Annonce
Egtved

Slut med brok: Nu vil Vandel selv styre sin udvikling

Martin Fogh Skovlyst mener, at Vandel har brug for et udviklingsråd, selvom der allerede findes en borgerforening. Udviklingsrådet skal være samlingssted for alle byens foreninger, foreslår han. Foto: Morten Pape

Deltagerne i et borgermøde på Vandel Kro diskuterede tirsdag aften muligheden for at danne en paraplyorganisation, der kan samle byens borgere og foreninger.

Annonce

Vandel: Brok kommer man ingen vegne med. Handlekraft og selvstyring er derimod vejen frem, hvis Vandel skal være en attraktiv og levende by i fremtiden.

Sådan lød konklusionen på et borgermøde på Vandel Kro tirsdag aften. Øverst på dagsordenen stod sammensætning af et nyt lokalråd, eller udviklingsråd som de også kaldes, der kan samle alle aktørerne i byen.

- Det er vigtigt, at udviklingsrådet ikke bliver et brokkeorgan overfor kommunen, men et organ der tager ejerskab over byen. Udviklingsrådet skal samle byen, så vi kan tale med én stemme overfor kommunen, lød det fra mødets initiativtager, Martin Fogh Skovlyst.

For at få inspiration til at kickstarte processen havde han inviteret formanden for Filskov Kontaktudvalg (byens lokalråd, red.), Johan Andersen. Kontaktudvalget blev oprettet i 1978 som en paraplyorganisation for alle foreninger i byen.

Siden har Filskov haft stor succes med at holde liv i sine forretninger og institiutioner ved hjælp af frivillig arbejdskraft og selvfinansiering. Byen har også skabt sin egen friskole og et friplejehjem.

- Før var vi gode til at brokke os i Filskov, men så tog vi styring over vores by. Hvis jeg skal råde jer til noget, er det at lave en paraplyorganisation. Det fungerer sådan, at hver forening vælger en, der skal sidde i rådet, og det giver en bred repræsentation, forklarede Johan Andersen.

- Hvad er Vandels potentiale? Hvad betyder noget for jer? Det er det, I skal finde ud af, og jeg vil anbefale, at I laver en udviklingsplan. Det har vi haft gode erfaringer med, lød det fra formanden.

Vi er stolte over, at vi ejer vores by og selv styrer den, og at det er lokale frivillige, der får det til at ske.

Johan Andersen, Filskov Kontaktråd
Der blev lyttet og stillet spørgsmål og forslag til, hvordan et udviklingsråd kan fungere. Foto: Morten Pape
Annonce

Nyt møde på vej

Forslaget blev taget vel imod af de omkring 30 deltagere på mødet.

Efter en god debat om byens udfordringer og hvilke muligheder, et nyt udviklingsråd kan føre med sig, var der enighed i forsamlingen om at arbejde videre med idéen.

- Vi er nogle stykker, som vil arbejde videre med det og række ud til foreningerne, og så vender vi tilbage med et nyt møde, sagde Martin Fogh Skovlyst.

Mødet blev holdt på Vandel Kro for at bakke op om den nyligt genåbnede beværtning. Foto: Morten Pape
Foruden Johan Andersen (t.h.) var også Ole-Steen Lyse inviteret til at komme og fortælle om, hvordan det får på Erhvervspark Vandel. Målet var at skabe en bedre dialog mellem erhvervsparken og nogle af de borgere, som ikke er virksomhedens største fans. Foto: Morten Pape
Mødet tirsdag aften bliver med al sandsynlighed ikke det sidste af sin slags. En mindre gruppe borgere vil arbejde videre med idéen og indkalde til et nyt møde. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Annonce