Annonce
Erhverv

Skraldebilerne skal udskiftes – igen

Både farven og firmalogoet på skraldebilerne i Ikast-Brande er efterhånden blevet udskiftet nogle gange, og til efteråret kommer der igen en ny operatør på dagrenovationsområdet. Arkivfoto
Ikast-Brande Kommune finder nyt firma, der skal stå for indsamlingen af dagrenovation.

Ikast/Brande: Den 1. september skifter Ikast-Brande Kommune igen operatør på indsamlingen af dagrenovation. Baggrunden er blandt andet ønsket om mere miljøvenlige skraldebiler. Skiftet kommer til at medføre en prisstigning.

Indsamlingen af hele kommunens dagrenovation har været sendt i EU-udbud, hvilket udløste tilbud fra fire renovatører. Priserne for hele opgaven ligger i spændet fra 9,7 mio. kr. til 11,3 mio. kr., og efter en evaluering i samarbejde med Rambøll har Ikast-Brande Kommune indgået en aftale med Meldgaard Miljø A/S, som overtager opgaven fra den nuværende operatør, Remondis, med virkning fra 1. september.

I vurderingen af de indkomne tilbud har prisen været vægtet 60 procent og kvaliteten 40 procent, og med den målestok har man vurderet, at tilbuddet fra Meldgaard Miljø var det bedste.

Som noget nyt skal indsamlingen af dagrenovation ske med CO2-minimale drivmidler i forhold til almindelig diesel. Det medfører udskiftning af skraldebilerne, men samtidig skal kommunens borgere opleve et uændret serviceniveau.

Annonce

Stor prisstigning

Prisen pr. tømning stiger med ikke mindre end 50 procent fra de nuværende 13,65 kr. pr enhed til 20,53 kr. pr. enhed. Da opgaven senest var i udbud, var markedspriserne helt i bund.

- Det er ganske rigtigt en meget stor stigning, medgiver Henrik Engedahl (V), der er formand for Ikast-Brande Kommunes Teknik- og miljøudvalg. Han oplyser, at stigningen ikke er indarbejdet i taksterne på ejendomsskattebilletten, som netop er sendt ud, men at man skal belave sig på en effekt på taksterne for 2021. De bliver fastlagt til efteråret.

Til gengæld er den økonomiske effekt af, at indsamlingen af dagrenovation i landområderne blev gjort obligatorisk sidste år, allerede indarbejdet i taksterne, oplyser udvalgsformanden, der også påpeger, at der denne gang bliver stillet skrappere krav til operatøren. Kravene omfatter blandt andet muligheden for bod, ekstraudstyr ved nedbrud samt bedre beredskab og informationsniveau ved afvigelser, hvilket også har påvirket prisen i opadgående retning.

- Vi har med affald og genbrug at gøre med et område, hvor presset på økonomien er stigende i disse år, hvor der ønskes og forventes en øget indsats for bæredygtighed og klimavenlige løsninger. Det bliver derfor en stor udfordring at holde udgifterne i ro de kommende år, konstaterer Henrik Engedahl.

Hvorvidt de nuværende ansatte hos Remondis kan eller vil overgå til den nye leverandør er ikke en kommunal beslutning.

- De private virksomheder må ansætte hvem de vil i denne situation, hvor opgaven går fra én privat leverandør til en anden, oplyser udvalgsformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce