Annonce
Hedensted

Slut med banko i Hornborg: Uenigheder om gulvvask har kostet bankospil livet

Efter omkring 40 år med banko i Hornborg Forsamlingshus er bankospillerne og forsamlingshuset blevet enige om at afbryde samarbejdet. Arkivfoto: Morten Pape
Bestyrelsen bag Hornborg Forsamlingshus har sat bankospillerne stolen for døren, da det i følge bestyrelsen ikke kan løbe rundt at leje huset ud til bankospil. Bankospillerne mener, forsamlingshuset har stillet urimelige krav til bl.a. gulvvask
Annonce

Hornborg:  Efter henved 40 år med et fast ugentligt bankospil i Hornborg blev torsdag 17. september sidste aften med bankospil i Hornborg Forsamlingshus.

Efter længerevarende uenigheder mellem bankospillerne og forsamlingshusets bestyrelse om rengøring og betaling for brug af lokalerne er de to parter blevet enige om at gå hver til sit.

Det fortæller Lone Vissing, kasserer i Hornborg Forsamlingshus.

Bankospillet i forsamlingshuset blev i sin tid startet for at støtte Hornborg Gymnastik- og Idrætsforening samt Hornborg Forsamlingshus, og spillet er blevet styret af et selvbestaltet udvalg under Hornborg Forsamlingshus.

Ifølge Lone Vissing har spillet dog ikke givet overskud i flere år.

-  Faktisk har det kostet huset penge, da den "husleje", bankospillerne har betalt, kun lige har dækket lønnen til det rengøringsfirma, som vi har været nødt til at hyre til at gøre salen ren efter dem. Så alt, hvad der har været brugt af varme, vand og el, har været en direkte udgift for forsamlingshuset, fortæller Lone Vissing.

Af den grund har forsamlingshusets bestyrelse for nylig valgt at sætte huslejen op fra 3600 til 5600 kroner i kvartalet (ca. 430 kroner pr. aften). Samtidig er bankospillerne blevet bedt om at vaske gulvet efter sig, så det ikke er nødvendigt at have et rengøringsfirma til at gøre huset rent.

Annonce

Orker ikke gulvvasken

Særligt det sidste krav om gulvvask har været afgørende for, at samarbejdet er ophørt.

- Vi tørrer bordene af, sætter stolene op og fejer hver gang, men vi orker ikke også at vaske så stort et gulv med håndkraft. Pånær gulvvasken gør vi det hele selv og giver overskuddet til huset. For et par år siden fik de 20.000 kroner, mens overskuddet de seneste år ikke har været helt så stort, fortæller Bente Jørgensen fra Hjortsvang, der de seneste 10 år har været frivillig til at afvikle bankospillet.


Faktisk har det kostet huset penge, da den "husleje", bankospillerne har betalt, kun lige har dækket lønnen til det rengøringsfirma, som vi har været nødt til at hyre til at gøre salen ren efter dem.

Lone Vissing


Hun er ærgerlig over, at der ikke længere kan spilles banko i Hornborg Forsamlingshus, men er allerede i fuld gang med at stable bankospil på benene i Uldum i stedet.

- Det bliver i Uldum Forsamlingshus, og så kører vi det under min mands virksomhed, Hjortsvang Bioenergi. Kommer der et overskud, tænker jeg, vi vil dele ud til foreninger i Uldum, fortæller Bente Jørgensen, der dog først agter at sætte spillet i gang, når forsamlingsforbuddet er hævet til 100 igen.

Annonce

Giver ikke mening

Fra Hornborg Forsamlingshus' side mener man ikke, det er urimeligt at bede "voksne mennesker om at gøre rent efter sig selv".

- Men vi synes, det er urimeligt at bede forsamlingshusets frivillige om at komme op at gøre rent i huset sent torsdag aften, for at det kan stå klar til udlejning fredag. Derfor har vi været nødt til at bruge penge på rengøringen, fortæller Lone Vissing, der understreger, at man fra bestyrelsens side rigtig gerne vil have faste aktiviteter i huset.

- Men det skal også give mening, og det gør det ikke længere i det her tilfælde, konstaterer hun.

Hun kan i øvrigt berette om et forsamlingshus, der er kommet i god gænge igen efter nogle år med voldsomt skrantende økonomi.

- For to år siden var vi nede på kun 17-18 udlejninger på et år, men i 2019 havde vi 34 udlejninger, og på trods af coronakrisen har vi indtil nu haft 28 udlejninger af huset i 2020. Det har bl.a. betydet, at vi har fået råd til at investere i 150 nye stole, nye gardiner og sceneforhæng, og i sidste uge fik vi repareret taget, fortæller Lone Vissing, der håber, at uenighederne omkring bankospillet ikke ændrer ved den positive udvikling, huset er inde i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Vejle

Lokalt netmedie har droppet Vejle-nyheder

Annonce