Annonce
Kultur

Skuespillere med handicap sætter fokus på livets svære vilkår

Morten er en af de medvirkende, der får meget ud af at spille med i teaterstykket. Det har premiere i dag, mandag 9. december klokken 19, og vises også tirsdag og onsdag. Privatfoto
I december bliver der spillet inkluderende teater i Xeneriet, når borgere fra Center for beskyttet beskæftigelse Ellehøj og Værestedet Papirfabrikken spiller sammen med amatørskuespillere og -dansere.
Annonce

Vejle: Det er torsdag og en gruppe borgere fra Ellehøj og Papirfabrikken er samlet i Xeneriet for at øve på teaterstykket "Gaven" - en forestilling, som de selv har været med til at skabe.

Stykket er nemlig blevet til på baggrund af en række reflekterende samtaler om livet, som gruppen har haft sammen med instruktør Louise Nissen. I dag går snakken blandt andet på kærlighed og arrogance.

Og man kan tydeligt mærke iveren for at komme i gang blandt de nyudklækkede skuespillere.

- Jeg har glædet mig, lige siden jeg slog øjnene op i morges, udbryder Rasmus, allerede da de træder ind i Xeneriet.

Fælles for alle i gruppen er, at de har en form for fysisk eller psykisk handicap. De har øvet stykket siden midt i august, og nu slår de dørene op for et stort publikum.

Instruktør Louise Nissen, t.v., har for alvor formået at få Nanna, forrest, Rasmus, bagerst, og Dorthe, t.h., til at leve deres drøm på scenen ud. Privatfoto
Annonce

Fine aspekter

Ifølge Louise Nissen har det været en helt særlig proces at skabe teaterstykket Gaven.

- Vi har at gøre med nogle mennesker, som er enormt umiddelbare, og som bringer nogle virkelig fine aspekter med ind i teaterstykket. Derfor har det også personligt givet mig meget at instruere stykket og være sammen med vores skuespillere i så mange uger, siger Louise Nissen.

Gaven handler om livet og livets vilkår. Det er symboliseret gennem fem fødselsdage fra fem forskellige faser i livet. Der er ikke særlig mange ord i stykket, og derfor er det heller ikke sikkert, at den fortælling, der er oppe i hovedet på skuespillerne, er den samme som den, publikum opfatter. Og det er helt bevidst, påpeger Louise Nissen.

Annonce

Jeg er født med gode gener

Morten er en af skuespillerne med handicap, der spiller med i Gaven. For ham er det langt fra første gang, at han står på en scene. Morten elsker nemlig at optræde for andre.

- Jeg kan både synge og spille teater. Min mor er jo operasanger, så jeg er født med gode gener, fortæller Morten.

Skuespillerne øver hver torsdag frem til premieren i dag, mandag 9. december. Og når skuespillerne med handicap har spillet for sidste gang den 11. december, har Rasmus en god ide til, hvad der så skal ske:

- Skal vi ikke bare fortsætte med at spille teater resten af livet?

-

Billetter til forestillingen kan bestilles via xeneriet.vejle.dk/forestillingen-gaven/

Gaven handler om livet og livets vilkår. På billedet er det Rasmus, forrest, og Nanna og Morten i baggrunden. Privatfoto
Skuespillerne har ikke ladet sig mærke med deres handicap. Fra venstre er det Rasmus, Morten, Dorthe og Nanna. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

To biler stødte sammen i tæt trafik

Annonce