Annonce
Vejle

Slut med cigaretter for 13 ansatte hos Østergaard

Hos entreprenørvirksomheden Østergaard har 13 mænd deltaget i et rygestopkursus. Næsten alle er lykkes med at kvitte smøgerne. Under rygestoppet begyndte mændene at cykle i Sønderskoven. Foto: Mette Mørk
Igennem syv uger har 13 ansatte hos entreprenørfirmaet Østergaard gennemført et rygestopkursus. Forløbet endte dog med at give mændene meget mere, end de havde regnet med.

Vejle: Hos entreprenørfirmaet Østergaard har 13 mænd deltaget i et syv uger langt rygestopkursus - og med stor effekt. Næsten alle er stoppet med at ryge og de som ikke er, er trappet ned. Oveni rygestopkurset har mændene fundet et nyt fællesskab i form af cykling.

Regnen havde tidligere på dagen silet ned over Vejle, men da mændene fra Østergaard dukkede op i fuldt cykeludstyr i Sønderskoven, brød solen igennem skydækket. Ni ansatte hos Østergaard skulle den næste time, i bedste "Rigtige Mænd"- stil, cykle Sønderskoven tynd. Det var samtidig sidste dag, og det gav anledning til at gøre status over forløbet.

- Det har været et rigtig godt forløb. Folk er simpelthen gået all in, fortæller Poul Erik Christensen, afdelingsleder for tunnelering og gennempresning.

Ud af de par og tyve mennesker vi var røg de 18 af dem - inklusiv mig selv. Det var for mange, så jeg tænkte at det måtte vi kunne gøre noget ved.

Poul Erik Christensen, afdelingsleder for tunnelering og gennempresning hos Østergaard.

For mange røg

Ideen til rygestopkurset opstod for et år siden. Her var Poul Erik Christensen gået med udenfor i en pause under et møde. Her gik det op for ham, hvor mange der egentlig røg, i hans afdeling.

- Ud af de par og tyve mennesker vi var røg de 18 af dem - inklusiv mig selv. Det var for mange, så jeg tænkte at det måtte vi kunne gøre noget ved, siger han.

Poul Erik Christensen kontaktede Vejle Kommunes sundhedsafdeling, og sammen med Tina Treutzer, der er sundhedskonsulent, har mændene nu gennemført syv ugers rygestop-forløb.

Men hvad der startede med bare at være to timers rygestopkursus hver fredag, endte med at blive til fællesskab, motion og mandehørm.

Annonce

Pisse fedt

Klas Bendtsen, der er arbejdsmiljøchef hos Østergaard, foreslog, om der ikke skulle ske lidt mere. Klas Bendtsen har et firma der udlejer mountainbikes, så han synes det var oplagt at få lagt lidt motion ind sammen med.

- Det giver noget socialt og noget sjov. Det er også tænkt som en måde at motivere dem til at stoppe med at ryge, siger Klas Bendtsen, mens Poul Erik Christensen supplerer:

- Det tilføjer noget krydderi til rygestoppet, og så har vi evalueret på deres form undervejs, og set om formen er blevet bedre og bedre for hver uge uden en cigaret.

En af dem, der nu har måtte investere i en mountainbike er Danny Bergedorf. Han har siden rygestop-kurset startede kvittet smøgerne.

- Det er gået rigtig godt. Jeg ryger ikke mere, men jeg kan godt mærke, at hvis jeg kommer steder hen, hvor jeg har røget før, så giver det lidt tanker tilbage på det, siger Danny Bergedorf.

Poul Erik Christensen og Klas Bendtsen er mændende bag ideen til kurset. Poul Erik Christensen så pludselig i en frokostpause, hvor mange der egentlig røg i hans afdeling. Foto: Mette Mørk
Annonce

Ikke uden firmaets hjælp

Hos Østergaard har man været 100 procent bag de ansatte, med et ønske om, at få sundere medarbejdere.

- De her ansatte har været foregangsmænd for resten af firmaet, lyder det fra Poul Erik Christensen.

Flere af de 13 mænd der har deltaget i forløbet, gav undervejs udtryk for, at de nok ikke var kommet i gang med rygestoppet, hvis ikke deres arbejdsgiver havde tilbudt dem kurset.

- De her mænd arbejder enormt meget. Så når de har fri fra arbejde, så vil de gerne være hjemme ved deres familier. Derfor ville mange af dem ikke komme i gang, hvis det for eksempel skulle tages på et aftenkursus. Her har de også kunne støtte hinanden, og samtidig få et godt socialt samvær, siger Poul Erik Christensen.

Der skal nu evalueres på kurset og herefter besluttes, om det samme skal prøves i de andre afdelinger hos Østergaard.

I den bedste Rigtige Mænd- stil deltog ni mænd fredag i en tur rundt på mountainbike-sporet i Sønderskoven. Der blev grint og talt om, hvad de har fået ud af forløbet. Foto: Mette Mørk
Klas Bendsten ejer et firma, der lejer cykler ud. Derfor foreslog han, at mændende udover rygestopkurset også skulle ud og være aktive sammen. Foto: Mette Mørk
Annonce
Erhverv For abonnenter

Føler sig urimeligt behandlet af kommunen: Boligselskab lagde billet ind på stor byggegrund for 15 måneder siden - nu bliver det pludselig overhalet indenom

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Forslag om ny, grøn uddannelse møder opbakning i byrådet: - Der kan næppe være to meninger om, at det er en god idé

Erhverv For abonnenter

Fyret efter 15 år: Lokal el-virksomhed tilkendt erstatning fra AAB Vejle

Billund

Annie og Flemming holdt privat loppemarked: Så meget kan de sende videre til børn i coronaramt land

Erhverv

Flytter fra Vejle til Fredericia: - Det er den rette beliggenhed

Børkop For abonnenter

I et amerikansk hjørne af Børkop renoverer Benny en speciel del af bilen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Skovbrand i gang ved Egtved: Brandfolk fra fire stationer er sat ind

Vejle

Vejle-firma giver naturen en chance: Græsslåmaskinen køres i garage, så rådyr, harer, fasaner og vilde planter får plads

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Egtved

Nicoline er nyslået europamester i westernridning: - Det var en kæmpe overraskelse

Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Sport

Danske guldfavoritter må nøjes med sølv efter tæt finale

Annonce