Annonce
Give

Skybrud har sendt høstarbejdet på pause

Hveden er ved at være høstklar, men venter nu på, at de sidste dages regn skal fordampe. Selv om det er farligt at høste med øjnene, er der enighed om, at udbyttet ser ud til at blive fornuftigt. Foto: Mette Mørk
Der er store regionale forskelle i dette års høst. Hvornår høsten igen kommer i gang, afhænger meget af mængden af nedbør omkring månedsskiftet og af, om markerne ligger på lette eller lerede jorde.

Give: Det gik forrygende med at få høsten i hus.

Lige frem til onsdag i denne uge kørte mejetærskerne næsten i døgndrift og gjorde store indhug i markerne med korn og frøgræs. Ja, enkelte steder fik man også taget hul på rapshøsten.

Men så kom regnen og satte arbejdet i stå. Hvor meget regn, der er faldet, svinger temmelig meget. Også hvor hårdt regnen faldt, er forskellig. Nogle landmænd kan konstatere, at større eller mindre dele af kornet er slået ned og nu ligger fladt hen af jorden. Det gør det mere end vanskeligt at høste.

- Det, der blev bragt i hus, ser fornuftigt ud. Vinterbyggen er stort set i hus og resultatet tilfredsstillende. Det samme gælder frøgræs, lyder det fra planteavlskonsulent Ole Møller Hansen, rådgivningsselskabet LMO.

Han kan også melde om de første resultater fra rapsmarkerne. Det ser også fornuftigt ud. Men høsten af raps er kun lige i sin vorden.

Det har ellers tidligere været en tommelfingerregel, at rapshøsten startede sidste i juli. Men sådan er det ikke længere.

- Vi har fundet ud af, at hvis vi lader rapsen stå lidt længere, så indlejrer den mere olie og dermed falder også vandprocenten, siger landmand Leif Søndergaard, Baldershave i Førstballe.

Annonce

Regnen betyder en lidt højere vandprocent i kornet. Men vi tror ikke, det giver problemer, for vi hælder det i vore amerikanersiloer, hvor det bliver blandet med noget af det tørre korn.

Leif Søndergaard

Lettere at høste

En stor del af de marker, der drives på Baldershave, ligger på lette jorde, så her er man for længst færdige med vinterbyggen og frøgræsset. Man fik også taget hul på hvedehøsten før regnen satte en midlertidig stopper for arbejdet.

De lette jorder gør også, at Leif Søndergaard regner med at mejetærskerne skal ud at køre allerede lørdag eftermiddag.

- Hvis det ellers holder tørt, så starter vi igen lørdag. Det bliver så med vårbyggen. Her har regnen været en lille hjælp, for den har betydet, at byggen er blevet lidt mere moden og så er det nemmere at slå haserne af, siger Leif Søndergaard.

Han nåede også at få lidt rug høstet før regnen. Her var der et minimal indhold af meldrøjer, som skal renses fra.

Det problem er Ole Møller Hansen hos LMO også stødt på hos de landmænd, der har høstet rug. Generelt har sygdomspresset i markerne været lidt større i år end i den tørre sommer i fjor.

En god halmhøst

Vækstårets vekslen mellem regn og tørke har ikke blot givet et bedre udbytte i kerner, selv om den seneste tørre periode kan have betydet lidt mindre kerner end normalt.

- På positiv listen er også, at mængden af halm er meget større end i fjor. Sidste år blev halmen en mangelvare. Den situation kommer vi ikke i denne høst, siger Ole Møller Hansen.

Hovedparten af de landmænd, han er rådgiver for, har marker på de lerede jorde med en væsentlig højere bonitet end vest for isstandslinjen. For dem er de seneste dages til tider voldsomme nedbør et tveægget sværd.

- Det har sat høsten i stå og de kommer næppe i gang med høsten før en gang i næste uge. For selv om det er tørvejr, så har vi for øjeblikket kraftig dug i natte- og morgentimerne. Det suger kornet til sig. Til gengæld har regnen gjort, at jorden er blevet nemmere at arbejde med, når der skal sås efterafgrøder og raps, siger Ole Møller Hansen.

På marken har regnen lagt en dæmper på bjældeklangen fra havremarken. Havren bliver sandsynligvis den sidste kornsort, der høstes. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

De hjemløse og byens andre udsatte savner et værested om aftenen

Annonce