Annonce
Vejle

Smitten i Vejle er familiebåren: Alle kendte corona-bærere er i karantæne

Sundhedshef i Vejle Kommune Diana Krogstrup. PR-foto: Vejle Kommune.
Vejles sundhedschef følger nøje smitte-situationen, efter at kommunen tippede over bekymringsgrænsen. Den gode nyhed er, at der er foretaget smitteopsporing, og alle corona-ramte holder sig for sig selv.

Vejle: Som sundhedschef i en corona-ramt kommune følger Diana Krogstrup udviklingen i Vejles smittetal særdeles tæt.

Efter at kommunen torsdag ramte over den officielle bekymringsgrænse, er Diana Krogstrup i særlig tæt kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed og regionen.

Styrelsen for Patientsikkerhed er den statslige sundhedsinstans, som registrerer alle smittetilfælde og i yderste tilfælde også kan indføre udgangsforbud og andre restriktioner, hvis coronaforekomsten bliver ved med at stige, som man har oplevet blandt andet i Aarhus og Odense.

- Ifølge de oplysninger, vi har fået af styrelsen, er der fuld kontrol over de smittede i Vejle Kommune. De 26 tilfælde, vi har registreret lige nu, drejer sig primært om smittede inden for familier, og der er foretaget smitteopsporing omkring de ramte, og alle er i karantæne. Det giver os håb om, at vi snart kan få bragt smittetallet i kommunen ned under bekymringsgrænsen igen, sagde Diana Krogstrup fredag.

Annonce

Tallet opgøres over syv dage

- På grund af smitteopsporingen kan der selvfølgelig dukke nye smittede op blandt de nære kontakter, som er blevet testet, og måske endnu ikke har fået svar. Det kan påvirke smittetallet i opadgående retning de næste dage, men vi ved altså hvem personerne er, tilføjede sundhedschefen fredag.

Ifølge Diana Krogstrup kan smittetallet også påvirkes som følge af selve den opgørelsesmetode, myndighederne har valgt.

Det er sådan, at Statens Serum Institut hver dag opgør antallet af nye smittede pr. kommune, men man beregner en kommunes smittetryk ud fra, hvor mange der i løbet af en uge registreres smittede.

Det vil sige, at de personer, som blev konstateret smittede for syv dage siden, falder ud af statistikken igen ugen efter - med mindre de har udviklet alvorlig sygdom og er blevet indlagt.


Hvis ikke de forholdsregler, vi tager nu, får smittetallet til at falde, har vi flere muligheder for at indføre strammere sanktioner.

Diana Krogstrup


- Jeg ved konkret, at en familie blev konstateret smittet for en uge siden, og de falder formentlig ud af statistikken denne weekend. Så med mindre der konstateres flere nye smittede i dag og i løbet af weekenden, kommer det såkaldte incidenstal i til at falde, forklarede Diana Krogstrup fredag.

Annonce

Bred smittespredning

Det nytter ifølge sundhedschefen ikke at spørge, hvilke familier, der er ramt af smitte, for de har ingen fællesnævnere i form af bosted, etnicitet eller andre kendetegn.

- Forekomsten af corona i Vejle er meget spredt. Det er ikke som i eksempelvis Kværndrup på Fyn, hvor smitten var relateret til et kommunalt bosted.  Derfor har vi i Vejle meldt ud til alle kommunens borgere, at man skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om afstand, hyppig håndvask, brug af håndsprit og mundbind.

- Kommunens sundhedsberedskab har besluttet, at vi nu aflyser de kommunale begivenheder, som kunne være smittespredere eller ændrer dem, eksempelvis ved at flytte udenfor. Samtidig har vi sendt mails til alle kommunens ansatte og institutioner og indskærpet, at vi er i en situation lige nu, hvor vi alle skal stramme op på corona-forholdsreglerne.

Hvis man er testet positiv for corona

  • Hvis man har symptomer på corona og er testet positiv, skal man holde sig i selvisolation indtil 48 timer efter, at symptomerne er forsvundet
  • Hvis man tester positiv, men IKKE har symptomer, skal man holde sig isoleret indtil syv dage efter, at man er blevet testet.
  • Man skal IKKE testes igen for at blive erklæret rask.
  • Testes man positiv, vil smitteopsporingsenheden hjælpe med at tage kontakt til de personer, man har været i nær kontakt med 48 timer, før symptomerne begyndte, til 48 timer efter, at symptomerne er ophørt.

- Vi vil også kontakte private foreninger og bede dem hjælpe. Det er mit indtryk, at alle, både borgere og ansatte, er meget velvilligt indstillet på at gøre en indsats, for at vi atter bringer smittetallet ned, så vi ikke risikerer, at coronaen pludselig løber løbsk, siger Diana Krogstrup.

- Det er der nu heller ikke noget, der tyder på overhovedet.  Man skal huske, at vi kun lige er over bekymringstallet på 20, og vi følger hele tiden udviklingen og er klar til at stramme yderligere op om nødvendigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Første uge med genåbning: Butikker og kunder har givet hinanden en fælleskrammer

Alarm 112

Bøderegn i Børkop: Syv unge på 15-17 år overtrådte fredag aften forsamlingsforbuddet

Annonce