Annonce
Give

Skulptur skal minde om sammenholdets værdi

Det krævede også sammenhold at få fjernet plasikken, der havde dækket skulpturen "Sammenhold". Jens Erik Svane kommenterede ivrigt bestræbelserne fra Lars Norlyk og Peter Graver. Foto: Troels Holmgaard
Thyregod fik onsdag sit sammenhold mejslet i granit. En skulptur med titlen "Sammenhold" blev afsløret på "Norlyks Plads". Den rækker både fremad og bagud.

Thyregod: Jeg tror ikke, man kan få en skulptur, som alle synes er god og flot. Det er vi helt på det rene med i skulpturudvalget. Men i udvalget kan vi godt lide den skulptur, der bliver afsløret om lidt og så er der da i hvert fald fem, der kan lide den.

Ordene stammer fra Bo Schnedler Pedersen, der på skulpturudvalgets vegne gjorde rede for arbejdet med at finde den helt rigtige skulptur. Det havde ikke været så lige til, lod han forstå.

- Men vi blev ret hurtigt enige om, at skulpturen skulle fortælle noget om Thyregod og det sammenhold, der har været med til at udvikle byen. Vi er også ret sikre på, at den med placeringen her ved en af indgangene til byen vil minde os alle om, at sammenhold er det, vi skal vise for at udvikle vores lille by, lød det fra Bo Pedersen.

Selv afsløringen blev naturligvis foretaget af en Norlyk, nu skulpturen var placeret på "Norlyks Plads". Lars Norlyk er fjerde generation i byen siden to foretagsomme brødre rykkede ind i Thyregod i 1910'erne: Ingvard startede et handelsgartneri og Hans Adolf en maskinfabrik.

Den sidste er der stadig, men hedder ny Thyregod A/S.

Annonce
"Sammenhold" er skabt af Zilvinas Augustenas, der til dagligt arbejder hos Gudnason Stenhuggeri i Give. Foto: Troels Holmgaard

Smuk by

Interessen for den nye plads og den nye skulptur var stor. Omkring 120 mødte op til afsløringen og de fik også en lille "femårs jubilæumstale" fra Jonna Risum. Hun er initiativtager til den lille gruppe, der under navnet "Smuk by" prøver at holde Thyregod pæn.

Gruppen har sørget for, at der er blevet opstillet holdbare blomsterkummer ved indfaldsvejene og en af dem står derfor ved Norlyks Plads. De er fremstillet i stål og ikke sådan at flytte med.

- Men også her fik vi hjælp af folkene på maskinfabrikken. Her går vi aldrig forgæves, hverken da kummerne skulle fremstilles eller da de skulle flyttes på plads. Men vi har selv fyldt de fire kubikmeter jord i kummerne og beplantet dem, fortalte Jonna Risum blandt andet.

Afsløring af pladsen og skulpturen blev fejret med et glas hvidvin inden arrangørerne og en stor del af publikum hastede videre ad Hastrupvej til skovlegepladsen i plantagen.

Pølser og løb

Her skulle dagens anden indvielse nemlig foregå. Det var mindre formelt og uden taler, men det var alligevel en officiel markering af, at der nu står fem nye shelters lidt væk fra skovlegepladsen.

De er placeret med udsigt over søen. Lige nu skal man måske anstrenge sig lidt for at se søen, men det er planen at få fældet nogle træer.

- Skovdistriktet har sagt ja til det, men de har vist ingen folk til arbejdet. Det ender nok med, at vi selv bliver inviteret til arbejdsdag med motorsave, sagde Kaj Grove.

Han har været tovholder på projekterne i plantagen og dermed også på shelterdelen. De fem shelters er naturligvis også lokal produktion. De er fremstillet på Rørbæk Savværk, hvor Torsten Rye og hans folk bygget dem næsten helt efter de anvisninger, skovdistriktet gerne så, man fulgte. Næsten.

Var der ikke festtaler, var der til gengæld øl, vand og grillede pølser med brød. Skovlegepladsen har flere overdækkede spisepladser, så de fleste fik sig en siddeplads.

Dog ikke de ihærdige, der begav sig på orienteringsløb ad de to ruter på henholdsvis to og fem kilometer, som OK Gorm havde lagt i plantagen. Da de kom tilbage var der blevet lidt bedre plads ved bordene.

Pladsen med de fem shelters er blevet udstyret med bålplads og borde og bænke. Foto: Troels Holmgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Læge har gjort det før: Opdagede tegn på kræft hos fremmed i Bilka-kø

Erhverv

Hundredvis af jakker i ny pop op-butik

Annonce