Annonce
Vejle

Skovsøen er så flot at se på: Men hvor er fiskene og alle de andre dyr blevet af?

Skovsøen i Grund Skov. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage
Skovsøen i Grund Skov er til stadighed et betagende og fortryllende syn, blandt andet fordi spejlbillederne skifter med årets gang. Men under vandoverfladen gemmer sig desværre også en historie om iltsvind og et økologisk kredsløb i krise, skriver Jacob Iskov.

Næsten dagligt er jeg forbi den lille skovsø, der ligger i Grund Skov. Hver gang må jeg stoppe op og bare glæde mig over, hvad søen og søens omgivelser giver mig af indtryk og oplevelser, der pirrer min nysgerrighed og lyst til at fortabe mig i søens magiske univers.

Magi betyder egentlig trolddomskunst - men som tillægsord magisk betyder det også betagende og fortryllende - og det er lige præcis, hvad jeg oplever, når jeg giver mig tid ved skovsøen.

Er solen på, er stemningen som et brus af eventyrlige og fortryllende synsindtryk, hvor de omgivende træers grønne løv i søens blanke overflade bliver til de smukkeste spejlbilleder, hvor træerne bare er endnu grønnere.

Annonce
Skovsøen i Grund Skov. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Når morgensolen kommer op over skovens træer, rækker solens klare stråler lige netop ned på vandoverfladen i søens vestlige ende - mens aftensolen kaster sit gyldne skær ind gennem træerne og når søens østlige bred. Og begge belysninger sætter sig på nethinden som noget helt specielt og magisk.

Spejlbillederne og refleksionerne i søens overflade fortryller én, og det kan være vanskeligt at se, hvad der er op og ned.

Skovsøen i Grund Skov. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Solens lysindfald giver på den ene side kontrastfulde, mørke grene og blade op mod spejlbilledet af den solbelyste søbred, mens sollyset på den anden side gør de nedhængende grene og blade ekstremt lysegrønne - ja, næsten transparente - ikke mindst på den mørke baggrund.


Solens lysindfald giver på den ene side kontrastfulde, mørke grene og blade op mod spejlbilledet af den solbelyste søbred, mens sollyset på den anden side gør de nedhængende grene og blade ekstremt lysegrønne.


Fra løvspring og hen over sommeren sker der naturligt nok noget med søens udtryk, og ikke mindst søens overflade skifter karakter. Fra at være helt klar og blank bliver den i træernes pollenperiode dækket af det fineste, hvide, gullige og sarte lag af pollen. Det giver en helt særlig stemning og er på en måde med til at forstærke søens magiske udtryk.

Senere på sommeren bliver søens overflade desværre domineret af grønalger, der lægger sig som et slimet og indfiltret lag overalt, og det kunne jo tyde på for mange næringsstoffer i vandet.

Skovsøen i Grund Skov. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Og så er det, at jeg ikke kan undlade at komme lidt ind på skovsøens oprindelse og nuværende økologiske kredsløb. Og i den forbindelse er det jo dejligt, at der er skovfolk og naboer til skoven, som vil dele ud af deres viden om søen.

Søen blev blandt andet dannet i forbindelse med anlæggelsen af en ny skovvej - i dag Ullerupvej - midt i 1970'erne, da man opstemmede vandet fra de mange små bække, der fra arealerne nord for skoven løber sammen på vej ned mod fjorden.

Skovsøen i Grund Skov. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Der er også blevet gravet en del, og mod vest lavede man en dæmning, hvorigennem der i beton blev støbt en rørføring. Og vover man sig ud over kanten af betonmuren, kan man se årstallet 1976.

Muligvis ville man dengang også prøve at få noget andejagt op og stå omkring søen.

Rørføringen fortsætter 25-30 meter gennem skoven og ind under skovvejen, og derfra løber vandet videre som åben bæk ned til udløbet i Vejle Fjord. Jeg gætter på, at der fra søen og ned til fjorden er en niveauforskel på cirka seks-otte meter, og for at give muligheder for glasålenes passage op i søen, har Naturstyrelsen installeret et såkaldt ålepas i rørføringen fra den nedre bæk og op til søen.

Her er det et langt fiskegarn, der er trukket gennem en pvc-flexslange, som så er lagt ind i rørene. Det er sandsynligvis mange år siden, der har gået glasål op i søen, hvis det da overhovedet er sket? Jeg har i hvert fald ikke hørt om nogen, der har fanget ål i søen.

I det hele taget er jeg i tvivl om, hvor meget liv der faktisk er i skovsøen. Jeg kan jo om efteråret se, at der ligger et tykt lag af nedfaldne blade, som efterhånden synker til bunds og langsomt bliver nedbrudt af bakterie under stort iltforbrug. Ikke alle bladene bliver i tilstrækkelig grad omsat, og det betyder på sigt et tykt lag mudder og lav (sur) pH-værdi.

Skovsøen i Grund Skov. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Det hele ender med begyndende iltsvind, som generelt giver ringere levevilkår for søens dyreliv, og så har vi den onde cirkel i det økologiske kredsløb. Jeg har da heller aldrig set fisk i søen. For mange år siden satte man regnbueørreder ud i søen, men de kunne ikke klare sig, og de uddøde efter få år.

Af insekter har jeg faktisk kun set skøjteløbere og myggelarver. Til gengæld ser jeg af og til et andepar på besøg, og to gange har jeg set isfuglen - og dét er bare herligt! Men da der ingen småfisk er i søen, er den desværre en sjælden gæst.

Det kunne være interessant, hvis Naturstyrelsen eller Miljøstyrelsen sammen med for eksempel forskere fra Biologisk Institut ved Aarhus Universitet ville lave en undersøgelse af skovsøens økosystem og dermed afdække søens biologiske tilstand.

Indtil da må vi "nøjes med" bare at glæde os over skovsøens magi. Og det er altså heller ikke så ringe endda!

Annonce
Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se video: Gigantiske mængder af sten bliver plumpet i Vejle Fjord: Her skal kunstige rev skabe liv

Navne For abonnenter

Maria så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Kultur

Kan du løse gåden: Den kan tale, den kan skrive. Hvad er den? Preben giver dig svaret - og løfter sløret for et par nyheder

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Erhverv For abonnenter

Populær café mister forpagter efter seks år: Ét særligt problem får Dorthe til at give op, selv om der er gæster nok

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Kultur

Advarsel: Jelling har ingen veje: Tag hellere toget - med rabat

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Kultur

Musikfestival passerer 650.000 gæster i år - så mange var vi og her er hovednavnene år for år

Annonce