Annonce
Vejle

Slut med rygning i skoletiden: Syv uddannelsesinstitutioner bliver røgfrie

Syv af Vejles uddannelsesinstitutioner bliver fra næste år røgfrie. Det sker efter længere tids drøftelser med sundheds- og forebyggelsesudvalget. Arkivfoto:Yilmaz Polat
Syv af Vejle Kommunes uddannelsesinstitutioner bliver røgfri fra næste år. De har alle meldt sig ind i Vejle Kommunes kamp mod røgen, og deltager nu i projekt Røgfri Fremtid.

Vejle: Vejle er på vej mod en fremtid uden røg. I hvert fald på uddannelsesstederne. Flere af kommunens uddannelsesinstitutioner meldte for nylig ud, at de indgår et partnerskab med sundheds- og forebyggelsesudvalget om projektet Røgfri Fremtid.

Det betyder, at Vejles unge fra skolestart i 2020 skal kvitte smøgerne, mens de er på uddannelsesstedernes områder. Formanden for sundheds- og forebyggelsesudvalget, Peder Hummelmose (V), glæder sig over, at der nu sker noget på området.

- Vi har arbejdet længe med det, så det er godt der sker noget nu. Vi har haft en god dialog med institutionerne hele vejen igennem, og de har hele tiden være positive over for projekt Røgfri Fremtid, siger Peder Hummelmose.

På Social- og Sundhedsskolen kom der er et stort klistermærke på ruderne, og jeg forestiller mig, at vi vil gøre noget lignende igen. Måske få lavet nogle flag, der kan hejses for at vise, at her er der røgfrit.

Peder Hummelmose (V), formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget

Ingen har sagt nej

I september fortalte Peder Hummelmose, at der var nogle knaster, som besværliggjorde processen. Flere af ungdomsuddannelser i Vejle har afdelinger andre steder i landet, blandt andet Syddansk Erhvervsskole, som har hovedafdeling i Odense.

Når det er tilfældet, skal bestyrelserne på de respektive uddannelsesinstitutioner tage stilling til institutionen som helhed og ikke bare til én afdeling. Derfor kan det være sværere at få lavet en aftale.

- Der er stadig et dilemma i forhold til håndværkerne, sagde Peder Hummelmose i september, og forklarede at man ikke vidste, hvordan man skulle stille sig over for voksne på efteruddannelse - som for eksempel håndværkere.

Men tirsdag kunne Syddansk Erhvervsskole fortælle, at den også går med i projekt Røgfri Fremtid.

Syv uddannelsessteder har nu har sagt ja til at deltage i Røgfri Fremtid. Her finder man gymnasierne Rødkilde og Rosborg, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, produktionsskolerne, Campus Vejle og Syddansk Erhvervsskole.

Fælles for dem alle er, at både elever og ansatte får forbud mod at ryge i skoletiden. Rygeforbuddet træder først i kraft ved skolestart 2020.

Annonce

Det skal markeres

Sundheds- og forebyggelsesudvalget vil, når ordningen træder i kraft på de respektive institutioner, markere, at der nu er røgfrit.

- På Social- og Sundhedsskolen kom der er et stort klistermærke på ruderne, og jeg forestiller mig, at vi vil gøre noget lignende igen. Måske få lavet nogle flag, der kan hejses, for at vise, at her er der røgfrit. Det kan også være med til at sende et signal til unges forældre om, at de kan sendes deres børn herhen, for det er en røgfri skole, siger Peder Hummelmose.

Udvalget lægger også op til, at der skal laves nogle miljøer på uddannelserne, som indbyder til, at man benytter dem, frem for at gå ud og tænde en cigaret.

- Det skal være mere gulerod end pisk. Derfor arbejder vi også videre med, hvad vi kan gøre i forhold til miljøerne på institutionerne, siger Peder Hummelmose.

Vejle Kommune gik i 2018 med i initiativet "Røgfri Fremtid", som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag. Ambitionen er, at ingen børn og unge ryger i 2030, og at under fem procent af de voksne tænder en cigaret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
JELLING

Stor forening giver flot løfte: Jellings sportsfolk er klar til at arbejde gratis for at løbe festivalen i gang igen

Annonce