Annonce
Trekantområdet

Skovmand forundret over massiv træfældning: Man kunne ikke vælge en dyrere løsning

Et stort skovstykke er fældet for at skabe en anden dynamik i skoven, men tidligere vildtkonsulent Bent Junker-Hansen stiller spørgsmålstegn ved logikken i indsastsen, som man dog genfinder i planerner om at skabe mere urørt skov i Danmark. Foto: Søren Gylling
I Stenderupskovene er der netop fældet et stort skovområde ud mod Løveroddevej. Det undrer Bent Junker-Hansen, som i årevis har haft skoven som arbejdsplads. Det er den dyrest mulige løsning, hvis man ønsker at skabe urørt skov, siger han.

Kolding: 80-årige Bent Junker-Hansen undrer sig. Han er faktisk chokeret. Den tidligere vildtkonsulent har svært ved at genkende sin gamle arbejdsplads, skovene i Sdr. Stenderup, hvor et stort område på vejen ned mod Løverodde Strand i løbet af de seneste uger er blevet ryddet.

- Det havde jeg aldrig troet, at man kunne finde på, siger han.

De fældede ege- og bøgetræer ligger langs skovstierne omkring Rønshoved i store stabler, og selve skovområdet ligger pludselig helt åbent ud mod Løveroddevej med stubbe i massevis og enkelte træer, som har fået lov at blive stående.

- Jeg kom kørende mod Løverodde en dag og tænkte: Hvad i alverden sker der her? Normalt vil man jo netop arbejde for at bevare de store egetræer, som efter en årrække vil være mange millioner kroner værd. Det her virker helt vanvittigt, siger den pensionerede vildtkonsulent.

Mere urørt skov

Regeringen vedtog i maj 2016 en "aftale om Naturpakke". Et af resultaterne af denne naturpakke er, at der skal udlægges mere biodiversitetsskov og urørt skov i Danmark.

Udlægningen finder først og fremmest sted på Naturstyrelsens arealer. Der udlægges 13.800 hektar fordelt landet over på 45 forskellige skovområder. De endelige forvaltningsplaner er ikke vedtaget endnu.

En skov er i princippet urørt fra den dag, der ikke længere er træproduktion i den. Men for at skabe de bedste vilkår for biodiversitet, når en produktionsskov skal blive til urørt skov, så sker det visse steder, at mennesker hjælper til med at skabe mere lys til skovbunden, fjerne bestemte træarter og øge den naturlige vandstand i skoven.

Man kan læse mere om projektet på www.naturstyrelsen.dk under fanebladet "naturprojekter".

Mere dyre- og planteliv

Forklaringen på skovrydningen kan spores til de forvaltningsplaner, som skal skabe 13.300 hektar urørt skov i Danmark. Planen i sin helhed er ikke endeligt vedtaget politisk, men den omhandler skovområder over hele landet, hvor man holder op med at drive almindelig skovdrift.

1 procent af de mange hektar skal skovene på Stenderuphalvøen bidrage med, hvis man vel at mærke ender med at vedtage de planer, som ligger frit fremme på Naturstyrelsens hjemmeside. Her kan man læse, at når det gælder skovene i Sdr. Stenderup, så er det hensigten at rydde ud i træerne ved Rønshoved, så skovbunden får mere lys. Det skal skabe et større dyre- og planteliv i området, hvor der ligger både små moser og vandløb.

- Men hvis man ønsker at skabe urørt skov, så kan man efter min vurdering ikke gøre det på en mere kostbar måde end her, for man bruger en masse penge på at fjerne træer, som er på vej til at blive millioner værd i løbet af en årrække. Det bliver en regning, vores børnebørn kommer til at betale, fordi indtægterne kommer til at mange til den tid, siger Bent Junker-Hansen og slår armene ud mod skovområdet, der nu ligger næsten øde hen.

Annonce

Forklaring må vente

Den tidligere vildtkonsulent medgiver, at han grundlæggende er skeptisk overfor delvist at omdanne skovene i Sdr. Stenderup til urørt skov, fordi man her har en lang tradition for store, flotte træer og dermed et indbringende skovbrug.

- Man kan skabe urørt skov på mange andre måder end ved at rydde områder, der er meget velegnede til skovbrug. Man kan lade skoven få lov at passe sig selv, hvis det endelig skal være, eller også kunne man eksempelvis beplante dårlig landbrugsjord og genetablere de mange levende hegn, som er forsvundet ude i landskabet, siger Bent Junker-Hansen.

JydskeVestkysten har kontaktet Naturstyrelsen Trekantsområdet for at få en forklaring på, hvad der sker i skovene og for at få svar på Bent Junker-Hansens kritik.

Naturstyrelsen oplyser, at man meget gerne vil bidrage, men man vil vente på at give en samlet orientering om forvaltningsplanen for skovene ved Sdr. Stenderup, når den endelige plan for hele landet er blevet vedtaget politisk, og det sker muligvis i løbet et par uger.

Her ved Rønshoved på vejen mod Løverodde er der blevet ganske bart, efter at skovmaskinerne har arbejdet i ugevis. Foto: John A. Petersen
Bent Junker-Hansen forstår ikke, hvis man har fældet mange træer for at skabe urørt skov. De fældede træer ligger i store stakke langs stier i skoven. Foto: Søren Gylling
Skovmaskiner har arbejdet sig genem et større område. Hensigten er tilsynelandende at skabe mere lys netop her, hvor der både er mosehuller og vandløb. Foto: Søren Gylling
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bagerpar blev smittet med corona for næsten et år siden: I dag må de stadig tage en middagslur på sofaen og få hjælp til at lave romkugler

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Navne

Idrætsklub hædrer to af de mest holdbare personer: Thorkild Bo løb fra et helt fodboldhold

Alarm 112

Mand truede bekendte med kniv - igen: Politiet går efter at få ham fængslet

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Jelling For abonnenter

Vejles borgmester vidste ikke, hvornår beboerne på Center Sandvad ville flytte ind - Udlændingestyrelsens svar er uklart

Kultur

Se hele programmet: Rock Under Broen vender tilbage efter to års pause

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kultur

Kronprinsessen kommer til børnenes hovedstad: Sådan kan du være med

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Annonce