Annonce
Vejle

Skybrud vil fortsat volde problemer

Kloakbassinet under Abelones Plads
Annonce
Pladser og gader i Vejles midtby er gentagne gange gravet op indenfor den seneste håndfuld år, hvor flere store regnvandsbassiner nu ligger under byens asfalt. Opgaven har været at sikre, at byens kloakker kan rumme de øgede regnmængder, som klimaforandringer forårsager i disse år. Senest blev hovedstadsområdet ramt af et historisk voldsomt skybrud i den forgangne weekend, og trods de lokale investeringer, vil et lignende skybrud også give problemer i Vejle. - Med så meget vand kan vi ikke undgå, at det vil give problemer. Hvis vi skulle dimensionere vores kloaker efter sådan et 100 års skybrud, ville det blive urimeligt dyrt, fortæller direktør for Vejle Spildevand, Mikael Schultz.
oversvømmelse Vedelsgade
Annonce

10-20 millioner hvert år

Det kommunalt ejede aktieselskab investerer hvert år mellem 10 og 20 millioner kroner i nye forsinkelsesbassiner og renseanlæg, hvor klimaproblematikken er tænkt ind. Og det er blot en måned siden, at et skybrud ramte Vejle og gav problemer. Natten mellem den 8. og 9. juni viste målingerne på Vejle Pumpestation, der ligger på Skomagervej i Vinding, at der faldt 89,6 millimeter regn. Vejle var det sted i Danmark, hvor DMI registrerede den kraftigste nedbør og det på et tidspunkt af året, hvor der normalt falder 55 millimeter på en måned. - Vi har haft ret kraftige regnhændelser indenfor det seneste år, og sidst var der oversvømmede kældre. Men det var især på grund af vandløbene, der løb over deres bredder. Hvis ikke vi havde lavet de tiltag, vi har gjort, havde der været betydeligt større gener i midtbyen. Vi har helt klart et bedre system i dag og kan bedre optage den volumen, der kommer, siger Mikael Schultz.
Annonce

Storm er en anden sag

Garantere at Vedelsgade og nogle af de øvrige gader i midtbyen aldrig oversvømmes igen - som det var tilfældet i januar 2007 - tør direktøren dog ikke. Dengang sejlede folk rundt i kajak i gaderne, butikker blev vandskadede, og mange kældre stor under vand. Billeder, som dem tv og aviser fra København har været fyldte af de seneste dage. - Stormvejr og vand, der er presset voldsomt ind i Vejle Fjord, så åer og vandløb løber over, er en helt anden problematik. Her kan man blot hæve kanterne på åerne, og det er en kommunal opgave at have beredskab klar til de situationer. Men vi trækker på samme hammel, når vi taler klimaændringer og det øgede pres på kloaksystem og vandløb, forklarer han.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce