Annonce
KLUMME

Skuespilleren skriver om sin nye forestilling: 'Jeg er taget på jagt. Og jagten bliver drevet af sult'

Stemningsbillede fra Silkeborg - som på en måde er blevet en jagtmark for ugens "lørdagsbandit". Arkivfoto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix

Jeg er taget på jagt. Og jagten bliver drevet af sult. Sanserne skærpes af jagtens rus, og alle kendte kræfter igangsættes i forsøget på at ramme mit bytte. Et enkelt fejltrin i en ellers nøje afregnet jagt kan betyde en uforløst kulmination af sult og desperation.

Derfor må der være en fin og præcis balance mellem et lige dele afslappet fokus og en aktiv lethed i sind og krop. Og det kræver træning. Og tilgivelse ved fejltrin.

Måske er det efterårets farver, den netop begyndte jagtsæson, samt beretning fra årets første bukkejagt af min far og bror der begge er jægere, der sætter mig i disse refleksioner?

Annonce

Selv er jeg ret langt fra at stå med riflen over armen. Jeg har altid været fascineret af jagten, og den viden en jæger skal have om den naturorden, som han eller hun skal blande sig i. Jeg er ekstrem ydmyg overfor den kendsgerning at skulle slå et levende væsen ihjel. Men væmmes samtidig ved min egen tanke om, hvor let jeg faktisk tror, det ville være for mig at trykke på aftrækkeren og se dyret falde. På afstand… Mig i skjul - dyret blottet.

Jeg træder lige ud af mine metaforiske tanker og ned i virkeligheden.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Ned i duften af efterårets muld, de mørkebrune fede marker og ind i prøvelokalet på den nyskrevne forestilling ”Drewsen - Papirbyen ved Himmelbjerget”. En forestilling, som jeg i disse uger går til prøver på i Silkeborg på Jysk Musikteater. Urpremieren er 23. oktober og bliver dermed også dagen, hvor Silkeborg by får levendegjort en fortælling om en af hovedkræfterne bag byens tilblivelse. En fortælling om papirpioneren og den visionære Michael Drewsen.

I forestillingen spiller jeg Amalie Drewsen, Michael Drewsens kone. Med denne rolle er jeg tilbage på scenen efter en ufrivillig pause på halvandet år. Jeg er tilbage som skuespiller. Jeg er tilbage i mit kendte arbejdslandskab, efter en lang periode hvor mit arbejdsliv har været fyldt op af mange nye og spændende udfordringer.

Det føles rigtig godt, og jeg er utrolig privilegeret af at være omgivet af dygtige og omsorgsfulde kolleager. Sammen skaber vi et varmt arbejdsmiljø i tilblivelsen af forestillingen. Sammen har vi nøje undersøgt vores jagtmark, og kastet os ind i jagten på forestillings fortælling med alle sanser skærpede.

Min sult var stor for at komme i gang. Indtil videre har jeg i mit prøveforløb både sanset et skarpt fokus på og ønske om hvad mit mål er. Men jeg står også til tider med en forvirring og en fornemmelse af at være faret vild i, hvordan jeg dog skulle kunne nå mine mål.

Metaforen om jægeren på jagtmarken er derfor en hjælp - måske en trøst - for min egen forståelse af min tilstand i prøvelokalet. Jægeren skal forstå og vide, at det er nu, der skal trykkes på aftrækkeren for at ramme dyret præcist, så det falder død om på stedet.

For det er ikke kun dig og al din egen menneskelighed og riflen, du bærer - der er også alt det ubekendte omkring dig og din riffel.

Du kan ikke undgå at være en del af helheden. Vejret, de andre dyr og selve byttet. Du skal kunne omslutte dig alle disse faktorer og træffe dit valg derfra. Og forhåbentlig få din sult stillet ved at bringe byttet med hjem til køkkenbordet.

Når jeg beskriver dette scenarie - forsøger jeg også at beskrive det scenarie, som kan udspille sig i en skuespillers sind og krop. Det er i hvert fald et forsøg på at beskrive, hvad der sker i mit sind og krop. Den riffel jeg bærer med mig - er mig.

Alt, jeg sanser og undersøger i prøvelokalet, baner de veje, jeg kunne gå sammen med min rolle. Det giver mig en forunderlig ro at tænke mit arbejde som en helhed af meget. Fortællingen er målet. Jeg, skuespilleren er jægeren.

Fortællingen er målet. Jeg, skuespilleren er jægeren.

Tilbage til Amalie Drewsen - en kvinde, som har været min jagtmakker i et stykke tid nu. Og vi er stadig afsted ude på jagtmarken sammen. At være på jagt efter de menneskelige nuancer og finurlighederne i de roller jeg spiller, er som at lære en rigtig god ven at kende. Det er bare os to sammen på vej ind i livet.

Jeg er blevet ret betaget af Amalies visdom.

Replikkerne: “Indimellem er man nødt til at løbe en risiko” og “Kommer du ikke og sætter dig lidt?” siger jeg som Amalie flere gange i løbet af forestillingen.

Amalie er et menneske som har tiden, fordi hun tager sig tiden til det. Og med sig i hjertet bærer hun modet til at stille op, når hun møder livets udfordringer. Jeg oplever Amalie som et stærkt menneske, der griber risikoen og vælger et liv med hengivelse og kærlighed. Det bliver den livsdrøm, som hun jager.

Amalie Drewsen levede fra 1808 til 1863. Tiden, hun levede i, skabte mit første umiddelbare nutidige syn på, hvilket liv hun fik i denne vores verden. Jeg tænkte, at det var et liv i skyggen af hendes meget frembrusende og passionerede mand. I hvert, fald hvis jeg skulle tolke på, hvad Wikipedia havde af information om hendes liv, som ikke er synderligt meget.

Men Wikipedia og andre informationskanaler er blot midler i vores moderne, til tider røvforvirrede, forhastede jagt efter et svar på alt. Vores nutids oplysningsmuligheder er et selvfølgeligt ubetinget privilegium og essentielt for alle menneskers udvikling. Nu og historisk set.

Jeg ved ikke, hvor meget Amalie Drewsen i begyndelsen af 1800-tallet drømte om at være en selvstændig uafhængig kvinde. Jeg er vokset op i en tid og i en verden, hvor det ikke længere er en drøm, men en naturlig forventning for ethvert menneske.

Så jeg kan kun gribe Amalies hånd, let camouflere min logiske bevidsthed med Amalie Drewsens romantiske tidsalders ånd og gå videre ud i jagten efter vores fælles menneskelighed.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Debat

Klarsyn efter kommunalvalget: 10 millioner til skolen skal findes

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung mand over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Vejle For abonnenter

Gør dig klar til fem måneders støj-inferno i midtbyen: Fra denne dato går det løs, når der skal bankes pæle i til nyt byggeri

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Annonce