Annonce
Hedensted

Smalt budgetforlig efter lang debat: Hallen i Stenderup stjal billedet

En del af arbejdsgruppen på pladsen, hvor byen gerne vil have bygget en ny hal. I baggrunden ses Stenderup Skole. Arkivfoto

Stenderup får ikke en hel hal. Et smalt flertal stemte for en kommunal multisal, der belaster driftsbudgettet mindst muligt.

Juelsminde: Aldrig har en andenbehandling af et kommunalt budget trukket så mange mennesker af huse. 30-40 borgere fra Stenderup var mødt op i byrådssalen i Juelsminde for at få byrådets dom over byens haldrømme.

En projektgruppe har i løbet af foråret udarbejdet et anlægs- og driftsbudget for en 20 gange 40 hal med musiklokale, omklædningsrum og mødelokaler, der skal bygges og drives af en selvejende fond.

Netop spørgsmålet om kommunal eller selvejende blev det helt store debatemne i byrådssalen. Budgetbesparelser og skåltaler om anlægsprojekterne blev reduceret til bisætninger og sidebemærkninger.

I stedet kastede politikerne sig ud i en indædt verbal fight, mens Stenderup-borgerne tavse lyttede.

Selvfølgelig kan jeg godt forstå, at borgerne i Stenderup er skuffede, men når de har sundet sig, vil de blive glade for en multisal. Man kan spørge i Aale, hvor deres hal er rammen om masser af aktiviteter.

Hans Kristian Skibby (DF)

Hallen i Stenderup

Arbejdsgruppen har lavet et oplæg til anlægs- og driftbudget for en 20-40 hal med tilhørende musiklokale, mødelokale, fire omklædningsrum, kontor og depotrum.

Byggesum: 14 mio. kr. Hertil kommer 1,1 mio. kr. til et musiklokale, som kommunen skal betale.

Drift: Forudsætter et driftstilskud fra kommunen på i alt 900.000 kr. En del af pengene giver kommunen i forvejen i lokaletilskud til andre haller. Hallen selv skal hive indtægter for 45.000 kr. hjem.

Regnestykket giver et overskud på 12.000 kr., men arbejdsgruppen regner med mere, fordi man ikke har talt weekendstævner og arrangementer med.

En multisal koster otte-ni mio. kr. at bygge. Hvor meget den koster i drift vides ikke, da den bliver en del af Stenderup Skoles økonomi.

Selvejende eller kommunal

På den ene side stod S, DF, KD og SF, der mente, at en mindre hal både ville opfylde skolens og byens behov for idrætsfaciliteter, og at der sagtens kunne være masser af lokalt engagement, som der er i Ølsted, Løsning, Aale og Øster Snede, hvor idrætshallerne er kommunale.

- Jeg tror ikke, lokalsamfundets engagement står og falder med en hel hal. Det her handler ikke om hallen i Stenderup, men om halstrukturen. Vi har haller, hvor kapaciteten ikke er udnyttet, og jeg er bange for, at hallerne vil kannibalisere på hinanden, sagde gruppeformand for socialdemokratiet, Henrik Alleslev.

På den anden side stod Venstre og Liberal Alliance, der holdt fast i, at netop det selvejende element er helt afgørende.

- En selvejende institution understøtter den decentrale udvikling i kommunen og skaber sammenhængskraft, fordi det uddelegerer ansvar for sin egen by, noget at stå sammen om. Argumentet er, at vi har halkapacitet nok, men en hel by står sammen og fortæller os, at netop den løsning ønsker de lokalt. De ønsker ikke en kommunal boldhal. Lad mig gøre opmærksom på, at vi også har ledig skolekapacitet. Hvordan mon fremtiden ser ud i det perspektiv? spurgte gruppeformand for Venstre, Ole Vind.

Fra den anden side af salen blev der gang på gang understreget, at også S, SF, KD og DF vil den decentrale struktur.

- Vi har været med i samtlige budgetforlig, og vores holdning er at bevare folkeskoler og pasningsordninger lokalt, fordi vi mener, det har stor betydning for, om mennesker flytter derud, sagde Henrik Alleslev.

For flertalsgruppen var driftsøkonomien det afgørende punkt, selvom Venstre har foreslået, at man godt kan finde to mio. kr. ekstra på halområdet om året.

- Vi kan ikke både have haller i alle byer og den demensindsats, vi gerne vil have, sagde Torsten Sonne Petersen (SF) med henvisning til, at der i budgettet er indlagt ekstra 16 mio. kr. til driften af et demensplejehjem, når det bliver bygget om nogle år.

Annonce

Lad byen bestemme

Venstre blev revet i næsen af Dansk Folkeparti med, at partiet for tre år siden sagde nej til en selvejende hal i Løsning, mens S og resten af flertalsgruppen blev klandret for, at de godt ville sige ja til projektet omkring Korninghus, som netop går ud på, at en selvejende institution vil bygge et foreningshus i byen. Noget som hele byrådet i øvrigt bakker op om.

Venstre understregede, at det ikke skulle komme an på størrelsen af hallen, men at det selvejende element var helt centralt.

- Lad os vedtage at give Stenderup en selvejende institution, så kan de selv bestemme, hvor stor hallen skal være. Så er det byen, der bestemmer, foreslog Ole Vind.

Det forslag blev sendt til afstemning, men som ventet var Venstre og Liberal Alliances 13 stemmer ikke nok mod flertalsgruppens 14. Stenderup får derfor i forbindelse med renoveringen af skolen en multisal til 9,5 mio. kr.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sæsonens første sejr: Den skal være springbræt for os

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Debat

Sammen om det gode ældreliv i kommune og region

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce