Annonce
Kultur

Slut efter 115 år: Historisk men utidssvarende præstegård rives ned for at gøre plads til topmoderne præstebolig

Præstegården på Præstevænget 1 i Give er i disse dage under nedrivning. En proces der forventes færdiggjort i slutningen af uge 37, hvorefter Give Huset i uge 38 kan gå i gang med at bygge en ny præstebolig. Foto: Jim Hoff
Nedrivningsmaskiner har i disse dage travlt på Præstevænget 1 i Give, hvor præstegården fra 1906 er i gang med at blive revet ned. Den historiske bygning er simpelthen for utidssvarende i forhold til tidens energi- og miljømæssige krav.

Give: Hvis væggene i Gives 115 år gamle præstegård kunne fortælle historier, var der sandsynligvis stof til en lang række fortællinger med stærk lokal forankring. Men er man af den nostalgiske slags, så skal man skynde sig, hvis man vil have et sidste kig på præstegården på Præstevænget i Give, for når vi går ind i uge 38, eksisterer bygningen ikke mere.

6. september rullede nedrivningsspecialisterne fra P. Olesen A/S ind på matriklen bevæbnet med tonstunge bomstærke maskiner, som med kompetente herrer ved styregrejerne i løbet af fjorten dage har fået til opgave at fjerne den bygning, der gennem tæt ved to menneskealdre har huset sognets præster.

Dermed forsvinder en af de bygninger i midtbyen, der via sin arkitektur, sin enorme rummelighed og sin historiske betydning for bysamfundet har opnået noget der kunne minde om vartegnsstatus.

Annonce

For stor og utidssvarende

Men hver ting har sin tid, og nu har menighedsrådet besluttet, at den 115 år gamle præstebolig har udtjent sin værnepligt, og at der skal etableres en ny og mere tidssvarende præstebolig. En bolig der er mere attraktiv, og som lever op til tidens krav om energirigtige løsninger og bæredygtighed - og som derved også bliver mere interessant for eventuelle nye præster.

Det var selvfølgelig vemodigt at skulle ud og pille sådan en historisk bygning ned, men bygningen havde jo udlevet sin tid

Rasmus Piihl, indehaver af Give Huset

En af sognets nuværende præster, Poul Viller, har boet i boligen i tæt ved 40 år, men i 2020 valgte han at fraflytte præstegården for at slå sig ned i et nybygget hus i Grønborgparken.

- Præsteboligen var alt for stor og utidssvarende. Den var også meget, meget dyr at varme op, og da man ofte ikke kunne holde varmen om vinteren, og da det er præsten selv, der skal betale varmeudgifterne, valgte Poul Viller at fraflytte boligen og bosætte sig i sit eget hus, forklarer kordegn Mette Vestergaard.

Boligen har desuden været ramt af skimmelsvamp, og det ville koste omkring en million kroner at renovere den.

Annonce

- En opgave vi tog imod med stolthed

Det bliver det lokale arkitektfirma Give Huset, der skal stå for opførelsen af den nye præstebolig.

- Vi blev kontaktet af menighedsrådets formand Jørgen Damsbo, som gerne ville have os til at løfte opgaven med at skabe nye rammer for de kommende præstegenerationer. Det var alt for dyrt at renovere den gamle bolig, og det giver på mange parametre meget bedre mening at opføre en ny, tidssvarende bolig.

- Det var selvfølgelig vemodigt at skulle ud og pille sådan en historisk bygning ned, men bygningen havde jo udlevet sin tid. Det var en projekt, vi som lokal virksomhed tog imod med stor glæde og stolthed, og opgaven fra menighedsrådet lød på at tegne en præsentabel bolig i klassisk stil, som stilmæssigt læner sig op ad Sognehuset. Altså et hus med rødt tag og røde mursten, fortæller Rasmus Piihl, der er indehaver af Give Huset.

Virksomheden har haft en række konstruktive møder med provstiet og menighedsrådet omkring byggeriet, og her er man blevet enige om, at der skal bruges lokale håndværkere til projektet.

Annonce

Skal stå klar til nye præst

- Vi er som sagt stolte af, at vi som lokal virksomhed har fået opgaven, og vi er også stolte af, at vi har fået koblet lokale firmaer og håndværkere på projektet. Vi ved, de vil sætte en ære i at udføre et godt job, så det giver bare rigtig god mening, at gøre det på den måde, konstaterer Rasmus Piihl.

Han kan ydermere oplyse, at huset bliver på omkring 200 kvadratmeter med separat præstekontor plus en carport. Derudover vil den godt og vel 4000 kvadratmeter store grund blive delt op i tre enheder, og der vil også fragå lidt jord til Sognehuset, der hermed vil få mulighed for og plads til en eventuel udvidelse.

- Vi forventer at gå i gang med at støbe fundamentet i uge 38, og om alt går efter planen kan den nye præst flytte ind i den nye præstebolig 1. marts 2022. Boligen har jo en attraktiv beliggenhed centralt i byen tæt ved arbejdspladsen og vil snildt kunne rumme en familie med to-tre børn, siger Rasmus Piihl.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Intet i statistikkerne peger på en sejr over Viborg, men derfor tror Banke og Møllenberg på det

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Navne

To Vejle-kokke kæmper om samme titel: Felix går fra at være tv-vært til at bedømme gourmet-retter med østers

Annonce