Annonce
Vejle

Smukke billeder fra bøgeskoven: De kan ikke springe - men de kan springe ud

Bøgen springer ud, april 2021. Foto: Kurt Stæhr, Stouby
Mens vi mennesker tager mindre tøj på, når det bliver lunere om foråret og tager mere tøj på, når det bliver koldere om vinteren, så er det omvendt hos træerne, filosoferer Kurt Stæhr.

Vi befinder os langt ude i bøgeskoven eller rettere sagt langt inde i skoven, faktisk så langt inde, at hvis du går et skridt videre - ja, så er du på vej ud igen.

Herude står de små bøge og de er i rigtig godt forårshumør. For de har lige fået deres nye grønne tøj på. De stråler i kap med forårssolen og jubler højt og råber til de store voksne bøge:

- Hej mor og far! Se, hvor fine vi er i vores nye forårsdragt - er det ikke bare skønt - skal I ikke have jeres på også?

Annonce
Bøgen springer ud, april 2021. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Men både mor og far er nu mere besindige. For de ved, at på denne tid på året har Vorherres systue rigtig travlt med at sy lysegrønne blade til alle træerne. Det tager - af gode grunde - tid og lidt længere tid tager det at få syet til de store bøge end til de små.

De store bøge sagde derfor til de små: - Tag den med ro, søde børn, vi er ganske vist lidt senere på den i år, men vi skal nok nå det, det har vi gjort alle de andre år. Så vent nu til det bliver lidt lunere, så skal vi nok tage forårsdragten på!

Når vi nu taler om påklædning, så er det underligt, at mens vi mennesker tager mindre tøj på, når det bliver lunere om foråret og tager mere tøj på, når det bliver koldere om vinteren, så er det omvendt hos træerne.

De smider tøjet om efteråret og står ganske nøgne hele den kolde vinter, for så at tage tøjet på igen, når det bliver forår og varmere. Underligt, ikke?

Bøgen springer ud, april 2021. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Tiden gik, og ude hos bøgene blev det varmere. Vorherre fik travlt og satte alt disponibelt mandskab i gang med at sy og så tog det fart. Det var også nødvendigt, for hvert enkelt stort bøgetræ skulle have syet mindst et par hundredetusinde blade på eller endnu mere!

- Et par hundrede tusinde? Det lyder af mange, kunne du indvende tvivlende.

Her kan jeg kun give dig ret - men hvis du ikke tror på det, så kan du jo selv prøve at tælle efter!

I løbet af få dage blev tøjet færdigt, og de fineste lysegrønne blade med de smukkeste kanter af silke blev alle sat på træerne af Vorherres sypiger.

Bøgen springer ud, april 2021. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Nu, da alle bladene var blevet sat på, blev der fest ude hos bøgene. Både de små og de store bøge var alle jublende glade i deres nye festklæder. De dansede en munter dans og sprang rundt af glæde. Det var både til ære for hinanden og for de mennesker, der var taget i skoven for at nyde synet af bøgenes festdragter.

- Jamen, bøgetræer kan da ikke springe! vil du nok indvende.

Det er selvfølgelig rigtigt, men de kan da springe ud! - Og det er jo det, de gør netop nu!

Hvis du vil deltage i festen, er det nu, du skal tage derud og nyde synet. Men festen stopper ikke kun ved synet af de festpåklædte træer. For ude i skoven kan du nu også høre fuglekoret, som af gode grunde ikke kan gengives på billederne her.

Bøgen springer ud, april 2021. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Hvis du hører godt efter, kan du være sikker på, at de fløjter tonerne fra Mozarts 27. klaverkoncert - det er den melodi, som du kender fra sangen ”Kom maj du søde milde”. Så er forårsstemningen på sit højeste - og det har vi glædet os til, rigtig længe - så god tur.


Hvis du hører godt efter, kan du være sikker på, at fuglene fløjter tonerne fra Mozarts 27. klaverkoncert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smitten falder i Vejle Kommune: Men én befolkningsgruppe skiller sig stadig negativt ud

Annonce