Annonce
Jelling

Slået tilbage til start: Museum tabte 40 procent af gæsterne i 2020

Året bød blandt andet på et nyt computerspil, da spilfirmaet Ubisoft havde valgt Kongernes Jelling som ramme for lanceringen af deres nyeste spil i Assassin's Creed-serien, "Valhalla". Arkivfoto: Mette Mørk
Det tegnede stort, da Kongernes Jelling tog hul på 2020. Besøgstallet var steget hvert år siden indvielsen af det nye museum, og i 2019 havde man slået alle rekorder. Men så kom coronaen og ødelagde det hele. Der er dog lyspunkter - juli blev den bedst besøgte måned nogensinde.

Jelling: Jeg, covid-19, forårsagede denne pandemi, samlede danskerne og bevæbnede dem med håndsprit og mundbind...

Sådan kunne runen ristes for det herrens år 2020, for coronaen satte i årets løb dybe spor i vores tilværelse - og museumsverdenen var ingen undtagelse.

Museumschef Morten Teilmann-Jørgensen, Kongernes Jelling, kan oven på en endt sæson konstatere, at museet i 2020 med 136.479 besøgende tabte over 91.000 gæster i forhold til sidste år. Det er en nedgang på 40 procent efter rekordtallet i 2019.

Annonce

Valgte at blive hjemme

Året sluttede lidt brat med myndighedernes restriktioner, der lukkede museet fredag 11. december klokken 16, og det betød aflysning af de to sidste rundvisninger af "Palisade og pebernødder", og dermed endte det samlede besøgstal altså på 136.479.

Selv om museet har gratis adgang og dermed ikke er afhængigt af entréindtægter, er det en knap så fornøjet, men alligevel fortrøstningsfuld museumschef, der kigger tilbage på året, der gik. Det samlede besøgstal skal nemlig ses i lyset af den coronanedlukning, der holdt museet lukket i en måneds tid i marts-april, og som formentlig også har bevæbnet danskerne med større forsigtighed.

Sydhøjen konstateredes i årets løb slidt af et stigende rykind de seneste år. En trøst i årets fald af gæster er, at den fredede høj dermed også fik en smule mere ro. Museumschef Morten Teilmann-Jørgensen fortæller dog, at man stadig arbejder på en løsning for, hvordan monumentet kan lappes. Arkivfoto: Anders Kynde

- I maj og juni kom der næsten ingen, og i efteråret var der færre besøgende, ridser han op og konstaterer:

- Danskerne valgte simpelthen at blive hjemme.

Annonce

Fremragende juli og efterårsferie

Det blev de dog ikke i juli, der stak helt af - i den rigtige retning. Med 46.400 besøgende blev juli den bedste måned nogensinde i museets historie og overgik sidste års juli-tal med 1400.

- Det store besøgstal gav ikke praktiske problemer for os, og for gæsterne var det en bedre oplevelse, tror jeg. Vi var godt forberedt og havde lavet adgangsbegrænsning, og selv om det gav kø for at komme ind, gav det også god plads, og så får man også en bedre oplevelse, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

Efterårsferien gik også godt og slog ligesom juli sidste sæsons tal for perioden.

Annonce

Café og butik gav underskud

Museumschefen må dog tage imod en økonomisk mavepuster i form af færre indtægter i cafeen og butikken. Han trøster sig med, at det kunne have været meget værre.

- Vi frygtede et underskud på en million kroner, men det viste sig, at underskuddet på cafeen og butikken kun bliver på mellem 400.000 og 500.000 kroner.

Besøgstal på Kongernes Jelling

  • 2020: 136.479 besøgende
  • 2019: 228.000 besøgende
  • 2018: 226.128 besøgende
  • 2017: 222.800 besøgende
  • 2016: 187.117 besøgende
  • 2015: 136.870 besøgende
Annonce

Metaldetektor-fund fortsætter

Årets besøgstal ramte næsten samme tal som i åbningsåret for det nye museum i 2015 - blot 391 besøgende skilte de to år.

- Jeg syntes nok, at jeg havde set det tal før. Besøgstallet kunne ikke blive ved at stige, og man ser ofte en honey moon-effekt, hvor interessen stilner af igen efter nogle år. Nu var det så coronaen, der sendte os tilbage, og så langt havde jeg trods alt ikke regnet med, erkender Morten Teilmann-Jørgensen.

I 2020 lanceredes den nye danefæudstilling af metaldetektorfund, "Gemt, ofret eller tabt", og den fortsatte i Jelling året ud, da den på grund af pandemien ikke kunne rejse videre. Særudstillingen kan også ses i 2021, hvor museet vil bygge en række formidlingsmæssige ting på.

En anden nyhed i 2020 var computerspilfirmaet Ubisoft, der havde valgt Kongernes Jelling som ramme for lanceringen af deres nyeste spil i Assassin's Creed-serien, "Valhalla". Det eventyr fik museet meget presseomtale ud af.

- Det var vi glade for, og selv om det var forbeholdt højst 10 personer med de restriktioner, der var, ramte det også en ny målgruppe, siger han.

Annonce

Skrækscenarium 2021

Museet åbner efter julepausen igen tirsdag 5. januar, hvis ellers pandemien tillader det. Og hvordan 2021 løber af stabelen, kan museumschefen kun gisne om.

- Spørgsmålet er jo, hvornår samfundet kommer i gang igen, og hvornår vaccinen bliver udbredt, så folk kan rejse frit. Et skrækscenarium for os vil være, hvis det sker lige op til sommerferien. Så er jeg bange for, at mange danskere vælger at rejse til udlandet, siger han.

Planer for året er der dog nok af, men museumschefen vil ikke løfte meget af sløret.

- Vi har masser af planer og vil lancere dem løbende. Gården bag museet, Anesminde, kigger vi meget på, hvad vi kan bruge til. Der er jo et vikingeskib, og det kan bruges som kulisse, men så kan jeg ikke sige mere, siger museumschefen i Kongernes Jelling.


Nu var det så coronaen, der sendte os tilbage, og så langt havde jeg trods alt ikke regnet med.

Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef
Annonce
Egtved For abonnenter

Uroen breder sig på Firehøjeskolen: 'Den er også gal hos os, og det er faktisk bekymrende'

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Carsten fik et chok, da han så en mand på løbehjul midt på Vejlefjordbroen: 'Bilisterne dyttede, men det ragede ham en skid. Han gav dem bare fingeren'

Erhverv For abonnenter

Camillas spisested skal rives ned: Nu åbner kokken fra Skibet restaurant et sted fyldt med huller

Jelling

Corona har for alvor gjort sit indtog på skolerne: - Vi har været nede på fem elever i en klasse

Erhverv For abonnenter

Politikerne er enige: Derfor skal cykelhandleren ikke rive sin tilbygning ned - selvom den er ulovlig

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Børkop For abonnenter

Nynne og Noor har udsigt til mange nye kammerater: Lille skole forventer at blive dobbelt så stor

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Alarm 112

Bilist stak af: Have i Bredballe raseret af bil

Navne For abonnenter

Diamantbrudeparret har haft en finger med i mange sammenhænge i Jelling-området

Billund

Viceborgmester sygemeldt - holder pause fra det politiske arbejde

Annonce