Annonce
Vejle

Slut med talende træer: Økolariet slår dørene op igen efter brand

Økolariet viser ting og film fra brandulykken. Ulven stod tæt på det talende træ og er nu udstillet i en lufttæt montre, der skal holde sodlugten fra den svedne pels væk fra næseborene. Projektleder Hanne Rasmussen er glad for, at ingen mennesker eller levende dyr kom til skade under branden. Foto: Mette Mørk

En brand i tårnbygningen lukkede oplevelsescenteret på Dæmningen 11. Centeret udnytter nu branden til at tænke nyt og planlægger at genåbne og udvide den populære insektudstilling, når renoveringen er færdig.

Vejle: En forkullet ulv og smeltede Barbie-dukker møder de besøgende i foyeren i Økolariet. Tingene vidner om branden i tårnbygningen 17. august, der lukkede Økolariet i 14 dage. Mandag åbnede centret igen, nu med en lille miniudstilling om branden, der opstod i et kunstigt, talende træ i udstillingen om biodiversitet på 1. sal. Der gik blot fem minutter, fra gnisten greb fat i træet, til hele lokalet var indhyllet i røg.

Mange af udstillingerne kan opleves som normalt, men udstillingen om biodiversitet, brandens arnested, og insektudstillingen er fortsat lukket.

Branden var også skyld i, at to vandrør sprang, hvilket var med til at slukke ilden hurtigere, men som også betød omfattende vandskader i bygningen. Medarbejderne griber nu muligheden for at tænke nyt, når tårnbygningen, hvis alt forløber som planlagt, åbner til februar. Det forklarer projektleder i Økolariet Hanne Rasmussen.

- Vores planer er blevet helt ændret efter branden. Mange forbinder Økolariet med vores insektudstilling, og den var lige under branden, så den er total røg- og sodskadet. Nu laver vi den helt om, siger Hanne Rasmussen.

Annonce

Branden - minut for minut

Med hjælp fra overvågningskameraer har det været muligt at skabe en tidslinje over forløbet fredag 17. august, hvor ilden fik fat i et kunstigt, talende træ på 1. sal i tårnbygningen.18.30: En medarbejder tænder udstillingerne.

18.35: Der opstår brand i installationerne i det talende træ i udstillingen om biodiversitet.

18.38: Lokalet fyldes med røg.

18.39: Udstillingen om insekter nedenunder fyldes med røg.

18.46: En medarbejder alarmerer brandvæsnet.

18.48: Vandrør sprænger i loftet over det talende træ.

18.54: Brandvæsenet ankommer.

19.30: Branden er slukket.

Kilde: Økolariet

Branden på 1. sal var lille, men skaderne efter er omfattende. Ilden udviklede en masse sod og røg, som spredte sig til øvrige udstillinger og lokaler. Foto: Mette Mørk

Bæredygtig mad

Den nye udstilling kommer til at kredse om fremtidens bæredygtige mad, men der vil stadig være mulighed for at tygge på de knasende insekter.

- Udstillingen bliver bredere og kommer ikke kun til at handle om insekter som mad. Vi vil gerne have, at vores gæster kan gå herfra og direkte ind i supermarkedet, hvor de let kan træffe et bæredygtigt valg for miljøet og klimaet. Det bliver forbrugerorienteret, siger projektlederen.

Til februar bliver udstillingen om vandets kredsløb også opdateret, og den skal i højere grad kæle om de besøgendes sanser.

- Det hele bliver muligvis meget bedre nu, hvor vi er tvunget til at tænke nyt på grund af branden. Vi har i hvert fald ikke tænkt at lægge os ned og græde, siger Hanne Rasmussen, der sammen med de andre ansatte har haft travlt med at gøre rent efter branden i centrets lukkeperiode.

Økolariet genåbner efter brand. Foto: Mette Mørk

Lugtende bamser

Den heftige røg fra branden spredte sig også ud i foyeren, hvor man kan købe bamser og legetøj. Mange ting blev for skadet til at sælge, og derfor donerer Økolariet tingene til krisecentre. Og så har centrets rengøringsdame hjulpet med at formidle kontakt til børnehjem i Rumænien, og de kan se frem til at modtage legetøj. Bamserne skal bare vaskes for at fjerne røglugten, forklarer Hanne Rasmussen

- Når vi nu er et center med fokus på bæredygtighed, så kan vi jo ikke bare smide ting ud, siger hun.

Det er endnu ikke opgjort, hvilke omkostninger brandskaderne løber op i, oplyser Økolariet. Skolerne kan fortsat benytte skoletjenesten som normalt, blot kan robotundervisning og insektundervisning som følge af branden ikke bookes. Udstillingen om biodiversitet udgår - og dermed også muligheden for at møde et talende træ.

- Vi er rigtig kede af det, for der var brugt meget tid på at lave udstillingen, som nu er gået op i røg. Men vi kommer ikke til at have et talende træ igen. Den risiko vil vi simpelthen ikke løbe, siger Hanne Rasmussen.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Nul østers-status til lokale gourmet-kokke

Annonce