Annonce
Vejle

Slut med p-bøder: Smart parkeringssystem indføres med et års forsinkelse

Det er snart fem år siden, at udvalgsformand Peder Hummelmose navngav parkeringshuset Ved Anlæget efter den lokale billedkunstner Albert Bertelsen. Nu glæder formanden sig over, at p-huset udstyres med et nye betalingssystem. Arkivfoto: Mette Mørk

Tre selskaber var klar til at indføre Danmarks første smart-parkeringssystem. Swarco indfører nummerpladescanning i to parkeringshuse inden årsskiftet.

Annonce

Vejle: Det er efterhånden et år siden, at byrådspolitikerne i teknisk udvalg bevilgede to millioner kroner, så flere af de kommunale parkeringspladser- og p-huse kunne udstyres med nummerpladescannere i et system, der kaldes Smart Cityparkering.

Dengang lød meldingen, at systemet skulle indføres inden årsskiftet til 2017, men først nu føres projektet ud i livet.

Vejle Kommune har netop gennemført et udbud af opgaven, og blandt tre bydere har forvaltningen skrevet kontrakt med selskabet Swarco Danmark, der inden nytår skal installere scannerne i de to kommunale p-huse Trondur og Albert.

Forventningen er, at anlægget er på plads i det første af de to p-huse inden nytår.

Det gode ved det nye system er, at borgerne ikke længere behøver være bekymret for at få en bøde. Har du først registreret din nummerplade én gang, skulle det fungere helt uden problemer.

Peder Hummelmose (V), formand for teknisk udvalg

Sådan fungerer scanner-systemet


  • Et kamera registrerer bilens nummerplade ved indkørslen.
  • Kunden kan betale med det samme via mobilen eller ved en automat, men man kan også registrere sig online, så afregningen sker automatisk.
  • Et kamera registrerer bilens nummerplade igen ved udkørslen, og systemet tjekker, om der er betalt.
  • Hvis der ikke er betalt, når bilen forlader p-huset, kan man betale senere online.
  • Hvis man ikke har betalt inden for en frist på 48 timer, udløser det en faktura på parkeringen plus et gebyr.
Annonce

Den første kommune

På trods af forsinkelsen er Vejle den første kommune i landet, der indfører det system, Swarco har døbt SwappAcces Easy.

- Vi er first movers på området i Danmark, og når det er forsinket skyldes det, at der har været nogle tekniske udfordringer. Samtidig har vi haft så mange anlægsprojekter, at vi ikke har kunnet følge med. Forvaltningen har været ramt af sygdom, og på grund af travlhed har der ikke været overskud til at arbejde med smart-projektet tidligere, siger formanden for teknisk udvalg, Peder Hummelmose (V).

Det er blandt andet anlægsarbejdet med den meget omtalte supercykelsti, der har lagt beslag på en del af forvaltningens ressourcer. Et projekt, som også er forsinket - med cirka et halvt år og først er afsluttet til foråret.

Annonce

Få flere ind i p-huse

- Det gode ved det nye smart parkering er, at borgerne ikke længere behøver være bekymret for at få en bøde. Har du først registreret din nummerplade én gang i systemet, skulle det fungere helt uden problemer. Det skulle gerne være en god oplevelse for borgerne og få endnu flere til køre ind i vores p-huse, som i forvejen er rigtig godt besøgt, siger udvalgsformanden.

Det er især indførelsen af de to timers gratis parkering, der har overbevist mange vejlensere om, at de skal benytte p-husene, når de kører ned i midtbyen. På de åbne kommunale parkeringspladser skal der stadig betales for det første minut, og udvalgsformanden garanterer, at det ikke vil brede sig til p-husene, når det nye system indføres omkring årsskiftet.

- De to timers gratis parkering i p-husene bliver der ikke lavet om på, for det er vores fornemmelse, at det er noget folk er glade for, siger Peder Hummelmose.

Annonce

Har flere fordele

Swarco har udviklet et fleksibelt system, der udover at håndtere betaling i p-huset tillader betaling via mobiltelefon, tablet eller internettet. Selskabet er i disse uger ved at indføre systemet i Skandinaviens største indkøbscenter Mall of Scandinavia, der rummer 4000 parkeringspladser.

Fordelene ved anlægget er flere. Man skal ikke gennem et bom-anlæg, som man blandt andet kender det fra Billund Lufthavn. Der skal ikke lægges nogen billet i forruden. Man kan betale med sin mobil eller oprette en konto online, og man betaler kun for den tid, bilen har opholdt sig i p-huset. Samtidig undgår man parkeringsbøder og bøvl med p-skiven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce