Annonce
Egtved

Slut med ukrudt, affald og rod: Frivillige forskønner gammel silogrund med simple midler

Med relativt enkle greb har en gruppe frivillige forskønnet den gamle silogrund, så den nu tager sig betydeligt pænere ud, når man kommer kørende eller gående forbi. Privatfoto
Med relativt få midler og et par arbejdsdage har en gruppe frivillige ryddet op og forskønnet grunden i Dalgade, hvor den gamle foderstofsilo lå. Initiativtagerne håber, at andre måske bliver inspireret til at gøre lignende i byen.
Annonce

Egtved: Har man for nylig lagt vejen gennem Dalgade forbi grunden, hvor den store foderstofsilo engang lå, har man sikkert lagt mærke til, at der er sket noget.

Her har en lille gruppe Egtved-borgere nemlig taget initiativ til at rydde op og gøre området pænere.

En af dem, der har brugt tid og kræfter på det projekt, er Jan Johansen.

- Det var så træls og rodet at se på. Kommer man fra Kolding og skal mod Billund eller omvendt, er området ved Søndergade og Dalgade det eneste, man ser af Egtved. Jeg kunne ikke have, at det var så rodet, og at det var det indtryk, mange fik af Egtved, fortæller Jan Johansen.

Annonce

Alle parter bakkede op

Han nævnte sine tanker ved et BID-møde, hvor der blev nikket genkendende til hans tanker. Karen Schmidt, der deltog ved det møde, var hurtig til at gribe bolden og få arrangeret et møde med en repræsentant fra Vejle Kommune og fra Vejle Spildevand, som har lejet grunden frem til 2023, samt ejeren af grunden Kresten Udbye. Her deltog også Jan Johansen og hans hustru Iryna.

- Alle var straks med på idéen. Entreprenøren og Kresten (Udbye, red.) gik straks i gang med rydde op, forklarer han og fortsætter:

- Min kone er rigtig kreativ og er god til at lave mange ting for næsten ingen penge. Hun fandt hurtigt på, at vi skulle male nogle paller og stille op så den lange led, så der kunne monteres plantekasser i toppen.

Tre lokale leverede i alt 60 paller, som blev slebet af og sprøjtemalet antracitgrå og stillet op på grunden. Marinus Breinbjerg, der er nabo til den gamle foderstofgrund, stillede sin arbejdskraft og en maskine til rengøring og planering af jorden til rådighed, ligesom han gjorde fortovet rent og såede græs.

Takket være en ihærdig medarbejder hos Bauhaus i Kolding lykkedes det at finde nok af en ellers udgået type plantekasse til en god pris. Heri er der nu plantet en bestemt type græsplante, der kan tåle både sommer og vinter.

Grus til området sponsorerede en lokal vognmand.

Højt ukrudt, smidt affald og rod var det syn, der mødte forbipasserende indtil for kort tid siden. Privatfoto

- Alle, der på en eller anden måde er blevet spurgt, om de ville bidrage til det her projekt, har bakket så godt op om det. Derfor kan sådan noget lade sig gøre, siger Jan Johansen, der fortæller, at flere også tilbød deres hjælp, da gruppen af frivillige var i gang.

- Der er også allerede et par stykker, der har spurgt, hvordan de kan hjælpe med lignende projekter en anden gang. Det er fedt at opleve, mener han.


Vi har da i hvert fald fundet ud af, at man med knofedt og ikke ret mange penge kan gøre en stor forskel, hvis man vil og har en god idé.

Jan Johansen


Frivilliggruppen glæder sig over, at flere af byens borgere allerede har bemærket resultatet og givet udtryk for glæde og begejstring.

- Når vi gør sådan noget her, så håber vi, at andre ser det og måske bliver inspireret til at gøre noget lignende hos dem selv eller andre steder i byen, så vi kan gøre Egtved til en flot og præsentabel by, siger Jan Johansen og fortsætter:

- Vi har da i hvert fald fundet ud af, at man med knofedt og ikke ret mange penge kan gøre en stor forskel, hvis man vil og har en god idé.

Annonce

Håber at inspirere andre

Karen Schmidt er også begejstret for resultatet.

- Man kan sige, at det er et Better Block-projekt, hvor der kommer en god ide, og derefter går alle såvel ejer som Vejle Kommune, Vejle Spildevand og en stor flok frivillige i gang, og i løbet af kort tid gennemføres projektet. Det har været en fantastisk rejse, siger hun.

På fredag skulle projektet have været indviet på festlig vis, men sådan bliver det ikke nu på grund af forsamlingsforbuddet på højst ti personer.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men alle er meget velkommen til at gå en tur ad Dalgade og se resultatet, lyder det fra arbejdsgruppen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Jesper hænger syv kilometer julebelysning op hvert år: Han giver et stjernegodt råd til vejlenserne

Annonce