Annonce
Vejle

Slut med cigaretter for 13 ansatte hos Østergaard

Hos entreprenørvirksomheden Østergaard har 13 mænd deltaget i et rygestopkursus. Næsten alle er lykkes med at kvitte smøgerne. Under rygestoppet begyndte mændene at cykle i Sønderskoven. Foto: Mette Mørk
Igennem syv uger har 13 ansatte hos entreprenørfirmaet Østergaard gennemført et rygestopkursus. Forløbet endte dog med at give mændene meget mere, end de havde regnet med.

Vejle: Hos entreprenørfirmaet Østergaard har 13 mænd deltaget i et syv uger langt rygestopkursus - og med stor effekt. Næsten alle er stoppet med at ryge og de som ikke er, er trappet ned. Oveni rygestopkurset har mændene fundet et nyt fællesskab i form af cykling.

Regnen havde tidligere på dagen silet ned over Vejle, men da mændene fra Østergaard dukkede op i fuldt cykeludstyr i Sønderskoven, brød solen igennem skydækket. Ni ansatte hos Østergaard skulle den næste time, i bedste "Rigtige Mænd"- stil, cykle Sønderskoven tynd. Det var samtidig sidste dag, og det gav anledning til at gøre status over forløbet.

- Det har været et rigtig godt forløb. Folk er simpelthen gået all in, fortæller Poul Erik Christensen, afdelingsleder for tunnelering og gennempresning.

Ud af de par og tyve mennesker vi var røg de 18 af dem - inklusiv mig selv. Det var for mange, så jeg tænkte at det måtte vi kunne gøre noget ved.

Poul Erik Christensen, afdelingsleder for tunnelering og gennempresning hos Østergaard.

For mange røg

Ideen til rygestopkurset opstod for et år siden. Her var Poul Erik Christensen gået med udenfor i en pause under et møde. Her gik det op for ham, hvor mange der egentlig røg, i hans afdeling.

- Ud af de par og tyve mennesker vi var røg de 18 af dem - inklusiv mig selv. Det var for mange, så jeg tænkte at det måtte vi kunne gøre noget ved, siger han.

Poul Erik Christensen kontaktede Vejle Kommunes sundhedsafdeling, og sammen med Tina Treutzer, der er sundhedskonsulent, har mændene nu gennemført syv ugers rygestop-forløb.

Men hvad der startede med bare at være to timers rygestopkursus hver fredag, endte med at blive til fællesskab, motion og mandehørm.

Annonce

Pisse fedt

Klas Bendtsen, der er arbejdsmiljøchef hos Østergaard, foreslog, om der ikke skulle ske lidt mere. Klas Bendtsen har et firma der udlejer mountainbikes, så han synes det var oplagt at få lagt lidt motion ind sammen med.

- Det giver noget socialt og noget sjov. Det er også tænkt som en måde at motivere dem til at stoppe med at ryge, siger Klas Bendtsen, mens Poul Erik Christensen supplerer:

- Det tilføjer noget krydderi til rygestoppet, og så har vi evalueret på deres form undervejs, og set om formen er blevet bedre og bedre for hver uge uden en cigaret.

En af dem, der nu har måtte investere i en mountainbike er Danny Bergedorf. Han har siden rygestop-kurset startede kvittet smøgerne.

- Det er gået rigtig godt. Jeg ryger ikke mere, men jeg kan godt mærke, at hvis jeg kommer steder hen, hvor jeg har røget før, så giver det lidt tanker tilbage på det, siger Danny Bergedorf.

Poul Erik Christensen og Klas Bendtsen er mændende bag ideen til kurset. Poul Erik Christensen så pludselig i en frokostpause, hvor mange der egentlig røg i hans afdeling. Foto: Mette Mørk
Annonce

Ikke uden firmaets hjælp

Hos Østergaard har man været 100 procent bag de ansatte, med et ønske om, at få sundere medarbejdere.

- De her ansatte har været foregangsmænd for resten af firmaet, lyder det fra Poul Erik Christensen.

Flere af de 13 mænd der har deltaget i forløbet, gav undervejs udtryk for, at de nok ikke var kommet i gang med rygestoppet, hvis ikke deres arbejdsgiver havde tilbudt dem kurset.

- De her mænd arbejder enormt meget. Så når de har fri fra arbejde, så vil de gerne være hjemme ved deres familier. Derfor ville mange af dem ikke komme i gang, hvis det for eksempel skulle tages på et aftenkursus. Her har de også kunne støtte hinanden, og samtidig få et godt socialt samvær, siger Poul Erik Christensen.

Der skal nu evalueres på kurset og herefter besluttes, om det samme skal prøves i de andre afdelinger hos Østergaard.

I den bedste Rigtige Mænd- stil deltog ni mænd fredag i en tur rundt på mountainbike-sporet i Sønderskoven. Der blev grint og talt om, hvad de har fået ud af forløbet. Foto: Mette Mørk
Klas Bendsten ejer et firma, der lejer cykler ud. Derfor foreslog han, at mændende udover rygestopkurset også skulle ud og være aktive sammen. Foto: Mette Mørk
Annonce
VEJLE For abonnenter

Nyt system skal forhindre, at lastbilerne kiler sig fast under Højbanen: Nu frygter Ingelise og Robin, at deres vej bliver ekstra hårdt ramt

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

1400 hemmelige adresser kan være i omløb: Vejle Kommune mistede USB-stik med 92.425 borgeres oplysninger på valgdagen

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Give

Den gamle præstegård udstykkes: Nu er der to grunde til salg i "indviet" jord

Vejle

Tårnhøj smitte i Vejle Kommune kort før pressemøder: Ét sogn nærmer sig bekymringsgrænse

Sundhedsstyrelsen opgiver at bremse Omikron: Slut med isolation for nære kontakter til nære kontakter 

VEJLE For abonnenter

Delux Pizza & Kebab i Å-Centret er lukket: Nu kommer der et nyt spisested, og det er for de lækkersultne

GAMLE DAGE

Da aviskrigen rasede i Vejle: Den ene Venstre-avis endte med at tage livet af den anden Venstre-avis

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Se med lige nu: Sundhedsmyndighederne giver status på corona-situationen

Vejle

Trods kritiske røster på Facebook: DGI Huset holder fast i sangaften for 1100 gæster torsdag

forside For abonnenter

Det går op og det går ned - få overblikket: Her er ugens regnskaber fra Vejle Kommune

Hedensted

Nyt lægehus på vej i Hedensted: 2400 borgere reddet fra at skulle vælge læge uden for byen

Annonce