Annonce
Vejle

Slaraffenland for fremtidens studerende: Jump-messen indtog Spektrum

På Jump-messen i Spektrum havde skoleleverne onsdag mulighed for at stifte bekendtskab med en lang række uddannelser. I de fleste tilfælde ved aktiviteter og praktiske demonstrationer af uddannelsens indhold. Foto: Mette Mørk

Onsdag besøgte elever fra 7.-10. klasse uddannelsesmessen Jump i Spektrum. Her var der både blikfang og fordomme, der blev udfordret.

Annonce

Vejle: Allerede på gangen uden for døren til den store sal kunne man høre karaoke-sang og lyden af én, der var i fuld sving med at give den gas på et trommesæt.

Onsdag var nemlig der uddannelsesmesse i Spektrum, hvor unge i hobevis fra skolernes 7-10. klasse kunne føjte rundt mellem et væld af stande og dykke ned i uddannelsestilbud fra gymnasier, efterskoler, erhvervsuddannelser og organisationer, der varetager udvekslingsophold i udlandet.

Kort sagt er uddannelsesmessen Jump, der finder sted onsdag og torsdag, et slaraffenland for fremtidens studerende.

Jump-messen handler dog først og fremmest om indtryk. Og dem er der masser af, for uddannelsesstederne står klar til at invitere de unge indenfor til alt fra en omgang virtual reality og lækre smagsprøver til Counter-Strike med elever fra e-sportslinjen på Campus Vejle - og måske også en sludder om uddannelsesstedet.

Der er smæk for skillingen, når det kommer til blikfang, men bag den overfladiske interesse kan man tydeligt fornemme de unges interesse for, hvad bejlerne byder ind med.

Jeg er med som rollemodel, fordi jeg gerne vil fordommene om håndværksfag til livs. Det hele behøver ikke være perfekt, og der kan være stor glæde i et 8-16-job. Det fede er, at man rent faktisk kan noget, når man er færdig, og det ved jeg ikke, om man kan sige om dem, der kun har siddet på skolebænken.

Frederik Rasmussen, industritekniker hos Welltec
Ved én af standene kunne forbipasserende få lov at indtage lækre smagsprøver ved et fint dækket middagsbord. Foto: Mette Mørk
Annonce

Mere end bare maskinpassere

I det fjerneste hjørne af messesalen har Industritekniker.nu taget opstilling med et sparsomt udvalg af udenoms-dikkedarer. Til gengæld har industriteknikerne taget et par unge rollemodeller med. Frederik Rasmussen, 21, og Magnus Buch Hashøj Hansen, 21, der henholdsvis er udlært industritekniker og studerende på uddannelsen.

Strategien med et par levende reklamesøjler, der skal sætte ansigt på faget, er en del af organisationens ambition om at få flere unge til at uddanne sig som det, der før hed "maskinarbejder".

- Vi prøver at kæmpe os ud af det stigma, at industriteknikere stadig bare er maskinpassere. Til det formål har vi fundet ud af, at det er rigtig godt at have et par rollemodeller med, der kan sætte ord på alle de positive aspekter i vores fag. Det er vigtigt, at det hele ikke drukner i blikfang, så vi får en dialog med de unge, siger erhvervs- og uddannelseskonsulent hos Industritekniker.nu Preben Nyhus.

Han forklarer, at Industritekniker.nu vil være tilfredse, hvis man kan hverve en enkelt eller to elever fra en skoleklasse. Og det er her, de to ungersvende - rollemodellerne - skal hjælpe med salgstalen.

Frederik Rasmussen, 21, er uddannet industritekniker og var med som rollemodel for Industritekniker.nu. Her fortalte han blandt andet de unge om glæden ved det store ansvar som industritekniker og uddannelsens alsidighed. Foto: Mette Mørk
Annonce

Masser af ansvar

Selvom industritekniker-standen hverken slår sig op på blikfang eller en uddannelsesvej med høj anseelse blandt unge, har man i de to rollemodeller et par gode talerør med salgsargumenterne i orden.

Næppe er et par skoledrenge trasket forbi standen, før Frederik Rasmussen raskt hiver dem hen til en snak om de alsidige arbejdsopgaver og det store ansvar, der følger med jobbet som udlært industritekniker.

- Vi snakker altså hundrededele af en millimeter her, drenge. Det store produktioner, der kræver præcision. Jeg står ved en drejebænk til 15 millioner kroner og en robot til tre. Hvis jeg laver en fejl, er det ikke småpenge, der er på spil, men jeg kører altså også rundt i egen bil, har lejlighed og en rigtig god hyre som 21-årig, fortæller han dem.

Frederik Rasmussen bankede for år tilbage på døren hos Welltec, hvor han fik lov at starte som fejedreng. I dag er han ansat som industritekniker. Han mener, det er en skam, at erhvervsuddannelserne ofte bliver regnet som lavest i fødekæden, når unge vælger uddannelse.

- Jeg er med som rollemodel, fordi jeg gerne vil fordommene om håndværksfag til livs. Det hele behøver ikke være perfekt, og der kan være stor glæde i et 8-16-job. Det fede er, at man rent faktisk kan noget, når man er færdig, og det ved jeg ikke, om man kan sige om dem, der kun har siddet på skolebænken, siger Frederik Rasmussen, industritekniker hos Welltec.

-

Onsdag aften åbnede Jump-messen dørene for interesserede forældre, der kunne komme forbi og sætte sig nærmere ind i deres børns uddannelsesmuligheder.

I videoen på dette link kan du høre Trine Rosenbæk fra Ungdommens Uddannelsesvejledning fortælle om, hvordan man som forælder kan håndtere sit barns uddannelsesvalg.

Frederik Rasmussen i færd med at demonstrere, hvordan man måler i hundrededele af en millimeter, når to enheder skal sammensættes med minimalt slip. Foto: Mette Mørk
Uddannelsesmessen Jump i Spektrum. Foto: Mette Mørk
Uddannelsesmessen Jump i Spektrum. Foto: Mette Mørk
Uddannelsesmessen Jump i Spektrum. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce