Annonce
Give

Skulpturerne er på plads og klar til at tage mod gæsterne

Jørgen Lundsgaard og Hanne Lund fra Skulpturby.dk ved "yellow Sisters", mens  "Tyren" lurer i baggrunden. Foto Børge Larsen
Tirsdag 16. juni klokken 18.30 starter den første af tre gratis guidede skulpturvandring i Danmarks største galleri i det fri. Den bliver afviklet i to afdelinger for at sikre afstand mellem deltagerne.

GIVE: Sæson 2020 - 2021 bliver startet i næsten stilhed.

De tidligere års store folkefester med masser af aktiviteter fra byens handlende og foreninger i forbindelse med ferniseringen på den nyeste udgave af skulpturbyen blev i år aflyst på grund at coronarestriktioerne.

Men det er langt fra ensbetydende med, at der ikke kommer en ny udgave af "Danmarks største galleri - i det fri". De sidste par uger har der været arbejdet, ikke bag kulisserne, men netop i det fri.

Annonce

Men dog uden de store armbevægelse. Frivillige og sponsorere har været i gang med at flytte rundt på nogle af skulpturerne. Nogle har forladt skulpturbyen, fordi de enten skal hjem til kunstnerne, andre har fået nye placeringer.

Lige på falderebet fik Skulpturbyen skam også solgt et af værkerne i galleriet. Det var Carsten Fun Jensens værk "Uden titel", der var placeret foran Huset.

Penge til fordeling

- Heldigvis har vi fået et nyt værk af kunstneren. Det hedder også "Uden titel". Han ikke vil navngive sine værker, fordi det kan sætte retning på beskuerens forståelse af værket, siger formanden for Skulpturbyen Jørgen Lundsgaard.

Salget fra galleriet her ellers ligget lidt underdrejet siden finanskrisen, dog med enkelte gode år imellem.

- Salg af skulpturer er et gode, for det giver både penge til kunstneren og derudover 10 procent til fordeling blandt de øvrige kunstnere og 10 procent til Skulpturbyen, siger Hanne Lund, der en af de faste guider på skulpturvandringerne.

Hun er klar, når årets første gratis skulpturvandring finder sted på tirsdag. Skulpturvandringerne plejer at være sikre publikumstræffere med mange deltagere, der gerne vil høre mere om værkerne.

Men hvad med de restriktioner, der er om afstand og større forsamlinger?

Det er der taget højde for.

Annonce

Hold afstand

- Vi overholder naturligvis retningslinjerne. Der vil være mulighed for afspritning og for at sikre, at der vil afstand nok mellem deltagerne, afvikler vi faktisk to skulpturvandringer på tirsdag, siger Hanne Lund.

Hun er selv guide på den ene. Den anden bliver ført an af skulpturbyens anden faste guide Mette Hindhede. Og for at sikre deltagerne kan holde den anbefalede afstand går de to skulpturvandringer hver sin vej rundt i og omkring midtbyen.

På et eller andet tidspunkt mødes de naturligvis. Men det forventes at ske i et område, hvor der er rigelige plads til begge hold. Omkring Bøgetorvet og Sognegården, sandsynligvis.

Netop skulptursamlingen på plænen ved den lukkede grillbar "Under bøgen" falder i år i den grad i øjnene.

Salg af skulpturer er et gode, for det giver både penge til kunstneren og derudover 10 procent til fordeling blandt de øvrige kunstnere og 10 procent til Skulpturbyen

Dels er det her lykkes at skabe en meget harmonisk samling af skulpturer: Små, men meget markante værker. De er alle i udført i bronze og har alle inspiration fra naturen.

Samlet omkring en genganger, nemlig "Pige Kamille" af Vivian Rose, finder man i år "Naturen tager over" og "Steele" af Mogens Davidsen, "Pit Stop" af Bodil Dam og "Tyren" af Paul M. Cedersdorff. Alle relativt små skulpturer.

Det er ren harmoni og så: WHAM, står der pludselig to skriggule figurer, den ene højere end den anden. Det er "Yellow Sisters" af Helle Bang.

Det er i den grad disharmonisk.

Eller interessevækkende.

Det afhænger, som så meget andet, af de øjne, der ser.

Der venter deltagerne i tirsdagens to skulpturvandringer en spændende oplevelse. Vil man med, skal man være ved Huset senest klokken 18.30.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce