives kommercielt, så der skal ind imellem fældes træer, som sælges både som stammer og som flis. Træerne fældes i begyndelse af året, før safterne igen stiger op som forberedelse til den kommende vækstsæson. I år var især marts meget regnfyldt, så det betød opkørte skovveje.

For at få maskinerne ind og ud af skovene blev derfor kørt en blanding af "kartoffelsten" og genknus på vejene i Refstrup Skov. Blandingen leveres af en entreprenør i Billund.

"Kartoffelsten" er sten med en diameter op til 10 centimeter. De ruller nemt, når de ligger som vejfyld, så for at stabilisere dem, blandes der genknus fra nedbrydning af bygninger i. Det skal som udgangspunkt være rent og fri for plast og metal. Men helt undgås den slags, kan man ikke.

Jørgen Møller Nissen, skovfoged

Annonce

Godkendt

- Vi bruger store mængder, og arbejdet med at fremskaffe og levere materialet udbydes i licitation. Når vi har fået tilbuddene ind, vælger vi det, vi vurderer, er det bedste bud. Her spiller prisen naturligvis en rolle, for vi har ikke uanede økonomiske ressourcer til vores rådighed, siger Jørgen Møller Nissen.

Men Statsskovdistrikt Trekantsområdet kigger også på den vare, der indgår i kontrakten. Entreprenøren skal have en godkendelse fra sin hjemkommune, i dette tilfælde Billund Kommune.

Det materiale, der er kørt på vejene i Refstrup Skov kommer dog ikke fra Billund, men fra et sted på Djursland. Men også her skal der ligge en kommunal godkendelse til det materiale, der leveres fra pladsen. Statsskovdistriktet føler sig derfor på den sikre side med hensyn til leverancerne.

- Vi ser ikke så meget på, hvem der leverer og hvor det leveres fra. Bare kvaliteten og prisen er i orden, siger Jørgen Møller Nissen.

Annonce

Stabilgrus

Han medgiver dog, at materialet, der blev kørt på, umiddelbart kan være lidt bøvlet at gå på. Stenene ruller nemt, så man nærmest kan føle sig på usikker grund.

- Det bliver dog kørt sammen, efterhånden som lastbiler og maskiner har kørt på det nogle gange, siger Jørgen Møller Nissen.

Han understreger også, at det ikke er den endelige løsning, der lige nu er at finde i Refstrup Skov. Så snart alle stammer og alt det træ, der skal flises, er bragt ud af skoven, vil vejene blive gjort i orden.

- Så vil der blive kørt et større lag stabilgrus på som dække over det nuværende kørelag. Dermed efterlader vi vejene i perfekt stand og folk vil igen kunne færdes frit i skoven, siger Jørgen Mølle Nissen.

I hvert fald i en meget lang periode. Ifølge skovfogeden vil der gå mindst syv-otte år, inden der igen skal store maskiner ind at arbejde med træfældning, afgrening og flisning.

I den tid vil vejene være meget fremkommelige.

Indholdet af plast og metal er på et acceptabelt niveau, mener skovfoged Jørgen Møller Nissen. Han lover også, at der bliver kørt stabilgrus på vejene, når skovarbejdet er slut. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børkop

Covid-19 på kommunens største skole: Endnu et barn er konstateret smittet

Vejle

Sikke en kamp i Nørreskoven

Annonce