Annonce
Vejle

Slut med rygning i skoletiden: Syv uddannelsesinstitutioner bliver røgfrie

Syv af Vejles uddannelsesinstitutioner bliver fra næste år røgfrie. Det sker efter længere tids drøftelser med sundheds- og forebyggelsesudvalget. Arkivfoto:Yilmaz Polat
Syv af Vejle Kommunes uddannelsesinstitutioner bliver røgfri fra næste år. De har alle meldt sig ind i Vejle Kommunes kamp mod røgen, og deltager nu i projekt Røgfri Fremtid.

Vejle: Vejle er på vej mod en fremtid uden røg. I hvert fald på uddannelsesstederne. Flere af kommunens uddannelsesinstitutioner meldte for nylig ud, at de indgår et partnerskab med sundheds- og forebyggelsesudvalget om projektet Røgfri Fremtid.

Det betyder, at Vejles unge fra skolestart i 2020 skal kvitte smøgerne, mens de er på uddannelsesstedernes områder. Formanden for sundheds- og forebyggelsesudvalget, Peder Hummelmose (V), glæder sig over, at der nu sker noget på området.

- Vi har arbejdet længe med det, så det er godt der sker noget nu. Vi har haft en god dialog med institutionerne hele vejen igennem, og de har hele tiden være positive over for projekt Røgfri Fremtid, siger Peder Hummelmose.

På Social- og Sundhedsskolen kom der er et stort klistermærke på ruderne, og jeg forestiller mig, at vi vil gøre noget lignende igen. Måske få lavet nogle flag, der kan hejses for at vise, at her er der røgfrit.

Peder Hummelmose (V), formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget

Ingen har sagt nej

I september fortalte Peder Hummelmose, at der var nogle knaster, som besværliggjorde processen. Flere af ungdomsuddannelser i Vejle har afdelinger andre steder i landet, blandt andet Syddansk Erhvervsskole, som har hovedafdeling i Odense.

Når det er tilfældet, skal bestyrelserne på de respektive uddannelsesinstitutioner tage stilling til institutionen som helhed og ikke bare til én afdeling. Derfor kan det være sværere at få lavet en aftale.

- Der er stadig et dilemma i forhold til håndværkerne, sagde Peder Hummelmose i september, og forklarede at man ikke vidste, hvordan man skulle stille sig over for voksne på efteruddannelse - som for eksempel håndværkere.

Men tirsdag kunne Syddansk Erhvervsskole fortælle, at den også går med i projekt Røgfri Fremtid.

Syv uddannelsessteder har nu har sagt ja til at deltage i Røgfri Fremtid. Her finder man gymnasierne Rødkilde og Rosborg, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, produktionsskolerne, Campus Vejle og Syddansk Erhvervsskole.

Fælles for dem alle er, at både elever og ansatte får forbud mod at ryge i skoletiden. Rygeforbuddet træder først i kraft ved skolestart 2020.

Annonce

Det skal markeres

Sundheds- og forebyggelsesudvalget vil, når ordningen træder i kraft på de respektive institutioner, markere, at der nu er røgfrit.

- På Social- og Sundhedsskolen kom der er et stort klistermærke på ruderne, og jeg forestiller mig, at vi vil gøre noget lignende igen. Måske få lavet nogle flag, der kan hejses, for at vise, at her er der røgfrit. Det kan også være med til at sende et signal til unges forældre om, at de kan sendes deres børn herhen, for det er en røgfri skole, siger Peder Hummelmose.

Udvalget lægger også op til, at der skal laves nogle miljøer på uddannelserne, som indbyder til, at man benytter dem, frem for at gå ud og tænde en cigaret.

- Det skal være mere gulerod end pisk. Derfor arbejder vi også videre med, hvad vi kan gøre i forhold til miljøerne på institutionerne, siger Peder Hummelmose.

Vejle Kommune gik i 2018 med i initiativet "Røgfri Fremtid", som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag. Ambitionen er, at ingen børn og unge ryger i 2030, og at under fem procent af de voksne tænder en cigaret.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Bagerpar blev smittet med corona for næsten et år siden: I dag må de stadig tage en middagslur på sofaen og få hjælp til at lave romkugler

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Navne

Idrætsklub hædrer to af de mest holdbare personer: Thorkild Bo løb fra et helt fodboldhold

Leder For abonnenter

Forbud mod larm og støjende adfærd ved demonstrationer mod kriminelle: Politiet er snublende tæt på at krænke den grundlovssikrede rettighed i Sandvad

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Mand truede bekendte med kniv - igen: Politiet går efter at få ham fængslet

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kultur

Kronprinsessen kommer til børnenes hovedstad: Sådan kan du være med

Jelling For abonnenter

Vejles borgmester vidste ikke, hvornår beboerne på Center Sandvad ville flytte ind - Udlændingestyrelsens svar er uklart

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Annonce