Annonce
Erhverv

Smalt boligudbud bider sig fast: September brød ikke lavvande

25.243 huse og 6325 ejerlejligheder stod til salg til interesserede boligkøbere ved udgangen af september, viser tal fra Boligsiden onsdag. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Boligmarkedet hænger fast på et lavt niveau af boliger til salg, viser tal for september.

Der er fortsat få varer på hylderne, hvis man leder efter en bolig at købe. Det viser tal fra Boligsiden onsdag.

Under coronaepidemien voksede antallet af interesserede købere usædvanligt meget. Det førte til flere handler, højere priser og færre boliger til salg.

Når flere vil købe end sælge, tærer det groft sagt på antallet af salgsannoncer.

Annonce

I takt med at samfundet er åbnet igen, er boligmarkedets buldrende udviklinger bremset. Men onsdagens tal fra Boligsiden viser, at antallet af boliger til salg langtfra er tilbage til tiden før corona eller bare for et år siden.

Eksempelvis er der omkring 13 procent færre villaer og rækkehuse til salg end for et år siden. Der er omkring fem procent færre ejerlejligheder.

Men hvor der tidligere er sket et fald i udbuddet, er der i foråret og sommeren sket en stabilisering, der kunne indikere, at antallet af købere og sælgere i højere grad matcher.

Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre, påpeger dog på baggrund af tallene fra Boligsiden, at der dermed heller ikke er sket en modreaktion, som kan løfte antallet af boliger til salg.

- Vi så op mod sommeren, at udbuddet steg lidt igen. Jeg havde faktisk håbet på at se en lidt større stigning, så boligkøberne havde lidt mere at vælge mellem i et boligmarked, der har været relativt presset.

- Men de seneste tre måneder har det ligget fladt, siger han.

Dermed er boligmarkedet altså stabiliseret i en tilstand, hvor sælger føler sig bedre tilpas end køber ifølge cheføkonomen.

- Godt nok er efterspørgslen droslet ned, og vi taler slet ikke om de samme prisstigninger, som vi tidligere har set. Langtfra, siger Jeppe Juul Borre.

- Men vi taler stadig om relativt korte salgstider, lave prisnedslag, og et boligudbud som stadig ikke er vandret op, som dagens tal vidner om.

De usædvanlige udviklinger på boligmarkedet under corona fik flere til at spærre øjnene op.

De hastigt stigende priser har fået Nationalbanken til at anbefale, at man politisk sikrer sig, at nye boligejere i højere grad nedbringer deres boliggæld.

Jeppe Juul Borre synes dog ikke, at det lave udbud i sig selv udgør nogen fare. Og da boligejere ikke i mærkbar grad har taget lån i deres boligers prisstigninger, synes han ikke, at der er nogen fare på boligmarkedet.

- Når vi ser et lavt udbud, så skal vi huske, at faldet er bremset op. Nu falder det ikke mere. Jeg havde gerne set det stige, men det falder altså ikke længere, siger cheføkonomen.

- På udlån i boligerne er det stadig ganske moderat. Boligejerne går ikke ud og belåner friværdierne, som ellers er bygget gevaldigt op under den seneste tid. Det giver en iboende robusthed i boligmarkedet.

Siden starten på sommeren er udbuddet af boliger til salg generelt steget, om end det er sket langsomt. Nykredits boligøkonom, Mira Lie Nielsen, tror, at det bliver en langsom rejse mod et højere udbud af boliger til salg.

- Dansk økonomi står med den ene fod inde i en begyndende højkonjunktur, beskæftigelsen sætter rekorder, og boligrenterne ligger fortsat på et lavt niveau, skriver hun i en analyse.

- Det er kimen til fortsat mange boligsalg, stigende priser og et boligudbud som kun langsomt kravler op.

/ritzau/

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

ENTREPRENEUR OF THE YEAR

Årets regionsvindere er fundet: Her er Danmarks bedste til vækst

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce