Annonce
Hedensted

Sluseanlæg som sikring mod højvande: Kommune har indhentet flere bud

Hedensted Kommune vurderer, at en højvandssluse ved havneindløbet, der er 26 meter bredt, kan anlægges for ca. 15 mio. kr. Arkivfoto
Et sluseanlæg som sikring mod oversvømmelser på havnen i Juelsminde vil koste i omegnen af 15 mio. kr. at få etableret, vurderer Hedensted Kommune.

Juelsminde: Havnebestyrelsen i Juelsminde mener, at et sluseanlæg ved havneindløbet skal til for at sikre kontorer, klubhus, lejligheder og forretninger på havneområdet mod oversvømmelser i fremtiden.

Kommunen sagde sidste år ja til at undersøge, hvad sådan en foranstaltning skal koste og fik et mavepustende svar fra konsulentfirmaet Niras, der estimerede alene anlægsomkostningerne til 75-100 mio. kr. Her var der tale om en havneklap.

Siden har kommunen konsulteret to andre rådgivningsfirmaer, og i denne uge er det kommet frem, at Cowi har udarbejdet, hvad kommunen anser for at være det mest realistiske forslag.

Anlægsprisen er ca. 28 mio. kr. og omfatter en sluse og et supplerende anlæg på havnen.

Ifølge borgmester Kasper Glyngø (S) vil slusen isoleret set koste i omegnen af 15 mio. kr.

Lige nu er det bedste bud, vi selv kan komme med, slusen. Med Realdania kan vi få hjælp til at se på, om der er andre muligheder.

Kasper Glyngø (S), borgmester.

Bliver en del af digelag

Sikringen af havnen indgår i den samlede højvandssikring af Juelsminde. Godt 1100 husstande skal finde sammen om at etablere et digelag og fremtidssikre byen mod den stigende havvandstand.

Som Folkebladet skrev i denne uge er en styregruppe i gang med at lægge sidste hånd på digelagets vedtægter, som skal til politisk godkendelse til august.

Først efterfølgende kan digelaget stiftes og arbejdet med at beslutte, hvordan højvandssikringen skal ske, og hvordan udgifterne skal fordeles, begynde.

Søger fondsmidler

I mellemtiden vil kommunen forsøge at få den velgørende fond Realdania involveret i at se på, om der kunne være alternativer til et sluseanlæg.

Udvalget for Politisk Økonomi og Koordination har netop besluttet, at der skal fremsendes en ansøgning om optagelse i et Realdania-projekt, der skal støtte kommunerne i at finde nye måder at håndtere havvandsstigningerne på.

Der er afsat 60 mio. kr., og i første omgang støtter Realdania udviklingsfasen af op til ti projekter. Senere vil et mindre antal få såkaldt realiseringsstøtte.

En god legekammerat

Kommunens sigte er at få endnu en vinkel på, hvordan især havneområdet kan sikres.

- Lige nu er det bedste bud, vi selv kan komme med, slusen. Med Realdania kan vi få hjælp til at se på, om der er andre muligheder, siger Kasper Glyngø (S), der naturligvis også drømmer om realiseringsstøtte.

Havneformand Jonas Nonbo kan se ideen i at få Realdania ombord.

- Det er lidt spændende, hvis vi kan finde en legekammerat med penge. Det er ikke så tosset. Vi har svært ved at se andre løsninger end sluseløsningen, men er åbne over andre forslag, som også kan sikre havnen, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Møbelhus: Vejle har fået en Ilva

Annonce